Pääkirjoitus    |   Vieraskynä

Uudenlainen toiminta täyttää syrjäseutuja

Suomen syrjäseuduilla kohtaavat vapaa-ajan viettäjät, vaihtoehtoisen elämäntavan etsijät ja globaalit yritykset.

Puheet tyhjenevistä syrjäseuduista olisi jo syytä lopettaa, sillä moni Suomen syrjäisimmistä alueista on jo ohittanut tyhjenemisvaiheensa.

Alueet ovat täyttymässä uuden­laisilla toiminnoilla ja merkityksillä. Tämä tulee havainnollisesti esiin Itä-Suomen yliopiston yli 40 vuotta jatkuneessa tutkimussarjassa, jossa on tutkittu kahta pohjoiskarjalaista syrjäkylää, Sivakkaa ja Rasimäkeä.

Uusimman kyläraportin ja muiden tuoreiden tutkimusten perusteella voidaan nostaa esiin kolme ­ilmiötä, jotka ovat parhaillaan voimistumassa syrjäisellä maaseudulla: liikkuva vapaa-aika, luonnon­varatalouden uusi nousu ja radikaalin maaseudun syntyminen.

Vapaa-ajan merkityksen kasvu ­ihmisten elämässä ja yhteiskun­nassa on tuonut syrjäseuduille uudenlaista toimintaa ja uusia ihmisiä. Ympärivuotisten asukkaiden ­vähetessä entistä useampi alueilla liikkuja on kesäasukas, matkailija, retkeilijä, luontoharrastaja, metsästäjä tai kalastaja.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Monissa kylissä aktiivisimpia yhteisöjä ovat metsästysseurat ja muut luontoharrastuksiin liittyvät yhdistykset, joiden jäsenistä enemmistö on kirjoilla muualla. Myös monet kylätoimikuntien aktiivit ovat kesä­asukkaita tai muualla asuvia etä­toimijoita. Vapaa-ajan asujille ja liikkujille kylämaisemasta ja luonto­ympäristöstä huolehtiminen on keskeistä.

Itä- ja Pohjois-Suomessa vapaa-ajan ympäristöt ovat viime vuosina saaneet rinnalleen luonnonvara­talouden uuden nousun. Jo auringonlaskun aloina pidetyt kaivos- ja metsäteollisuus ovat kasvattaneet jälleen merkitystään.

Kotimaisten kaivosyhtiöiden tilalle ovat tulleet ulkomaiset kaivos­yhtiöt. Suunnitteilla olevien uusien kaivosten rakentaminen odottaa ­taloussuhdanteiden paranemista.

Suomen nykyinen hallitus luottaa biotalouden kasvuun. Sen odotetaan lisäävän metsien hakkuu­määriä myös syrjäisissä metsissä.

Syrjä­kylien asukkaille luonnon­varojen ­lisääntyvä käyttö tuskin tuo uusia työpaikkoja, sillä korjuu­koneiden kuljettajat ovat liikkuvaa työvoimaa. Syrjäisiin metsiin on tullut myös ­ulkomaista työvoimaa, esimerkiksi thaimaalaisia marjanpoimijoita ja virolaisia metsätyöntekijöitä istutus- ja taimikonhoitotöihin.

Voimistuvan ja tehostuvan luonnonvarojen käytön vastapuoli on ­radikaalin maaseudun nousu. Esimerkiksi Pohjois-Karjalaan Valtimon alueelle on viime vuosina ­vakiintunut vaihtoehtoisen elämän­tavan etsijöiden joukko, johon kuuluu nuoria aikuisia, myös lapsi­perheitä. He haluavat elää omavaraisesti ja ympäristöä mahdollisimman vähän kuormittaen. Se näkyy kulutusvalinnoissa: talot ovat usein puulämmitteisiä, ja niissä on kantovesi. Autoa ei yleensä omisteta.

Muuttotappioalueilla on ollut ­halvalla saatavissa vaatimattomasti varustettuja vanhoja taloja. Kun asukkaita on alueella muutenkin ­vähän, vanhat asukkaat suhtautuvat tulokkaisiin yleensä ennakkoluulottomasti ja luontevasti.

Uusien kehityssuuntien seurauk­sena syrjäiset seudut ovat verkot­tuneet ja kiinnittyneet erilaisiin ­intresseihin, joiden välille voi syntyä jännitteitä ja ristiriitoja. Globalisaatio on lisännyt kilpailua luonnonvaroista ja luonut paineita voimistaa niiden käyttöä.

Myös ulkomaisen halpatyövoiman tulo Suomen syrjäisiin metsiin on seurausta globaalin talouden ­pelisääntöjen omaksumisesta, sillä siinä hyödynnetään työvoiman hankintamaiden Suomea huomattavasti alempaa tulotasoa.

Markkinavoimien tiukkenevaa otetta syrjäseuduilla hillitsevät ympäristönsuojelun ja luonnon virkistyskäytön vaatimukset, jotka luonnonvarojen käyttäjien on otettava huomioon aivan eri tavalla kuin ­aikaisempina vuosikymmeninä.

Vastavoimaa edustavat myös uudenlaiset liittoutumat, joita voi syntyä paikallisten asukkaiden, ­vapaa-ajan viettäjien ja radikaalin maaseudun edustajien välille. Näin on käynyt esimerkiksi puolustet­taessa kylämaisemaa.

Syrjäseudut eivät ole syrjäytymässä yhteiskunnallisesta keskustelusta tai päätöksenteosta. Uudet ilmiöt ja toiminnot kytkevät ne kiinteäksi osaksi verkottuvaa yhteiskuntaa. Syrjäisillä alueilla odotetaan olevan myös keskeinen merkitys Suomen talouden kuntoon saattamisessa.

Pertti Rannikko

Kirjoittaja on ympäristöpolitiikan professori Itä-Suomen yliopistossa.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vieraskynä
 • Syrjäseudut
 • Maaseutu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  3. 3

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta vajoaa

  4. 4

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  5. 5

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  6. 6

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  7. 7

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  8. 8

   Puurakentamisen kokeiluhanke osoitti asian, jonka pitäisi olla itsestään selvä

  9. 9

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  10. 10

   Japanissa tehdään niin vähän rikoksia että pikkuhousuvarkauskin saa rikostutkijat liikkeelle – poikkeuksena 70-vuotias sarjamurhaaja ”Musta leski”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  3. 3

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  4. 4

   Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  5. 5

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  6. 6

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  7. 7

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  8. 8

   Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti

  9. 9

   Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön

  10. 10

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää