Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Trumpin draama tainnuttaa yleisön

Washingtonissa uudet kohut hautaavat alleen edellisiä, mutta Donald Trumpin syytös Barack Obaman määräämästä salakuuntelusta horjuttaa jo presidentin asemaa.Yksi suurimmista vaaroista Donald Trumpin presidenttikaudella on se, että tähän voi tottua. Kunkin viikon päättyessä uusin tapahtumavyöry ehtii haudata alleen alkuviikon draamat, jotka julki tullessaan jättivät varjoonsa kaiken aiemman.

On hyvin vaikea kuvitella, että tällainen meno jatkuu koko ­presidenttikauden – vielä runsaat kolme vuotta ja kymmenen ­kuukautta –, mutta vähemmässäkin ajassa yleisön vastaanottokyky uhkaa lamaantua. Siitä on jo merkkejä.

Kun Trump maanantaina julkisti uuden sulun pakolaisten ja ­valikoitujen muslimienemmistöisten maiden asukkaiden maahantulolle, reaktio ­oli ­lähinnä uupunut. Ensimmäinen, kymmenen päivää virkaanastujaisten jälkeen julkistettu ja sittemmin tuomioistuimissa kumottu maahantulokielto aiheutti maailman­laajuisen kohun ja ennen kaikkea voimakkaan vastareaktion Yhdysvalloissa.

Yksi esimerkki pienellä huomiolla ohitetuista tapahtumista liittyy Trumpin määräämään aborttitietoa jakavien järjestöjen rahoituksen kieltoon. Kielto oli muotoiltu niin hatarasti, että ­Yhdysvaltojen mittava rahoitus kansainvälisille terveys­ohjelmille muun muassa aidsin torjunnassa on ajautunut sekasortoon. Normaalioloissa tämä yltäisi isommaksi uutiseksi.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Unohdukseen vaipuvien asioiden joukossa ovat myös Trumpin edelleen julkaisemattomat verotiedot, hänen väitteensä kolmesta miljoonasta laittomasta ­äänestäjästä presidentinvaaleissa, karmea virkaanastujaispuhe ja sekasorto hänen avustajiensa keskuudessa.

Runsaan viikon aikana Trump kuitenkin ylitti tai näkökulmasta riippuen alitti tason, jonka jälkeen asioita ei enää pitäisi voida haudata ­levottomien tviittien kaatopaikalle.

Viime viikon lauantaina Trump heräsi loistohuvilassaan Floridassa. Alkaen kello 6.35 hän laukaisi vajaassa puolessa tunnissa sarjan tviittejä, jotka ovat vailla ennakkotapausta Yhdysvaltojen historiassa.

Trump syytti suoraan edeltäjäänsä Barack Obamaa Trump Towerin puhelinten ­salakuuntelusta ja lopetti huipennukseen, jonka mukaan Obama on sairas tai paha.

Väite on äärimmäisen vakava. Vielä vakavampaa on, ettei Trump välttämättä lainkaan ymmärtänyt, miten vakava väite oli.

Trump ei ole esittänyt mitään todisteita väitteensä tueksi. Obama ja hänen edustajansa ovat kiistäneet salakuuntelun ehdottomasti. Liittovaltion poliisin FBI:n johtaja James Comey on vaatinut oikeusministeriötä sanomaan julki­sesti, ettei siltä ole pyydetty väitettyä lupaa salakuunteluun.

Oikeusministerinä on kuitenkin nyt Trumpin nimittämä Jeff Sessions, joka on ­jäävännyt itsensä Venäjän mahdollista vaalihäirintää koskevista tutkimuksista eikä ­halua sanoa mitään myöskään salakuunteluväitteestä.

Viikon edetessä kukaan muukaan Trumpin hallinnossa ei enää halunnut sanoa asiasta mitään, vaan huomio käännettiin Obaman terveydenhoitolakien kumoamiseen ja uuteen maahantulokieltoon. Tviititkin taukosivat.

Tämäkin Trumpin käsittämätön väite ehkä yritetään vaieta hengiltä, mutta niin ei saisi käydä. Trumpin väitteen mukaan joko Obama on syyllistynyt äärimmäisen vakavaan virkarikkeeseen presidenttiehdokkaan salakuuntelulla, tai sitten Trump on syyllistynyt perättömällä väitteellä rikkeeseen, joka voisi johtaa hänen viraltapanoonsa.

Ei pidä yllättyä, jos Trump tekee jotain, joka jättää tämänkin varjoonsa.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitus
 • Yhdysvallat
 • Salakuuntelu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   Neljä ihmistä on loukkaantunut veitsihyökkäyksessä Münchenissä, tekijä vapaana – HS seuraa

  3. 3

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  4. 4

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  5. 5

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  6. 6

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  7. 7

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  8. 8

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  9. 9

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  10. 10

   Kurdijoukkoihin värväytyneen Mehmet Aksoyn elokuvanteko päättyi Isisin luoteihin Raqqan porteilla – sitä ennen hän lähetti viestin Suomeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  2. 2

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  3. 3

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  4. 4

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  5. 5

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  6. 6

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  7. 7

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  8. 8

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  9. 9

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  10. 10

   Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää