Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Poliittinen vappu muuttui työmarkkina­vapuksi vaalipäivien siirron takia – ja se näkyi tänä vuonna puheissa

Kun juuri on käyty vaalit, poliitikkojen puheet ovat helposti tuloksen selittämistä. Ay-johtajilla puolestaan katse on jo tulevissa palkkaneuvotteluissa.

Puolueilla oli ymmärrettävä tavoite, kun ne ryhtyivät siirtämään vaalien vakiintuneita ajankohtia. Eduskuntavaalit järjestetään nykyään maaliskuun sijaan huhtikuun alkupäivinä. Kuntavaalit puolestaan käydään lokakuun sijaan samoin huhtikuussa.

Näin päästään rytmiin, jossa vaalit sijoittuvat kalenteriin tasaisesti. Eduskuntavaalien jälkeen on välivuosi, ja sen jälkeen järjestetään kuntavaalit ja jatkossa samaan aikaan myös maakuntavaalit, minkä jälkeen on jälleen välivuosi.

Presidentinvaalit ja eurovaalit tosin poikkeavat tästä aikataulusta, koska niissä vaalikausi ei ole neljä vuotta.

Kampanjaväsymyksen välttämisen lisäksi tarkoituksena oli siirtää kampanjointi hieman miellyttävämpään ajankohtaan eli alkukevääseen.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Joskus tavoite kauniista säästä ehkä toteutuu, mutta ainakin tänä vuonna kuntavaaliehdokkaat saivat kokeilla sitkeyttään useana takatalven päivänä.

Ajankohdan muutoksella on kuitenkin vaikutusta myös vappuun. Vappu on perinteisesti ollut poliittisten puheiden sesonkia. Vaikka marssit ovat olleet vasemmiston tavaramerkki, puolueet laidasta laitaan ovat järjestäneet ulkoilmatilaisuuksia, joissa poliitikot ovat esittäneet vaatimuksiaan ja piikitelleet kilpailijoita.

Nyt joka toinen vuosi – ellei eduskuntaa hajoteta ennenaikaisesti – vappuna ollaan tilanteessa, jossa vaalit on käyty edellisen kuun aikana. Puheista tulee silloin helposti enemmän tapahtuneen selittämistä kuin uusien tavoitteiden esittämistä, koska äänestäjät ovat juuri jakaneet uudet valtakirjat.

Se näkyi tänä vuonna esimerkiksi suurimman oppositiopuolueen eli Sdp:n edustajien puheissa. Hallitus sai luonnollisesti kovaa arvostelua kansan jakamisesta kahtia ja tasa-arvon unohtamisesta.

Puolueen entinen puheenjohtaja Eero Heinäluoma myönsi kuitenkin vaalituloksen pettymykseksi Sdp:lle. Hänen mukaansa nyt tarvitaan ”aitoa ja rehellistä” itsetutkiskelua. Heinäuoma halusi, että kompassia ravistetaan ja ruorisuuntaa tarkistetaan, mitä se ikinä tarkoittaakaan.

Vaalitulos hillitsi myös muiden puolueiden puhujia. Hallituspuolueista keskusta ja perussuomalaiset menestyivät kehnosti kuntavaaleissa, eikä kokoomuksessakaan ollut halua paukutella henkseleitä, koska Helsingin ulkopuolella tuli monessa suuressa kaupungissa tappioita.

Pienemmissä puolueissa tilanne on puheidenkin perusteella vapautuneempi. Vihreät odottaa voittoa tulevista eduskuntavaaleista. Vasemmistoliitto on onnistunut katkaisemaan pitkän tappioputkensa ja kokee olevansa vasemmistossa nyt parhaiten nuorisoa puhutteleva puolue.

Porvarilliset oppositiopuolueet Rkp ja kristillisdemokraatit puolestaan seuraavat hallitusta miettien koko ajan, tuleeko niille kutsu neuvotteluihin, jos nykyinen hallituspohja kompuroi. Puolueet eivät muutenkaan ole profiloituneet tiukkojen vappupuheiden pitäjinä.

Vapun ay-taustaisilla puhujilla samanlaisia rajoitteita ei ole. Työmarkkinoilla on aina edessä uusia neuvotteluja. Sopimuskaudet eivät ohjaa puheita samalla tavalla kuin vaalikaudet.

Tämä vuosi käy hyvästä esimerkistä. Poliitikkojen puheet voi lukea sitä taustaa vasten, mikä oli heidän puolueidensa tulos kuntavaaleissa, mutta palkansaajajohtajien sanoja mitataan ensi syksyn neuvottelukierros mielessä.

Puheista näki, että halua tiukkaan vääntöön työantajapuolen kanssa palkankorotuksista löytyy ainakin ay-kentän radikaalimmalta laidalta.

Uuden Teollisuusliiton kakkospaikalle pyrkivä vasemmistoliittolainen Metalliliiton liittosihteeri Turja Lehtonen sanoi ykskantaan, että nyt on palkankorotusten vuoro.

Palvelualojen ammattiliiton Pamin järjestöjohtaja Niina Koivuniemi puolestaan puhui orjatyön paluusta, kun hän kuvasi käsityksiään poliittisen oikeiston tavoitteista.

Uutta rooliaan etsivän SAK:n tuore puheenjohtaja Jarkko Eloranta puolestaan ehdotti uutta, nykyistä talousneuvostoa vahvempaa työmarkkinoiden pyöreää pöytää hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen välille. Keskusjärjestölle kolmikantaneuvottelut olisivat luonteva tapa toimia.

Ensi syksy kuitenkin näyttää, mikä on hallitseva mielentila työmarkkinoilla. Politiikassa on viime vuosina totuttu vahvaan protestihenkeen sekä kotimaassa että ulkomailla.

Liittokohtaisista palkkaneuvotteluista voi hyvinkin tulla otollinen tilanne ay-liikkeen protestihengen osoittamiselle. Niissä neuvotteluissa ei tarvitse miettiä, mikä tulosten vaikutus seuraaviin vaaleihin tai hallituspohjaan olisi.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vappupuheet
 • Pääkirjoitus
 • Vappu
 • Puolueet
 • Vaalit
 • Ammattiyhdistysliike

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  2. 2

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  3. 3

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  4. 4

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Valeruokamyrkytykset vaivaavat Espanjaa: Poliisi tunnistanut jopa 800 huijauksesta epäiltyä brittituristia

  7. 7

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  8. 8

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  9. 9

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi Suomea rakennetaan korkeammaksi? – HS esittelee tulevia tornitalohankkeita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  5. 5

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  6. 6

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  7. 7

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  8. 8

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  9. 9

   Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

  10. 10

   Facebookin Messenger haluaa, että tunnemme itsemme hylätyiksi – Tämän takia nähtyyn viestiin vastaamatta jättäminen satuttaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää