Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Saksa sai tukea halulleen muuttaa EKP:n kurssia

Saksan taloudella menee hyvin. Maassa tehdään hintavia palkkaratkaisuja ja inflaatio kiihtyy.

Keskiviikkona julkaistut, eri puolilla Eurooppaa tehdyt mittaukset kuluttajahintojen muutoksista lisäävät Saksan painetta Euroopan keskuspankkia kohtaan.

Saksan taloudella menee hyvin. Maassa tehdään hintavia palkkaratkaisuja ja inflaatio kiihtyy. Eurostatin mukaan Saksassa kuluttajahinnat nousivat vuoden ­aikana 1,9 prosenttia. Suomessa inflaatio kiihtyi vuodessa Eurostatin mukaan vain 0,9 prosenttia. Tämäkin vähä menee energian hinnan nousun piikkiin.

Euroopan keskuspankin voimakkaasti elvyttävä rahapolitiikka on jo pitkään nostanut nurinaa Saksassa.

Syksyn liittopäivävaalit lähestyvät, ja eläkettään varten säästäneet ovat ha­vainneet, että säästetty raha ei miinuskorkojen maailmassa tuota. Tämä tyytymättömyys voi tukea EU- ja euro­vastaisia voimia, joista merkittävin on Vaihtoehto Saksalle -puolue.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Nyt kun EKP:n tavoiteinflaatio – noin kahden prosentin vauhti – on jo Saksassa saavutettu ja koko euroalueellakin se on hyvin lähellä, Saksan poliittinen johto ­lisännee painetta, jotta EKP alkaisi vetäytyä elvytyksestä. Osa euromaista on jo kaukana tavoitetason yläpuolella.

Saksalla on ollut jo pitkään voimakas asema, kun euroalueen taloudesta on keskusteltu. Mitä sekavammaksi Euroopan suhde Yhdysvaltojen uuteen hallintoon käy ja mitä enemmän populismi saa valtaa muissa ­euromaissa, sitä tärkeämmäksi Saksan vakaus käy koko Euroopalle. Vallitsevia rakenteita puolustaville Saksan toive alkaa jo olla laki.

Saksalainen EKP:n johtokunnan jäsen Sabine Lautenschläger arvioi kuukausi sitten, että nyt alkaa olla aika keskustella siitä, miten keskuspankki perääntyy kevyen rahapolitiikan linjaltaan. Se siis tarkoittaisi velkapapereiden osto-ohjelman kutistamista tai korkojen nostamista – tai molempia.

Jos EKP hakee kuitenkin kokonaisuuden etua, se ei vielä muuta suuntaansa – ei vaikka nyt todistetusti ollaan inflaation tavoiterajalla.

Euroalueella on monia maita, jotka ovat ihan toisessa tilanteessa kuin Saksa. Kasvu kiihtyy, mutta hitaasti – esimerkiksi Suomessa. Kreikka on taas kuilun reunalla, ja Italian pankkeja pelastetaan.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitus
 • Euroopan keskuspankki
 • inflaatio
 • Saksa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  2. 2

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  3. 3

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   Valeruokamyrkytykset vaivaavat Espanjaa: Poliisi tunnistanut jopa 800 huijauksesta epäiltyä brittituristia

  6. 6

   Autoja tuhoutui tulipaloissa Vantaalla – paloja epäillään tahallaan sytytetyiksi

  7. 7

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  8. 8

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  9. 9

   Miksi pieneen palkkaan tyytyvät työntekijät kannattelevat kuolevia firmoja? Ay-johtaja Ann Selin nostaisi palkkoja, vaikka yritykset kaatuisivat

  10. 10

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  5. 5

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  6. 6

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  7. 7

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  8. 8

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  9. 9

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  10. 10

   Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää