Pääkirjoitus    |   Kolumni

Suvaitsevainen liberaali joutuu ryhtiliikkeeseen

Itseään anteeksi pyytelevän suvaitsevaisuuden aika on ohi Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Donald Trump sähköisti kannattajiensa lisäksi myös vastustajansa.

Länsi­maiden hemmo­tellut suvaitse­vaiset liberaalit harhailivat kohti itsetuhoa ja etsivät matkan varrella vielä jotakin uutta suvaittavaa. Siltä se ainakin vaikutti vastustajien kuvauksien mukaan.

Mutta sitten tuli Donald Trump. Enää ei tarvitse harhailla. Nouseva populistinen nationalismi sähköistää myös vastustajansa.

Populisteille menestys pitää sisällään tappion siemenen, kuten politiikassa yleensäkin.

Voi vaikuttaa ennenaikaiselta en­nustaa tappiota oikeistonationalistisen suvaitsemattomuuden ja vasemmistopopulistisen pelkotalouden yh­distelmälle. Se on vallannut lyhyessä ajassa paljon alaa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Trump on ollut Yhdysvaltojen presidentti puolitoista kuukautta. Geert Wildersin lietsoma muslimi­viha riehuu Hollannin vaalikampanjassa. Marine Le Pen pyrkii Ranskan presidentiksi. Pikkunatsit nostavat päätään Saksassa. Listaa voisi jatkaa, mutta tila ei riitä.

Käänteen merkkejä kuitenkin on.

Ovien sulkijat ja muurien rakentajat kirjaavat varmasti vielä voittojakin. Niistä riippumatta Trumpin va­linta presidentiksi muutti maiseman.

Trumpin ensimmäiset hankkeet maahanmuuton estämiseksi hätkähdyttivät. Ne eivät olleet vakavin käänne mutta paljastivat hurskastelua. Myös Eurooppa rakentaa aitoja ja rajoittaa turvapaikkaoikeutta.

Suurempien kysymysten äärellä ollaan, jos Yhdysvallat lähtee romuttamaan kansainvälisten oikeuksien ja kaupan järjestelmiä, joita se oli itse luomassa. Siinä käännetään kelloa taaksepäin kohti aikakausia, jotka tunnettiin suurista valtioiden välisistä sodista – joukossa kaksi maailmansotaa.

Muiden maiden populistinatio­nalistit katsovat Trumpia ihaillen, mutta oikeastaan heidän pitäisi olla huolissaan. Yllä mainitun lisäksi siihen on vähintään kaksi syytä.

Ensimmäinen syy on, että Trumpin valtarakennelma Yhdysvalloissa on hatara. Sen pitäisi olla hengenheimolaisille enemmän varoittava esimerkki kuin inspiraation lähde. Populismi on yksinkertaista, hallitseminen ei ole.

Useimpien ennusteiden mukaan Trump pysyy presidenttinä neli­vuotisen virkakautensa, mutta ­hänen hallituksensa toimintakykyä uhkaa lamaannuttava kriisien sarja.

Trumpia arvioidaan päivittäin sen mukaan, sattuuko hän riehumaan puheissaan ja tviiteissään vai ­puhuuko hän hieman rauhoitta­vammin. Katseet kannattaa kuitenkin kääntää hänen hallituksensa perusrakenteisiin. Ne natisevat.

Ensin lähti kansallisen turvalli­suuden neuvonantaja Michael Flynn. Seuraavaksi oikeusministeri Jeff Sessions jäi syrjään selvityksistä, joita kongressi ja tiedustelupalvelut tekevät Venäjän roolista Yhdysvaltojen vaalikampanjassa. On ihme, jos tämä päättyy tähän.

Toinen hyvä syy huoleen populistinationalisteille on, ettei suvaitsevaismielinen Eurooppa ole oikeasti heikko, kansalaisvapauksiaan vaalivasta Yhdysvaltojen väestöstä puhumattakaan.

Aluksi tarvitaan pieni ryhtiliike.

Demokratian, kansainvälisen oikeudenmukaisuuden ja vastaavien arvojen puolustajat ovat ottaneet tavakseen antautua ennaltaehkäisevästi ja pyytää lopuksi vielä anteeksi jäämistään bussin alle.

Yhdistynyt Eurooppa ei hyödy mitenkään, jos se kainostelee arvojaan ja korostaa heikkouksiaan vahvuuksiensa sijaan.

Kaikille Euroopan malli ei kelpaa, eikä sille voi mitään, mutta ei sitä tarvitse anteeksi pyydellä.

Muutos on jo käynnistynyt.

Jo brittien kansanäänestys ­EU-erosta viime kesäkuussa ha­vahdutti. Kyselyissä viime vuoden lopussa unionin kannatus suurissa jäsenmaissa – Britannia mukaan ­lukien – oli korkealla.

Puheenvuoroja Euroopan puolesta alkoi kuulua aiempaa enemmän. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) liittyi joukkoon hyvin varovaisella tekstillä perjantaina (HS Vieraskynä 3.3.).

Yhteiset puolustushankkeet nytkähtivät liikkeelle jo ennen kuin Trump alkoi vaatia niitä. ­Euroopan puolustus ei mullistu, eikä yhteisiä arvoja ajeta aseilla, mut­ta tarvitaan uskottavaa näyttöä valmiudesta puolustaa niitä yhdessä.

Puolustamista on monenlaista. Suomi on muiden maiden ja kansalaisjärjestöjen mukana kampanjassa, jossa pyritään korvaamaan Yhdysvaltojen lakkauttama rahoitus sek­suaali- ja lisääntymisterveyttä tukeville hankkeille Afrikassa.

Suvaitsevainen liberaali on herännyt ja toivottavasti pysyy hereillä.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kolumni
 • Kari Huhdan kolumnit
 • Populismi
 • Kolumnit
 • Suvaitsevaisuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  4. 4

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  5. 5

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  6. 6

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   HS maistoi 8 täyteläistä joulupöydän punkkua – yksi sai viisi tähteä

   Tilaajille
  9. 9

   Kokoomuksen suosio suurempi kuin kertaakaan tänä vuonna, keskustan painui alle 15 prosentin

  10. 10

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää