Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Kansanedustajat ovat turhautuneita huonoon lainvalmisteluun – Suomi rakensi itsensä liian monimutkaiseksi, joten remontin tekeminen on vaikeaa

Lainvalmistelun laadun parantaminen alkaa jo siitä, kun puolueet alkavat miettiä tavoitteita edessä oleviin vaaleihin. Sitä varten tarvitaan lisää tietoa ja asiantuntemusta.

Näinä päivinä ei kansanedustajia tarvitse jututtaa kovin pitkään, kun pinnan alta alkaa pilkistää ärtymys puoluetaustasta riippumatta. Moitteet saa erityisesti lainvalmistelun laatu. Valiokunnat ovat pitkän odottelun jälkeen saaneet käsiteltäväkseen suuria lakipaketteja, joiden työstäminen vie kohtuuttomasti aikaa.

Kansanedustajille on jälleen luvassa kesätöitä, vaikka mieli tekisi olla tapaamassa kansalaisia ja osallistumassa yhteisiin rientoihin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Rytmi on samanlainen kuin aiempinakin vaalikausina. Kun vaalitulos on selvinnyt, menee jonkin aikaa, ennen kuin puolueet ovat päässeet keskenään sopuun tulevasta hallituspohjasta. Ennen vaaleja jokainen puolue on käyttänyt aikansa ja energiansa vaalikamppailuun. Siksi saman pöydän ympärillä päätyneillä puolueilla ei ole kovin pitkälle valmisteltuja suunnitelmia, miten ne aikoisivat yhdessä käyttää valtaa.

Kun hallitus alkaa vihdoin toimia, eduskunta saa ensimmäisen vuoden ajan lähinnä kuunnella lupauksia tulossa olevista lakiesityksistä. Ja kun hallituspuolueet ovat lopulta saaneet monen kompromissin jälkeen lakiesitykset valmiiksi, kansanedustajia aletaan hoputtaa niiden käsittelyyn, koska seuraavat vaalit jyskyttävät jo takaraivossa ja hallitus pelkää voimiensa hiipuvan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Eduskunta säätää Suomessa lait, mutta se ei tarkoita sitä, että kansanedustajat kirjoittaisivat hyväksymänsä tekstit alusta pitäen. Hallituksen pitäisi valmistella heille esitys, jossa parhaan käytettävissä olevan tiedon ja osaamisen avulla on punnittu vaihtoehtoja ja perusteltu esitykseen päätyneet valinnat.

Lakiesityksen pitäisi sisältää arviot yhteiskunnallisista ja taloudellisista vaikutuksista. Lakiesityksiä pitää tarkastella suhteessa muihin lakeihin ja erityisesti perustuslakiin, koska siihen on kirjattu poliittisen järjestelmän tärkeimmät periaatteet.

Arki vaikuttaa kuitenkin toisenlaiselta. Kansanedustajat moittivat saavansa lakiesityksiä, joissa vaihtoehtoja ei punnita kovinkaan tarkkaan vaan rivien välissä on perusteluna se, että muustakaan ei päästy yksimielisyyteen. Arviot vaikutuksista ovat summittaisia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Perustuslakinäkökulmaa on vältelty, jolloin kompastuskivet tulevat esiin vasta eduskunnassa. Ja kaiken lisäksi kansanedustajat joutuvat jopa oikolukemaan tekstejä.

Lainvalmistelua on arvosteltu niin pitkään kuin nykyiset ministeriöiden virkamiehet muistavat. Tilannetta on yritetty parantaa lainsäädännön arviointineuvoston ja päivitetyn Lainkirjoittajan oppaan avulla.

Silti tyytymättömyys eduskunnassa ei ole vähentynyt. Missä varsinainen ongelma siis on?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jotain pystyy päättelemään katsomalla sosiaali- ja terveyspalvelujen sote-uudistuksen vaiheita. Sen taustalta löytyy paljon selvityksiä ja asiantuntijavoimaa. Tietopohja on ollut hyvä, mutta vaikeudet ovat alkaneet, kun poliitikot ovat alkaneet tehdä valmistelun poliittisia linjauksia.

Linjaukset ovat vaihdelleet sen mukaan, onko uudistuksen sivutuotteena haluttu suurta kuntauudistusta, maakuntauudistusta vai kilpailua palvelujen tuottamiseen. Ministeriöiden virkamiehet ovat yrittäneet juosta poliitikkojen linjausten perässä ja tehneet pitkää päivää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aina jossain vaiheessa on huomattu, että järjestelmä onkin vielä paljon monimutkaisempi kuin on muistettu, joten linjauksista ei synny loogista kokonaisuutta.

Yksi ennätys saavutettiin viime vaalikaudella, kun kahdeksan eduskuntapuoluetta teki suuren sote-sovun. Sen tulos törmäsi seinään perustuslakivaliokunnassa, kun kansanedustajat joutuivat toteamaan, että esitys ei sopinut yhdenvertaisuuden ja kansanvaltaisuuden näkökulmasta perustuslain ehtoihin.

Olisi kohtuutonta olettaa, että eduskunta voisi kirjoittamaan lakiesityksiä uusiksi. Valiokunnilla on käytössä hyvin vähän valmistelevaa virkamieskuntaa ministeriöihin verrattuna. Jotta työn jäljestä tulee hyvää, hallituksen pitää huolehtia valmistelusta.

Laadun parantamiseksi voidaan varmaan tehdä vielä paljon töitä ministeriöissä, mutta muutoksen pitää lähteä jo paljon kauempaa.

Ongelmien ydin on siinä, miten puolueet valmistautuvat käyttämään valtaa. Nyt niiden voimat kuluvat vallan tavoitteluun. Puolueiden pitää näyttäviä vaalitavoitteiden lisäksi miettiä myös sitä, miten muutokset viedään käytännössä läpi.

Suomalaista yhteiskuntaa on rakennettu pala kerrallaan, joten julkisista palveluista ja sosiaaliturvasta on tullut monimutkainen ja monelta osin epäjohdonmukainen kokonaisuus. Kun kaikki riippuu kaikesta, mitään yksityiskohtaa ei pysty muuttamaan koskematta muihinkin.

Siitä huolimatta tai oikeastaan juuri siksi puolueiden pitäisi valmistautua nykyistä paremmin myös suurten kokonaisuudistusten tekemiseen. Se ei kuitenkaan onnistu yhdellä vapaaehtoisista koostuvalla työryhmällä ja mainostoimistolla. Valmisteluun tarvitaan asiantuntijoita ja ammattilaisia.

Päätöksentekoa tukevaan tutkimukseen on viime vuosina ohjattu lisää rahaa siinä toivossa, että poliitikot pystyisivät tekemään parempia, tietoon pohjautuvia päätöksiä.

Se ei kuitenkaan riitä, että ministereillä on hyvää tietoa käytettävissään. Tietoon pohjautuvaa valmistelua tarvitaan myös siihen vaiheeseen, kun puolueet valmistautuvat muutaman vuoden päässä oleviin vaaleihin.

Realistisempi kuva uudistusten tekemisistä parantaa sekä vaalitavoitteiden että myöhemmin myös lainvalmistelun laatua. Ja se auttaa vahvistamaan myös politiikanteon uskottavuutta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  2. 2

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  3. 3

   Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

  4. 4

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  5. 5

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  6. 6

   Sipilä sekoili perus­tulon käsitteen kanssa, Rinne omilla linjoilla työ­peräisestä maahan­muutosta – näin pääministeri­ehdokkaat kohtasivat Keskus­kauppa­kamarin tentissä

  7. 7

   Rekka pakeni kolaripaikalta Kehä III:lla Vantaalla – Henkilöauto raahautui keulaan takertuneena

  8. 8

   Suora lähetys kosmonauttien avaruus­kävelystä: Venäläiset tutkivat miehistö­aluksensa kylkeen ilmestynyttä reikää, joka nostatti villit spekulaatiot

  9. 9

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  10. 10

   Puolustusvoimat kiistää kokoavansa ”nelikopterijoukkoja” – Kansalaisille lähetetyn kirjeen sanavalinta johti harhaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  3. 3

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  4. 4

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  5. 5

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  6. 6

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  7. 7

   Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

  8. 8

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  9. 9

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  10. 10

   Parisuhde kärsii, jos tunnetyö jää toisen harteille tai se on unohdettu kokonaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää