Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Kaupungit kirivät ilmastotoimissaan

Yhä useammat kaupungit ovat julistautuneet hiilineutraaleiksi ja tekevät konkreettisia tekoja sopeutuakseen ilmastonmuutoksen tuomiin muutoksiin.

Kaupungit ovat ryhtyneet vauhdittamaan ilmastotoimia ympäri maailmaa. Samaan aikaan kun maailmanlaajuiset toimet ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ovat edenneet verkkaisesti, niiden rinnalle – ja paikoin ohi – ovat nousseet paikalliset julkisen ja yksityisen sektorin vapaaehtoiset ratkaisut. Yhä useammat kaupungit ovat julistautuneet hiilineutraaleiksi ja tekevät konkreettisia tekoja sopeutuakseen tuleviin muutoksiin, kuten tulviin ja kuivuuteen.

Monet suurkaupungit ovat ryhtyneet toimiin kouriintuntuvien ongelmien, kuten ilmansaasteiden, paineessa. Mukana ratkaisujen etsimisessä ovat yritykset ja rahoituslaitokset, jotka ovat havainneet, että uudet ratkaisut ovat taloudellisesti kannattavia.

Euroopan ympäristökeskuksen EEA:n tuore raportti käsittelee eurooppalaisten kaupunkien ilmastotoimia ja ratkaisuja niiden rahoittamiseksi. Raportin mukaan kaupungit ympäri Eurooppaa etsivät keinoja, joiden avulla ne pystyisivät sopeutumaan ilmastonmuutoksen vaikutuksiin. Perinteisen budjettirahoituksen rinnalle kaupungit ovat löytäneet rahoittajikseen rahastoja, pankkeja ja yksityisiä sijoittajia.

EEA listaa esimerkkejä yhdentoista kaupungin ilmastotoimista. Suurin osa liittyy lämpötilan säätelyyn, tulvasuojeluun sekä toisaalta kuivuuden ja vesipulan ehkäisemiseen. Ratkaisuja ovat muun muassa viheralueet, puiden istutus ja viherkatot, vesijohtoverkostojen kehittäminen, vesivarastot, tulvavallit ja sadevesikanaalit.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Kaupungeilla on keskeinen rooli ilmastonmuutoksessa. Kaupunkiliikenteen, energiantuotannon, teollisuuden ja kotitalouksien vaikutus ilmastoa lämmittäviin kasvihuonekaasujen päästöihin on merkittävä. Kaupunki­rakenne lisää ilmastonmuutoksen riskejä, kuten rankkasadetulvien aiheuttamia vahinkoja, mikä taas lisää kaupunkien haavoittuvuutta.

Vahinkoja voidaan ehkäistä kaupunkisuunnittelulla. Esimerkiksi Helsingissä uusi yleiskaava vaikuttaa tulevaisuuteen ohjaamalla liikkumista raiteille sekä pyörä- ja kävelyreiteille. Tavoitteena on myös parantaa tulvavesien hallintaa ja sään ääri-ilmiöihin varautumista. Helsingin tavoite on olla hiilineutraali vuonna 2050.

Suomalainen Kohti hiilineutraalia kuntaa -hanke eli Hinku on osoittanut, että kunnissa, yrityksissä ja kotitalouksissa voidaan tehdä merkittäviä päästövähennyksiä kustannustehokkaasti. Tarkoitus on vähentää liikenteen, asumisen ja ruoan päästöjä 80 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Hinku-kunnat ovat jo ylittäneet välitavoitteet.

Kunnissa on havaittu, että päästöjä voidaan vähentää varsin yksinkertaisilla keinoilla, kuten uusimalla valaistusta, siirtymällä öljystä bioenergiaan tai parantamalla rakennusten energiatehokkuutta. Uudet ratkaisut ovat säästäneet myös rahaa, ja hyvät mallit ovat alkaneet levitä.

Monistettavuus ja toisilta oppiminen ovat tavoitteina myös Euroopan laajuisissa ponnisteluissa ilmastonmuutosta vastaan. Kaupungit ovat alkaneet verkostoitua ja tiivistää yhteistyötään parhaiden ratkaisujen jakamiseksi.

Isot ratkaisut ovat yhä valtioiden käsissä. Ilman globaalia yhteisymmärrystä ilmastotoimien tarpeesta päästövähennykset eivät etene riittävän nopeasti.

Kaupunkien toimet kuitenkin vauhdittavat myös tuotannon suuntaa. Esimerkiksi Pariisin päätös kieltää diesel-ajoneuvot vuodesta 2025 alkaen edellyttää, että autoteollisuus vastaa haasteeseen ja kehittää tuotantoaan kestävään suuntaan. Markkinavoimien etu olisi reagoida ilmastonmuutokseen nopeasti.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitus
 • Ilmastonmuutos
 • Kaupungit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää