Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Äänestysten kierre rasittaa Britanniaa

Uusi kansanäänetys Skotlannin itsenäisyydestä pakottaisi Britannian pääministerin kamppailemaan samaan aikaan kahdella rintamalla.

Britanniasta on tullut kansanäänestysten uusi keskus, ja se voi vielä koitua saarivaltiolle kohtalokkaaksi sen nykymuodossa.

Skotlannin itsenäisyysäänestyksen ja Britannian EU-äänestyksen jälkeen vaikuttaa yhä vahvemmin siltä, että Skotlanti on ajautumassa viimeistään runsaan parin vuoden kuluessa uuteen kansanäänestykseen itsenäisyydestään, vaikka se ei ole ollut nimenomaisena ­tavoitteena edes Skotlannissa.

Britannian yhtenäisyyden kannattajat voittivat Skotlannissa syyskuussa 2014 järjestetyn kansanäänestyksen prosentein 55–45, mutta itsenäisyyden kannatus on noussut uusimmissa kyselyissä.

Viime kesäkuun EU-kansanäänestyksessä selvä enemmistö skoteista ja pohjois­irlantilaisista halusi pysyä EU:ssa, mutta Englannin ja Walesin EU-vastaiset enemmistöt ratkaisivat tuloksen.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Uusimpien kyselytulosten mukaan EU:n kannatus on sittemmin laskenut Skotlannissakin. Samalla itsenäisyyden kannatus on kuitenkin vahvistunut.

Skotlannin aluejohto päätti ristiriitaisista ennusteista huolimatta reagoida nyt brittihallituksen valitsemaan tiukkaan linjaan lähestyvissä EU-neuvotteluissa. Aluehallituksen pääministeri Nicola Sturgeon ilmoitti maanantaina aikeesta järjestää uusi kansanäänestys.

Britannian pääministeri Theresa May tuomitsi hankkeen tuoreeltaan. Hän kutsui ­sitä hajottavaksi. Sitä se Britannian kannalta tietenkin onkin, mikäli Skotlanti valitsee valtiollisen itsenäisyyden 310 vuotta jatkuneen liiton sijaan.

Myös muu Eurooppa joutuisi ottamaan kantaa itsenäiseen Skotlantiin. Pysyminen EU:ssa olisi taloudellisesti lähes elinehto Skotlannille. Katalonian itsenäistymishaluja torjuva Espanja hyvin todennäköisesti vastustaisi skottien erillistä EU-jäsenyyttä.

Sturgeonin ilmoitus uudesta kansaäänestyksestä jätti varjoonsa sen, että ­samaan aikaan May lannisti brittiparlamentissa virinneet yritykset muuttaa halli­tuksen valitsemaa kovaa linjaa eroneuvotteluissa EU:n kanssa. Alun perin ­ehkä jo tälle viikolle odotetun eroilmoituksen ajankohta on lykkääntynyt loppukuuhun, ­Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 60-vuotisjuhlien yli.

Voitto parlamentissa selkiinnyttää ja vahvistaa brittihallituksen asemaa todennäköisesti kaksivuotisiksi venyvissä ja erittäin vaikeiksi enteillyissä neuvotteluissa. Samanaikainen kansanäänestyksen valmistelu Skotlannissa kuitenkin vastaavasti heikentäisi Britannian neuvotteluasemaa ja pakottaisi Mayn kahteen samanaikaiseen kamppailuun.

Kansanäänestyksen järjestämiseen tarvitaan Britannian hajautettujen valtaoikeuksien järjestelmässä valtuutus Lontoosta Yhdistyneen kuningaskunnan parlamentilta, vaikka Skotlannin oma parlamentti tekee muodollisen päätöksen.

Pääministeri voi olla esittämättä valtuutusta, mutta useimpien arvioiden mukaan May ei aio estää äänestystä. Sen sijaan kamppailu käydään kansanäänestyksen ajankohdasta.

Skotlannin keskustavasemmistolaisen kansallispuolueen SNP:n muodostama aluehallitus haluaa järjestää äänestyksen ennen Britannian ja EU:n eroneuvottelujen päättymistä, jotta mahdollisesti itsenäistyessään Skotlanti olisi vielä EU:n jäsen.

May haluaa päinvastoin, että neuvottelut EU-eron ehdoista hoidetaan ensin.

Kummassa tahansa tapauksessa May joutuisi tilanteeseen, jossa hän neuvotellessaan EU-eron ehdoista joutuisi samalla miettimään tulosten vaikutuksia Skotlannissa.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitus
 • Britannia
 • Skotlanti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta vajoaa

  2. 2

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  3. 3

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  4. 4

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  5. 5

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  6. 6

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  7. 7

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  8. 8

   Japanissa tehdään niin vähän rikoksia että pikkuhousuvarkauskin saa rikostutkijat liikkeelle – poikkeuksena 70-vuotias sarjamurhaaja ”Musta leski”

  9. 9

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  10. 10

   Lauri Markkasen joukkuekaverit yrittävät lausua suomea, ja lopputuloksen voi arvata – tätä videota on katsottu jo satojatuhansia kertoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  3. 3

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  4. 4

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  5. 5

   Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  6. 6

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  7. 7

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  8. 8

   Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti

  9. 9

   Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön

  10. 10

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää