Pääkirjoitus    |   Kolumni

Poliittinen ilmastonmuutos hyydyttää arktista yhteistyötä

Suomen toiveet huipputason poliittisesta yhteistyöstä arktisilla alueilla törmäävät Venäjän ja Yhdysvaltojen uusiin kiistoihin.

Arktisten alueiden jäätyneissä maisemissa jää paljon tilaa mielikuvitukselle. Se tekee alueista kiehtovia mutta aiheuttaa ajoittain pettymyksiä.

Suomessa on viime vuodet panostettu arktisten alueiden suunnitelmiin. Tahti on kiihtynyt, kun Suomen toukokuussa alkava ja kaksi vuotta jatkuva Arktisen neuvoston puheenjohtajuus lähestyy.

Arktisessa neuvostossa kahdeksan jäsenmaata ja tusina tarkkailijoita ­keskustelee ympäristöstä, ilmastosta, ­merenkulusta ja alkuperäiskansojen oikeuksista, mutta ei ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Sitovia päätöksiä ei tehdä. Neuvoston toiminta on jatkunut myös Venäjän ja lännen kolmivuotisen välirikon aikana.

Vielä alkuvuodesta Suomessa kehi­teltiin mahdollisuuksia nostaa arktinen yhteistyö uudelle tasolle huippukokouksella, jossa Yhdysvaltojen ja Venäjän johtajat kohtaisivat.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Nyt arktinen huippukokous on etäinen hanke. Suomen välitön tavoite neuvoston johdossa on pysäyttää yhteistyön taantuminen.

Keskustelu arktisesta huippukokouksesta kiihtyi maaliskuun lopussa lähinnä väärinkäsityksen vuoksi.

Venäjän Arkangelissa järjestetyssä paneelikeskustelussa presidentti Sauli Niinistö sanoi, että Suomi järjestäisi mielellään arktisen huippukokouksen. Presidentti Vladimir Putin sanoi, että Suomi sopisi hänelle tapaamispaikaksi presidentti Donald Trumpin kanssa.

Mikäli Trumpin ja Putinin tapaamisen järjestely etenee, se ei nyt etene ainakaan arktista reittiä.

Pohjoisessa on kaksi estettä, ja ne ovat Putin ja Trump.

Ensinnäkin arktisessa huippukokouksessa pitäisi puhua ilmastonmuutok­sesta.

Putinin mukaan ilmastonmuutos ei ole ihmisen aiheuttamaa. Trump on purkanut säännöstelyä, jonka tarkoituksena on ollut ilmastonmuutoksen torjuminen.

Samalla Venäjällä on Barentsinmerellä uusia tukikohtia, kuten Frans Joosefin maalla sijaitseva ”Arktinen apila”, jossa Putin vieraili maaliskuussa. Atlantic Council -järjestön tutkimusyksikön julkaisemien kuvien mukaan tukikohdassa on sekä tieteellisiä että sotilaallisia osia.

Lisäksi Trumpin yhteyksistä Venäjään on tullut Washingtonissa niin myrkyllinen aihe, että maiden suhteita on paljon helpompi huonontaa kuin parantaa.

Tämä kaikki ei tarkoita, että arktinen yhteistyö olisi jäätymässä kokonaan, mutta tunnelma on entistä huonompi.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  2. 2

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  3. 3

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  4. 4

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Valeruokamyrkytykset vaivaavat Espanjaa: Poliisi tunnistanut jopa 800 huijauksesta epäiltyä brittituristia

  7. 7

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  8. 8

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  9. 9

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi Suomea rakennetaan korkeammaksi? – HS esittelee tulevia tornitalohankkeita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  5. 5

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  6. 6

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  7. 7

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  8. 8

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  9. 9

   Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

  10. 10

   Facebookin Messenger haluaa, että tunnemme itsemme hylätyiksi – Tämän takia nähtyyn viestiin vastaamatta jättäminen satuttaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää