Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Ennenaikaiset vaalit halunnut Britannian pääministeri Theresa May saa varhaisia voittoja uhkapelissä

Ranskan presidentinvaali voi rauhoittaa brexit-neuvottelujen tunnelmaa samalla, kun May lisää etumatkaa kilpailijoihinsa Britanniassa.

Britannian pääministerin Theresa Mayn virka-asunnossa seurattiin sunnuntai-iltana todennäköisesti melko tyytyväisinä Ranskan presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen ääntenlaskua. Jälleen yksi erillinen tapahtumasarja eteni Maylle suosiolliseen suuntaan sen jälkeen, kun hän viime viikon tiistaina yllätti ilmoittamalla ennen­aikaisten vaalien järjestämisestä Britanniassa 8. kesäkuuta.

Emmanuel Macronin nousu selvässä johtoasemassa Ranskan vaalien toiselle kierrokselle voi vaikuttaa takaiskulta Maylle. Macron on innokas EU:n kannattaja, ja May on käynnistänyt konservatiivihallituksen johdossa Britannian EU-eron. Macronin valinta toisi kuitenkin Ranskan ja EU-politiikkaan vakaita näkymiä, kun taas hänen vastaehdokkaanaan toisella kierroksella oleva äärioikeiston Marine Le Pen käynnistäisi EU:ssa sekaannuksen.

Ilmoituksellaan ennenaikaisista vaaleista May pyrki vahvistamaan hallituksensa asemaa eroneuvotteluissa ja myös rauhoittamaan niiden ilmapiiriä. Neuvotteluille varatun kahden vuoden aikana ehtii nousta esille aivan riittävästi ongelmia ilman seka­sortoa Ranskan EU-politiikassa.

Myös tuoreet tapahtumat Britanniassa voivat antaa Maylle lisätilaa joustolle hänen valitsemassaan niin sanotun kovan brexitin mallissa. Mayn lähtökohtana on, että ­Britannia irtaantuu EU:n sisämarkkinoista ja ottaa päätösvallan EU-kansalaisten maahan­tulosta kokonaan itselleen. Näiden kahden keskeisen kiistakysymyksen käytännön ratkaisut kuuluvat neuvotteluiden vaikeimpiin osa-alueisiin.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Ennenaikaiset vaalit ovat aina uhkapeliä, koska niiden järjestämisen perustana olevien kannatusarvioiden toteutumisesta ei ole takeita. Malliesimerkin virhearviosta teki Mayn edeltäjä David ­Cameron, joka pääministerinä lupasi järjestää EU-kansanäänestyksen siinä uskossa, että jäsenyyden kannattajat voittaisivat. Nyt Cameron on osa poliittista historiaa.

Viime viikon vaali-ilmoituksen jälkeen Britanniassa tehdyt mielipidekyselyt viittaavat siihen, että Maylle käy toistaiseksi paljon paremmin kuin Cameronille.

Tärkein tieto on se, että konservatiivien kannatus nytkähti ylöspäin Mayn ilmoituksen jälkeen ja on nyt noin 46 prosenttia eli 20 prosenttiyksikköä suurempi kuin kakkosena olevan työväenpuolue Labourin kannatus. Tämä tarkoittaa, että konservatiivien enemmistö parlamentin alahuoneessa nousisi nykyisestä 17 paikasta useilla kymmenillä edustajilla.

Työväenpuolueen vasemmistosiipeä edustava puheenjohtaja Jeremy Corbyn on ilmoittanut menevänsä vaaleihin yleisillä taloutta ja hyvinvointia koskevilla teemoilla. Tiistaina puolue lopulta julkisti oman näkemyksensä brexitin tavoitteista. Britannia jäisi osaksi sisämarkkinoita, mutta Labourin kanta maahanmuuttoon jäi auki, koska kysymys jakaa myös työväenpuolueen kannattajia.

Tuloksena on se, että Labour on kyselyjen mukaan ensimmäistä kertaa vajaaseen vuosisataan häviämässä konservatiiveille myös Walesissa.

Vielä yksi ylimääräinen hyvä uutinen Maylle on se, että itsenäistymisen kannatus on vaalikampanjoiden käynnistyessä laskenut huomattavasti Skotlannissa. Eroneuvottelujen aikana Mayn ei ehkä tarvitse koko ajan vahtia omaa selustaansa.

Samalla konservatiivit joutuvat asettamaan melko EU-myönteisiä ehdokkaita useissa vaalipiireissä torjuakseen kannatustaan hieman kohentaneita ja EU-myönteisiä liberaalidemokraatteja. Joustoille voi olla tilaa, jos May haluaa hyödyntää sen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitus
 • Britannia
 • Brexit
 • Vaalit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää