Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Siltarummuilla äärisäitä vastaan

Kunnossapito auttaa pitämään liikenneverkon kestävänä, kun rankkasateet ja tulvat rapauttavat rakenteita.

Suomen liikenneverkko on vaarassa rapistua entisestään, kun sään ääri-ilmiöt – kuten äkilliset rankkasateet ja voimakkaat tulvat – lisääntyvät ilmastonmuutoksen edetessä. Arvaamattomaksi muuttuva sää tuo tie- ja rataverkolle uusia uhkia. Niihin varautuminen on syytä ottaa huomioon liikennejärjestelmien koko elinkaaressa suunnittelusta käyttöön ja kunnossapitoon saakka.

OECD:n tuoreen raportin mukaan äärimmäiset sääilmiöt ovat riski liikennejärjestelmien elinkelpoisuudelle, jos maat eivät varaudu odottamattomiin häiriöihin. Valmistautuminen edellyttää uudenlaista riskienhallintaa, joka ei nojaudu perinteiseen kustannus-hyöty­analyysiin.

Eteen voi tulla ennakoimattomia kustannuksia. Euroopassa val­tioiden arvioidaan menettävän jopa 0,15 prosenttia bruttokansantuotteestaan ilmastonmuutoksen liikennejärjestelmille aiheuttamien haittojen vuoksi. Kustannuksia tulee onnettomuuksista, liikenneverkon vaurioista sekä viivästyneistä matkoista ja kuljetuksista.

Ilmastonmuutos tuntuu jo ihmisten arjessa, kun hirmumyrskyt, kuivuus ja helteet riepottelevat maapalloa. Maailman ilmatieteen laitoksen WMO:n mukaan erityisesti korkeisiin lämpötiloihin liittyvät ankarat sääilmiöt ovat yleistyneet. Euroopassa rankkasateet ja tulvat ovat yleistyneet. Ne panevat liikennejärjestelmät koville. Vaikka ­Suomessa hurrikaanit eivät hävitä teitä olemattomiin tai mutavyöryt peitä kaupunkeja alleen, aiempaa vetisemmäksi muuttuva sää rapauttaa teiden rakenteita.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Erityisen tärkeää on liikenneverkon kunnossapito. Sen laiminlyönti puolestaan ­lisää häiriöiden todennäköisyyttä, kun rankkasade yllättää.

Suomessa on toistaiseksi keskitytty lähinnä ­liikenteen päästövähennyksiin. Sopeutuminen ­ilmastonmuutoksen seurauksiin on jäänyt taka-alalle. Varautumissuunnitelmia ja torjunta­ohjelmia on toki laadittu muun muassa tulva­riskien ja myrskyvahinkojen varalta. Konkreettisiakin toimia on tehty. Esimerkiksi rautateillä on varauduttu myrskyihin raivaamalla puustoa ratojen varresta. Kaatuneet puut voivat katkaista liikenteen ­pitkäksi aikaa. Sähköistetyillä rata­osilla ajolangoille tai turvalaitteille kaatuva puu voi tuoda satojentuhansien eurojen korjauskulut.

Peruskunnossapidossa on kuitenkin puutteita, ja teiden kunto on rapistunut. Juuri nyt talven jäljiltä paljastuneiden teiden huono kunto näkyy ja tuntuu ­selvästi. Maanteiden korjausvelka on valtava, jopa 2,5 miljardia euroa.

Vahinkojen ennaltaehkäisy ei aina vaadi suuria investointeja. Tienpidossa voitaisiin vaihteeksi keskittyä siltarumpuihin muutoinkin kuin kotiseudun liikennehankkeiden vauhdittamisessa. Rumpujen kunnossapito on tärkeää, sillä niiden tukkeuduttua vesi tunkeutuu herkästi tierakenteisiin. Tähän on havahduttu viime aikoina ympäri maailmaa. Toinen edullinen keino ehkäistä vahinkoja on lumen poisto paikoista, joissa sulavan ja jäätyvän veden tiedetään aiheuttavan vahinkoja.

Kun säännöllisestä kunnossapidosta tingitään, tieverkolle voi käydä kuten home­taloille, joissa suunnittelu- ja rakennusvirheiden sekä hoidon laiminlyönneistä on ­tullut kallis korjaustaakka.

Ilmastonmuutoksen riskit tulee ennen kaikkea tiedostaa ja niihin pitää varautua niin, että ongelmat pystytään hoitamaan ennakolta. Näin päästään kaikkein halvimmalla. Tarvitaan myös priorisointia ja kauaskatseisuutta. Liikenneverkot ovat suku­polvien mittaisia investointeja, joissa huomio tulee suunnata vaalikautta laajemmalle.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitus
 • Ilmastonmuutos
 • varautuminen
 • Liikenne
 • Infrastruktuuri
 • OECD

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  2. 2

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta vajoaa

  3. 3

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  4. 4

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – ja nyt Suomi pohtii, voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen

   Tilaajille
  5. 5

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  6. 6

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  7. 7

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  8. 8

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  9. 9

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  10. 10

   Japanissa tehdään niin vähän rikoksia että pikkuhousuvarkauskin saa rikostutkijat liikkeelle – poikkeuksena 70-vuotias sarjamurhaaja ”Musta leski”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  3. 3

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  4. 4

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  5. 5

   Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  6. 6

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  7. 7

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  8. 8

   Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti

  9. 9

   Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön

  10. 10

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää