Pääkirjoitus    |   Kolumni

Pidetään juhlissa myös naapurit mielessä

Itämeren rannalle piirtyi sata vuotta sitten kaksi täysin uutta valtiota – Viro ja Latvia.

Kaikkialla pistää silmään juhlavuosi 100. Virossa ­numero 100:n edessä lukee EV eli lyhennelmä sanoista Eesti Vabariik, Viron tasavalta. Vielä on vapaita paikkoja EV100-vaellukselle pääsiäisenä. Lataa EV100-sovellus.

Merkkivuoden tunnelmaan pääsemiseksi selasin sovelluksen sijaan sata vuotta vanhoja Postimees-lehtiä.

”Nouskaamme nyt vanhat ja nuoret! Kiiruhtakoon töihin jokamies, ja rientäköön tekojen pellolle!”

Vanhat lehdet avautuvat helposti kansalliskirjastojen sähköisistä arkistoista. Menneisyyteen sukellus onnistuu oman työpöydän takana, kun tietokone muuntaa Postimees-lehden koukeroiset goottilaiset kirjaimet automaattisesti nykyisenlaisiksi.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Viron kohtalo näytti olevan raueta kaikkien pimeiden voimien kynsissä taistelussa olemassaolon puolesta. Nyt kautta maan käy riemun huuto. Yhdessä yössä olemme saaneet sen, mistä ei ollut sallittu edes uneksia.”

Riemun syy oli autonomia, jonka Venäjän väliaikaishallitus myönsi Virolle sata vuotta sitten, 12. huhtikuuta 1917. Tämän seurauksena Vironmaan ja Liivinmaan kuvernementin pohjoisosa liitettiin yhteen ja syntyi alue nimeltä Viro.

Ensimmäinen maailmansota johti Viron valtion syntyyn ja itsenäisyysjulistukseen kaksi ja puoli kuukautta Suomen jälkeen. Muutama päivä ennen Viroa julistautui itsenäiseksi Liettua, ja vuoden 1918 lopulla vuorossa olivat Puola ja Latvia.

Virossa asuessa ei voi olla huomaamatta, että nyt juhlan aiheena on useamman pienen valtion synty Itämeren rannikolle.

Suomen juhlavuoden tapahtumat ovat Viron lehdistössä näyttävästi esillä. Postimees-lehden uutis­portaalissa ovat rinnatusten Suomi100- ja EV100-osastot. Osin tämä on Suomen Viron-instituutin ja lähetystön toimeliaisuuden ansiota. Osin kyse on virolaisten perinteestä muistaa Suomen itsenäisyyspäivää vähän kuin omaansa silloinkin, kun kyse ei ole pyöreistä vuosista.

Tasapuolisuuden nimissä suomalaisetkin voivat muistaa Viron syntymäpäivää.

Viron satavuotissyntymäpäivän virallinen avajaistapahtuma on jo pääsiäissunnuntaina Keski-Virossa luonnon helmassa.

Ensimmäisenä pääsiäispäivänä sadat virolaiset – presidentti Kersti Kaljulaid ja pääministeri Jüri Ratas muiden mukana – vetävät saappaat jalkaansa ja vaeltavat Keski-Viron soilla ja kosteikoilla sata vuotta sitten kadonnutta rajaa pitkin. Näin muistetaan pääosin vironkielisten alueiden, Vironmaan ja Liivinmaan kuvernementin pohjoisosan, yhdistämistä ensimmäistä kertaa yhtenäiseksi hallintoalueeksi autonomisena osana Venäjää.

Vaeltajat on jaettu ryhmiin niin, että yhdessä he kävelevät päivän aikana koko pois pyyhityn rajan Itämereltä Peipsijärvelle.

Latvian 100-vuotisjuhlallisuudet eivät Virossa ole ainakaan vielä saaneet vastaavaa huomiota kuin Suomen juhlavuosi.

Latvia avaa 100-vuotisjuhlansa virallisesti 4. toukokuuta. Silloin Latvian rajat merkitään istuttamalla tammen taimia. Sata vuotta sitten nykyisen Latvian itäisin maakunta, Latgale, päätti liittymisestä latviankielisten alueiden kanssa. Juhlien tarkka aloituspäivä on kuitenkin valittu lähihistoriasta. Latvia julistautui 4. toukokuuta 1990 itsenäiseksi Neuvostoliitosta.

Jotkut huomauttavat, että Viro ja Latvia eivät ole satavuotiaita. Välissä on viisikymmenvuotinen neuvostomiehitys. Mutta Virolla ja Latvialla on yhtä suuri syy juhlaan kuin Suomella. Ne olivat täysin uudet valtiot Itämeren rannalla.

Liettualla ja Puolalla on omat suurvaltahistoriansa. Suomi oli ollut autonominen suuriruhtinaskunta omine lakeineen, rahayksikköineen ja kouluineen jo yli sadan vuoden ajan, kun Viro ja Latvia vasta piir­rettiin kartalle sata vuotta sitten.

Lähtökuoppa oli Virossa selvästi syvempi kuin Suomessa. Tästä kertoo sadan vuoden takaisen Postimees-lehden vetoomus, jossa kehotetaan opettajia tulemaan mukaan perustamaan vironkielistä koulua.

”Omalla työllä luomme oman koulun! Ja työ oman koulun luo­miseksi tuo elämäämme nousun, vapauttaa viimeisistä orjana olemisen tuntemuksista ja muuttaa meidät kaikki oikeudet omaaviksi jäseniksi autonomisessa Virossa.”

Pidetään juhlissa myös naapurit mielessä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kolumni
 • Kolumnit
 • Kaja Kunnas
 • Suomi 100 vuotta
 • Viro
 • Latvia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää