Pääkirjoitus    |   Vieraskynä

EU:n on vastattava populismiin teoilla

Suuriin kysymyksiin voidaan löytää eurooppalaisten arvojen mukaisia vastauksia.

Juhlistamme huomenna lauantaina Euroopan yhdentymisen 60-vuotispäivää. Yhdentymisen ajatusta kyseenalaistetaan nyt kuitenkin enemmän kuin koskaan.

Nationalismi ja itsekkyys voimistuvat sekä EU:n sisällä että unionin ulkopuolella. Uusien jäsenmaiden vastaanottamisen sijaan joudumme ensimmäistä kertaa käsittelemään jäsenmaan – Britannian – eroa.

Emme voikaan tyytyä vain lausumaan merkkipäivän korusanoja. Meidän on tuotava EU lähemmäs kansalaisia ratkaisemalla konkreettisesti heidän ongelmiaan.

Populismiin on vastattava tekojen EU:lla: vähentämällä työttömyyttä, hallitsemalla muuttoliikettä, huolehtimalla turvallisuudesta ja suojelemalla ympäristöä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Työttömyyden vähentämiseksi tarvitaan aiempaa kilpailukykyisempää, reaalitalouden tarpeisiin paremmin vastaavaa EU:ta. Tarvitaan sukupolvien välistä solidaarisuussopimusta. Emme voi jättää nuorille hallitsemattomia velkoja ja tehottomia talouksia, joissa työpaikkojen luominen on vaikeaa. Meidän on turvattava sosiaalisen markkinatalouden mallin tuomat edut.

Pelkkä talouden vakauttaminen ei riitä. EU tarvitsee myös investointeja, teollisuutta, palveluja ja digitalisaatiota koskevaa politiikkaa ja ­aidosti eurooppalaisia markkinoita.

EU:n talouden ohjausta on vahvistettava. Unionin varoja on hyödynnettävä tehokkaasti ja hallinnoitava hyvin. Näin toimien voidaan saada EU:n taloudet aidosti lähentymään toisiaan ja euro hyödyttämään kaikkia EU:n kansalaisia.

EU tarvitsee yksinkertaisempia sääntöjä, jotka eivät tukahduta kansalaisia ja yrityksiä. Yksityiskohtiin ei pidä kiinnittää liikaa huomiota.

Sen sijaan meidän on keskityttävä suuriin maailmanlaajuisiin kysymyksiin: ulkopolitiikkaan, puolustukseen, kauppaan ja ilmastonmuutoksen torjuntaan. Yksikään Euroopan valtio ei ole yksin riittävän vahva neuvotellakseen Yhdysvaltain, Kiinan tai Venäjän kanssa.

Vain yhdessä voimme harjoittaa suvereniteettiamme, varmistaa ­eurooppalaisen huippu­osaamisen pääsyn maailmanmarkkinoille ja lopettaa epäreilun kilpailun.

Tarvitsemme myös eurooppalaiset puolustusalan sisämarkkinat ja puolustusteollisuuden, jotta voimme puolustaa itseämme tehokkaammin ja toimia koordinoidusti.

Jotta voimme suojella EU-kansalaisia terrorismilta ja rikollisuudelta sekä torjua veropetoksia, tarvitsemme lisää keskinäistä luottamusta ja viranomaisten välistä tiedonvaihtoa. Vastaavasti EU:n rajojen valvomiseksi on välttämätöntä jakaa enemmän resursseja EU:n rannikko- ja rajavartioston kehittämiseksi.

Meidän on yhdessä taattava turvapaikkaoikeus uudistamalla Dublin-asetusta. Meidän on oltava yhtä tinkimättömiä turvapaikkaan oikeutettujen henkilöiden vastaanottamisessa kuin laittoman maahanmuuton torjunnassa.

Jotta voimme puuttua muuttoliikkeen syihin, tarvitsemme yhteisen strategian Afrikan kehittämiseksi. Emme saa jättää muuttovirtoja ihmiskauppiaille ja terroristien käsiin.

Palautusten nopeuttamiseksi, vastaanottokeskusten perustamiseksi Pohjois-Afrikkaan yhdessä YK:n kanssa ja muuttoliikepaineen helpottamiseksi tarvitsemme vankkaa talousdiplomatiaa. Tarvitaan Afrikalle suunnattu Marshall-suunnitelma, johon kuuluu paljon investointeja ja asiantuntemuksen siirtoa turvallisuuden, infrastruktuurin, puhtaan energian, yrittäjyyden, koulutuksen ja hallinnon aloilla.

Euroopan unioni on ainoa alue, jolla kuolemanrangaistus ei ole käytössä. Maailma katsoo meihin, kun muualla maailmassa toimittajia ­vangitaan, kun naisilta evätään oikeudet tai kun poliittisia vastustajia uhkaillaan. EU on yhä perusoikeuksien suunnannäyttäjä, paljon enemmän kuin pelkät markkinat tai yhtenäisvaluutta.

Olemme kaikki vastuussa siitä, ­että johtajuutta toteutetaan tarmokkaasti ja päättäväisesti niissä arvokysymyksissä, jotka ovat tärkein syy EU:n olemassaoloon.

EU on menestystarina, jossa kulminoituvat unelmat edistyksestä, vauraudesta, vapaudesta ja rauhasta. Meidän on muutettava mieli­kuvaa abstraktista, tehottomasta ja byrokraattisesta EU:sta. Meidän on herätettävä uusi into ja tunne siitä, että olemme kaikki mukana yhteisessä hankkeessa.

Se on paras perintö, jonka voimme jättää tuleville sukupolville.

Antonio Tajani

Kirjoittaja on Euroopan parlamentin puhemies.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vieraskynä
 • Euroopan unioni
 • Tulevaisuus
 • Populismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  4. 4

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  5. 5

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   HS maistoi 8 täyteläistä joulupöydän punkkua – yksi sai viisi tähteä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää