Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Lempeistä lausunnoista liki romahtaneeseen suhteeseen – mitä Trumpin kabinetin Venäjä-linjassa oikein tapahtui?

Yhdysvaltojen ja Venäjän suhteiden uuden ja nopean romahduksen jälkeen tarvitaan yhteisymmärrys lisävahinkojen välttämisestä.

Odotukset Yhdysvaltojen ja Venäjän suhteiden parantumisesta ovat romahtaneet ällistyttävän nopeasti. Molemmilla mailla on nyt intressejä saada putoaminen pysähtymään pehmeästi, mutta se ei ole helppoa.

Enin, mitä ulkoministeri Rex Tillersonin neuvotteluilta Moskovassa keskiviikkona saattoi toivoa, oli yhteinen pyrkimys välttää suurempia vahinkoja. Tämä tulos ehkä saavutettiin.

Romahduksen yksi selitys on se, että odotukset suhteiden lämpenemisestä perustuivat pääosin Donald Trumpin puheisiin Yhdysvaltojen presidentinvaalikampanjan aikana ja vielä presidenttiyden alkaessakin tammikuussa.

Ei ole vieläkään oikein selvinnyt, miksi Trump niin sitkeästi kieltäytyi arvostele­masta Venäjää ja presidentti Vladimir Putinia, vaikka hän samalla esitti hämmentäviä lausuntoja Yhdysvaltojen liittolaismaista.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Toteutuessaan Trumpin oudoimmat linjaukset olisivat käytännössä tarkoittaneet Yhdysvaltojen muille länsimaille antamien sitoumusten romuttamista ja niiden korvaamista löyhällä liitolla Venäjän kanssa.

Tällaiselle ratkaisulle ei missään vaiheessa ollut vakavaa poliittista tukea tai toteutumisen edellytyksiä Yhdysvalloissa. On hieman vaikea uskoa, että Trump oli alussa edes miettinyt asiaa kovin tarkasti.

Samaan aikaan Yhdysvaltojen tiedustelupalvelut kertoivat yhä raskauttavammin ­Venäjän vaikutusyrityksistä Yhdysvaltojen poliittiseen järjestelmään. Tutkimukset ­yhteyksistä Venäjän harjoittamiin horjutustoimiin ulottuvat nyt Trumpin lähipiiriin.

On tullut selväksi, että odotukset suhteiden paranemisesta olivat harhaa mutta ­paine suhteiden huononemiseen oli todellinen.

Tilanteen saamiselle jonkinlaiseen hallintaan oli edellytyksiä, kun Yhdysvaltojen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikan johtoon nousi vähintään kohtuullista arvostusta nauttiva joukko.

Puolustusministeri James Mattis, kansallisen turvallisuuden neuvonantaja H. R. McMaster ja myös Tillerson ovat esittäneet yhteneväisen tiukkoja ­näkemyksiä Yhdysvaltojen ja Venäjän suhteista. He eivät kuitenkaan ole kyseenalaistaneet dialogia ­Venäjän kanssa tai ottaneet esiin uusia kiistoja.

Pykälää tiukempaa linjaa on vetänyt YK-lähettiläs Nikki Haley, joka kabinettivirkojen hallitsijoista selvimmin vaati viime viikolla Venäjän tukeman Bashar al-Assadin syrjäyttämistä Syyrian johdosta.

Keskiviikkona myös Trump itse lopulta tuomitsi jyrkästi Venäjän tuen al-Assadille ja samalla antoi toistaiseksi voimakkaimman oman tukensa puolustusliitto Natolle.

Venäjä selvästi yllättyi Trumpin päätöksestä laukaista 59 risteilyohjusta Syy­riaan varhain perjantaina viime viikolla. Arvaamattomuus ja yllätyksellisyys sotilaallisen voiman käytössä on ollut viime vuodet Venäjän monopoli.

Nyt arvaillaan Yhdysvaltojen seuraavia toimia Syyriassa, mutta äärimmäisen sekavassa sotilaallisessa tilanteessa uusia vaihtoehtoja on vaikea löytää.

Venäjä vuorostaan on joutunut sitoutumaan entistä tiukemmin al-Assadin suojaamiseen yrityksessään laajentaa jalansijaansa Lähi-idässä.

Tillerson oli oikeassa sanoessaan Moskovassa, etteivät kahden ydinasesuurvallan suhteet saisi olla näin huonot.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  3. 3

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  6. 6

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  7. 7

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – ja nyt Suomi pohtii, voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen

   Tilaajille
  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   HS Inarissa: Paavo Ruotsalaisen kodin lähelle saattoi pudota pala Marsia – ”Sanoin vaimolle, että joku taisi ampua valoraketin”

  10. 10

   Japanissa tehdään niin vähän rikoksia että pikkuhousuvarkauskin saa rikostutkijat liikkeelle – poikkeuksena 70-vuotias sarjamurhaaja ”Musta leski”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  3. 3

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  4. 4

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  5. 5

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  6. 6

   Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  7. 7

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  8. 8

   Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti

  9. 9

   Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön

  10. 10

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää