Pääkirjoitus    |   Kolumni

Demarit ovat tylsiä kuin vanha samettisohva – ja juuri niin on hyvä

Suomen demarit ovat säilyttäneet hermonsa ja pystyneet vastustamaan höpsismin houkutusta paremmin kuin Ranskan sosialistit tai Britannian työväenpuolue.

Suomalaisia sosiaalidemokraatteja on pakko ihailla. Kun luin Antti Rinteen Tampereella pitämän vappupuheen, rinta täyttyi heti lämpimillä muistikuvilla: lauantain toivotut levyt, lapsuudenkodin vanha samettisohva ja purppuraiset muovikassit, joissa talous oli vatupassissa.

Jo Rinteen ensimmäiset sanat toivat turvallisen tunteen: ”100 vuotta täyttävä Suomi on monella tapaa hyvä maa asua ja elää. Pohjoismainen hyvinvointivaltio, jota Suomessa on meidän sosialidemokraattien johdolla kymmeniä vuosia rakennettu, on maailmalla tunnistettu, tunnustettu, arvostettu ja kehuttu malli.”

Myöhemmin puheenjohtaja haukkui ihan vähän hallitusta, kuten oppositiopoliitikon kuuluukin, mutta muuten puhe oli rakentava, vastuullinen ja riemastuttavan tylsä.

Tässä kohtaa joku ehkä kuvittelee kolumnistin riisuvan ironisen naamarinsa ja silppuavan Rinteen kuin terrieri vappuhuiskan. Väärin. Tarkoitin mitä alussa sanoin.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Sosiaalidemokratia on ahtaassa raossa, lähes mahdottomassa. Puolueen suuret tavoitteet on toteutettu, eikä uusiin ole varaa.

Seuraaviin vaaleihin Sdp on lähdössä vaatimalla oppivelvollisuusiän nostamista, homekoulujen korjaamista ja perhevapaiden tasaisempaa jakoa. Ne ovat tärkeitä asioita, mutta eivät mikään peruskoulu.

Käytännössä Sdp tarjoutuu vuorostaan kivireen vetäjäksi.

Kaikkialla länsimaissa keskustavasemmistolaisiin puolueisiin kohdistuvat valtavat paineet, sillä populismi houkuttelee perinteistä työväenluokkaa kuin ilmainen ämpäri.

Rajat kiinni ja rahat jakoon, nämä uuden ajan kansallissosialistit vaativat. Ja kansa tykkää.

Ranskassa duunarit hurraavat nyt Marine Le Penille, mutta buuavat riippumattomalle vasemmistolaiselle Emmanuel Macronille.

Sosialistipuolue romahti Francois Hollanden kaudella niin pahasti, ettei presidentti asettunut edes ehdolle. Vaaleissa puolue luotti vasemmistoradikaali Benoit Hamoniin, joka ajoi 32 tunnin työviikkoa ja pahasti ojaan.

Demarit näyttävät pelleiltä yrittäessään lyödä populistit populistien pelissä. Ei heidän kannata sitä yrittääkään, koska demareilla on asioita, joita populistit eivät ikinä saa: arvoja, osaamista ja uskottavuutta.

Sosiaalidemokratialla on vihainen historia, kuten Sdp:nkin vanhat taistelulaulut muistuttavat. Demarit oppivat kuitenkin jo aikoja sitten, että sopiminen on sotimista parempaa, ja rahat täytyy ansaita ennen kuin ne voidaan jakaa. Tätä linjaa Antti Rinteenkin puhe edusti.

Huutokilpailussa populistien kanssa sosialidemokraateilla on kuitenkin suuri kiusaus lainata värssyjä ikivanhoista laulukirjoistaan.

Britanniassa sille tielle lähdettiin vuonna 2010, kun radikaali Ed Miliband kukisti maltillisen David Milibandin draamassa, josta Shakespearekin olisi ollut ylpeä. Veljesriidasta alkoi radikalisoitumiskierre, joka on nyt johtamassa puolueen tuhoon.

Jossittelu on jossittelua, mutta jos David Miliband olisi valittu puoluejohtajaksi, Britannia voisi hyvinkin olla työväenpuolueen johtama maa, jossa EU-erosta puhuvia kutsuttaisiin houraileviksi hulluiksi eikä rouva pääministeriksi.

Samat tuulet puhaltavat Yhdysvalloissa, jossa Bernie Sandersin tukijat kankeavat demokraattipuoluetta vasemmalle. Sanders itse on sympaattisen oloinen demariukkeli, mutta hänen takanaan on sen verran kiihkeää joukkoa, että puolueessa puhutaan jo ”vasemmistolaisesta teekutsuliikkeestä”.

Harmaantunut puolue kaipaa nuorten energiaa, mutta oikeiston teekutsut ovat osoittaneet piristysruiskeen riskit: sosiaalinen media suosii äärimielipiteitä ja helpottaa ryhmäkuntien muodostamista, joten radikaalit voivat kaapata puolueen tai ainakin tehdä järkevästä politiikasta mahdotonta.

Suomalainen sosiaalidemokratia ei ole pysynyt maailman muutosten vauhdissa yhtä hyvin kuin vaikkapa Saksan SPD. Sen pitää päivittää politiikkansa.

Suomen demarit ovat kuitenkin säilyttäneet hermonsa ja pystyneet vastustamaan höpsismin houkutusta paremmin kuin Ranskan sosialistit tai Britannian työväenpuolue. Siksi Sdp voi olla tylsä kuin virttynyt samettisohva, mutta se on kuitenkin yhä vakavasti otettava puolue.

Tässä hullussa maailmassa se ei ole ihan vähän se.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kolumni
 • Sdp
 • Sosialidemokraatit
 • Vappu
 • Saska Saarikosken kolumnit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  2. 2

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  3. 3

   Helsinki käynnisti sisäisen tarkastuksen: miljoonien eurojen asvalttiurakoissa epäillään vuosia jatkunutta ylihinnoittelua – Urakoitsija: ”Siellä on totta kai hullun tuntuisia hintoja”

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  5. 5

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  6. 6

   The New Yorker: Presidentti Trump vitsaili varapresidentti Pencen ”haluavan hirttää kaikki homot”

  7. 7

   Lasikatto murtui Turussa: Minna Arve valittiin kaupunginjohtajaksi yhden äänen erolla

  8. 8

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  9. 9

   Suomi on tarina miesjoukosta metsässä – mutta miksi iloiset velikullat vaikenivat?

  10. 10

   Miljardööri Elon Musk aikoo kuljettaa ensimmäiset sata ihmistä Marsiin jo seitsemän vuoden päästä – Onko se mahdollista?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Olen säästänyt alaikäisille lapsilleni vuosien ajan pieniä summia rahastoihin – nyt Kela laskee ne perheen tuloiksi

  2. 2

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  5. 5

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  6. 6

   Eroperheen lapsella Kaurilla on niin monta aikuista elämässään, ettei hän ole varma, kuinka monta kotia hänellä on – HS:n lukijat kertovat, kuinka kahden kodin perheissä pärjätään

  7. 7

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  8. 8

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  9. 9

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  10. 10

   Miltä tuntuu, kun näkö alkaa yhtäkkiä kadota? Hilma Oksanen, 27, ei näe ihmisten kasvoja eikä voi ajaa autoa – ”Aivan kuin silmälasien keskellä olisi harmaat verhot”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää