Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Kansanedustajat ovat turhautuneita huonoon lainvalmisteluun – Suomi rakensi itsensä liian monimutkaiseksi, joten remontin tekeminen on vaikeaa

Lainvalmistelun laadun parantaminen alkaa jo siitä, kun puolueet alkavat miettiä tavoitteita edessä oleviin vaaleihin. Sitä varten tarvitaan lisää tietoa ja asiantuntemusta.

Näinä päivinä ei kansanedustajia tarvitse jututtaa kovin pitkään, kun pinnan alta alkaa pilkistää ärtymys puoluetaustasta riippumatta. Moitteet saa erityisesti lainvalmistelun laatu. Valiokunnat ovat pitkän odottelun jälkeen saaneet käsiteltäväkseen suuria lakipaketteja, joiden työstäminen vie kohtuuttomasti aikaa.

Kansanedustajille on jälleen luvassa kesätöitä, vaikka mieli tekisi olla tapaamassa kansalaisia ja osallistumassa yhteisiin rientoihin.

Rytmi on samanlainen kuin aiempinakin vaalikausina. Kun vaalitulos on selvinnyt, menee jonkin aikaa, ennen kuin puolueet ovat päässeet keskenään sopuun tulevasta hallituspohjasta. Ennen vaaleja jokainen puolue on käyttänyt aikansa ja energiansa vaalikamppailuun. Siksi saman pöydän ympärillä päätyneillä puolueilla ei ole kovin pitkälle valmisteltuja suunnitelmia, miten ne aikoisivat yhdessä käyttää valtaa.

Kun hallitus alkaa vihdoin toimia, eduskunta saa ensimmäisen vuoden ajan lähinnä kuunnella lupauksia tulossa olevista lakiesityksistä. Ja kun hallituspuolueet ovat lopulta saaneet monen kompromissin jälkeen lakiesitykset valmiiksi, kansanedustajia aletaan hoputtaa niiden käsittelyyn, koska seuraavat vaalit jyskyttävät jo takaraivossa ja hallitus pelkää voimiensa hiipuvan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Eduskunta säätää Suomessa lait, mutta se ei tarkoita sitä, että kansanedustajat kirjoittaisivat hyväksymänsä tekstit alusta pitäen. Hallituksen pitäisi valmistella heille esitys, jossa parhaan käytettävissä olevan tiedon ja osaamisen avulla on punnittu vaihtoehtoja ja perusteltu esitykseen päätyneet valinnat.

Lakiesityksen pitäisi sisältää arviot yhteiskunnallisista ja taloudellisista vaikutuksista. Lakiesityksiä pitää tarkastella suhteessa muihin lakeihin ja erityisesti perustuslakiin, koska siihen on kirjattu poliittisen järjestelmän tärkeimmät periaatteet.

Arki vaikuttaa kuitenkin toisenlaiselta. Kansanedustajat moittivat saavansa lakiesityksiä, joissa vaihtoehtoja ei punnita kovinkaan tarkkaan vaan rivien välissä on perusteluna se, että muustakaan ei päästy yksimielisyyteen. Arviot vaikutuksista ovat summittaisia.

Perustuslakinäkökulmaa on vältelty, jolloin kompastuskivet tulevat esiin vasta eduskunnassa. Ja kaiken lisäksi kansanedustajat joutuvat jopa oikolukemaan tekstejä.

Lainvalmistelua on arvosteltu niin pitkään kuin nykyiset ministeriöiden virkamiehet muistavat. Tilannetta on yritetty parantaa lainsäädännön arviointineuvoston ja päivitetyn Lainkirjoittajan oppaan avulla.

Silti tyytymättömyys eduskunnassa ei ole vähentynyt. Missä varsinainen ongelma siis on?

Jotain pystyy päättelemään katsomalla sosiaali- ja terveyspalvelujen sote-uudistuksen vaiheita. Sen taustalta löytyy paljon selvityksiä ja asiantuntijavoimaa. Tietopohja on ollut hyvä, mutta vaikeudet ovat alkaneet, kun poliitikot ovat alkaneet tehdä valmistelun poliittisia linjauksia.

Linjaukset ovat vaihdelleet sen mukaan, onko uudistuksen sivutuotteena haluttu suurta kuntauudistusta, maakuntauudistusta vai kilpailua palvelujen tuottamiseen. Ministeriöiden virkamiehet ovat yrittäneet juosta poliitikkojen linjausten perässä ja tehneet pitkää päivää.

Aina jossain vaiheessa on huomattu, että järjestelmä onkin vielä paljon monimutkaisempi kuin on muistettu, joten linjauksista ei synny loogista kokonaisuutta.

Yksi ennätys saavutettiin viime vaalikaudella, kun kahdeksan eduskuntapuoluetta teki suuren sote-sovun. Sen tulos törmäsi seinään perustuslakivaliokunnassa, kun kansanedustajat joutuivat toteamaan, että esitys ei sopinut yhdenvertaisuuden ja kansanvaltaisuuden näkökulmasta perustuslain ehtoihin.

Olisi kohtuutonta olettaa, että eduskunta voisi kirjoittamaan lakiesityksiä uusiksi. Valiokunnilla on käytössä hyvin vähän valmistelevaa virkamieskuntaa ministeriöihin verrattuna. Jotta työn jäljestä tulee hyvää, hallituksen pitää huolehtia valmistelusta.

Laadun parantamiseksi voidaan varmaan tehdä vielä paljon töitä ministeriöissä, mutta muutoksen pitää lähteä jo paljon kauempaa.

Ongelmien ydin on siinä, miten puolueet valmistautuvat käyttämään valtaa. Nyt niiden voimat kuluvat vallan tavoitteluun. Puolueiden pitää näyttäviä vaalitavoitteiden lisäksi miettiä myös sitä, miten muutokset viedään käytännössä läpi.

Suomalaista yhteiskuntaa on rakennettu pala kerrallaan, joten julkisista palveluista ja sosiaaliturvasta on tullut monimutkainen ja monelta osin epäjohdonmukainen kokonaisuus. Kun kaikki riippuu kaikesta, mitään yksityiskohtaa ei pysty muuttamaan koskematta muihinkin.

Siitä huolimatta tai oikeastaan juuri siksi puolueiden pitäisi valmistautua nykyistä paremmin myös suurten kokonaisuudistusten tekemiseen. Se ei kuitenkaan onnistu yhdellä vapaaehtoisista koostuvalla työryhmällä ja mainostoimistolla. Valmisteluun tarvitaan asiantuntijoita ja ammattilaisia.

Päätöksentekoa tukevaan tutkimukseen on viime vuosina ohjattu lisää rahaa siinä toivossa, että poliitikot pystyisivät tekemään parempia, tietoon pohjautuvia päätöksiä.

Se ei kuitenkaan riitä, että ministereillä on hyvää tietoa käytettävissään. Tietoon pohjautuvaa valmistelua tarvitaan myös siihen vaiheeseen, kun puolueet valmistautuvat muutaman vuoden päässä oleviin vaaleihin.

Realistisempi kuva uudistusten tekemisistä parantaa sekä vaalitavoitteiden että myöhemmin myös lainvalmistelun laatua. Ja se auttaa vahvistamaan myös politiikanteon uskottavuutta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Volvon keskikonsoliin asennettu nenäliinalaatikko kielii, kuinka autoja tehdään yhä enemmän kiinalaisten ehdoilla

  2. 2

   Valkoposkihanhen siipi revittiin lähes kokonaan irti Helsingissä – Poliisi: Lintujen kimppuun usutettu koiria ja niiden päälle yritetty ajaa pyörällä

  3. 3

   ”Miksi?” kysyi Ulla Donner romahdettuaan – Miksi parikymppisten sukupolvi uupuu ja masentuu kohtuuttomiin odotuksiin ja onnen tavoitteluun?

   Tilaajille
  4. 4

   Tekoälylle syötettiin brutaalia väkivaltaa netin syövereistä, tulos: koneesta tuli psyko – Voiko kotirobotin ohjelmoida tappamaan omistajansa?

  5. 5

   Muoviämpäri voi antaa elintärkeää lisäaikaa veden varaan joutuneelle, sanoo asiantuntija – Toimi näin jos sinä tai joku muu uhkaa hukkua

  6. 6

   Uudeltamaalta saa kesämökin jopa 25 000 eurolla – purkukuntoisen tönön saa tosin vielä kymppitonnin halvemmalla

  7. 7

   Seksuaalista halua lisäävänä lemmenyrttinä pidetty kasvi löytyy lähes jokaisen pihan perältä – Kartta johdattaa villivihannesten kasvupaikoille, joilta voi poimia vaikka salaatin

  8. 8

   Suomen pienin kunta on katoamassa – ”Rahat loppuu, ihmiset loppuu, koulussa ei ole enää oppilaita”

  9. 9

   Teinin huoneesta kantautuva raivokas hevi voi olla todella tärkeä tuki mielenterveydelle – Musiikkia pitäisi käyttää enemmän mielen säätelemisen apuna

  10. 10

   Jokainen ihmissuhde vaatii huoltoa tai se hajoaa – Asiantuntijat listasivat tärkeimmät tavat, joilla pidät yllä hyvää suhdetta puolisoon, ystäviin ja sukulaisiin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomen pienin kunta on katoamassa – ”Rahat loppuu, ihmiset loppuu, koulussa ei ole enää oppilaita”

  2. 2

   Seksuaalista halua lisäävänä lemmenyrttinä pidetty kasvi löytyy lähes jokaisen pihan perältä – Kartta johdattaa villivihannesten kasvupaikoille, joilta voi poimia vaikka salaatin

  3. 3

   16-vuotias amerikkalaistyttö julkaisi kuvan itsestään nojailemassa autoonsa ja joutui kaksi vuotta jatkuneen netti-ilkeilyn kohteeksi – kunnes yhtäkkiä internet aloitti kannustamisen

  4. 4

   Kuka tarvitsee supertehokasta perheautoa, jossa on 600 hevosvoimaa? Ei kukaan, mutta yksi tällainen auto kerää kehuja kehujen perään

  5. 5

   ”Miksi?” kysyi Ulla Donner romahdettuaan – Miksi parikymppisten sukupolvi uupuu ja masentuu kohtuuttomiin odotuksiin ja onnen tavoitteluun?

   Tilaajille
  6. 6

   Yhdysvallat eroaa YK:n ihmis­oikeus­neuvostosta – Varapresidentti Pence: ”Lähtö on kannanotto maailman pahimpia ihmisoikeuksien rikkojia vastaan”

  7. 7

   Perheenisä pieksi neljää lastaan nahkavyöllä Espoossa – Nuorin lapsista oli tekohetkellä 2-vuotias

  8. 8

   Suomalaistutkimuksen yllättävä tulos: Multaiset kädet suojaavat sairauksilta – suoliston ja vastustuskyvyn toiminta vahvistuu

  9. 9

   He tulivat suorissa rivistöissä kuin armeija, ja sitten helvetti repesi – Tällaista on uuden ajan venäläinen jalkapallo­huliganismi

   Tilaajille
  10. 10

   Miten on mahdollista, että Yhdysvallat erottaa siirtolais­lapset vanhemmistaan ja säilöö heidät varastoihin? Idean arkkitehti on Trumpin ääri­oikeistolainen avustaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pyörällä Suomea kiertänyt italialaiskuvaaja löysi varautuneita ihmisiä ja ikuisti kuihtuvan maaseudun rippeet – ”Ei ole varmaa, millä vuosisadalla ollaan”

  2. 2

   Etkö ymmärtänyt päivän Fingerporia? Ei se mitään, koska ei ymmärtänyt kukaan muukaan

  3. 3

   Juha Partanen julisti 30 vuotta Israelin sanaa, kunnes matka Palestiinaan muutti kaiken – ”Sanon sen nätisti: mä olen puhunut pötyä”

   Tilaajille
  4. 4

   ”En kestä enää, en yhtään yötä!” parkui komeroon lukittu vanki numero 8612 maailman kuuluisimmassa ihmiskokeessa – Nyt koko koe on paljastunut täydeksi teatteriksi

  5. 5

   Aikuisen naisen ruumis löytyi pytonin vatsasta kokonaisena Indonesiassa – useimmiten jättiläiskäärmeiden ihmisuhrit kuolevat sydänkohtaukseen

  6. 6

   Lasikatto, joka oli liian paksu – HR-johtaja Mikala Larsen tarjosi lahjakkaalle naiselle huippu­pestiä ja järkyttyi kuultuaan vastauksen

   Tilaajille
  7. 7

   Juhana Vartiainen jakeli sosiaalisessa mediassa päättömältä kuulostavaa tarinaa siitä, ettei töitä oteta vastaan – Lauseesta ”Jos tämä on totta...” syntyi hassuttelun kultakaivos

  8. 8

   Suomen pienin kunta on katoamassa – ”Rahat loppuu, ihmiset loppuu, koulussa ei ole enää oppilaita”

  9. 9

   Isoja miehiä, kylmiä katseita ja äärettömän julmia tarinoita – HS pääsi tutustumaan valtion mielisairaalan suljetulle osastolle, jonne päätyvät Suomen vaarallisimmat rikolliset

   Tilaajille
  10. 10

   Millaiset alushousut ovat terveelliset? Älä hankaa itseäsi kipeäksi ja vältä näitä malleja ja materiaaleja, neuvovat lääkärit

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ilosaarirockissa tuntematon nainen tunki kätensä housuihini – Se ei ollut ainoa kerta, ja siksi suomalaisten festivaalijärjestäjien häirintävähättely ihmetyttää
  3. Volvon keskikonsoliin asennettu nenäliinalaatikko kielii, kuinka autoja tehdään yhä enemmän kiinalaisten ehdoilla
  4. Tekoälylle syötettiin brutaalia väkivaltaa netin syövereistä, tulos: koneesta tuli psyko – Voiko kotirobotin ohjelmoida tappamaan omistajansa?
  5. Juhannuksen lämpötila jäänee alle 20 asteen, luvassa tuulenpuuskia ja voimakkaita sadekuuroja – HS seurasi Ilmatieteen laitoksen ennusteen tekoa hetki hetkeltä
  6. Valkoposkihanhen siipi revittiin lähes kokonaan irti Helsingissä – Poliisi: Lintujen kimppuun usutettu koiria ja niiden päälle yritetty ajaa pyörällä
  7. Lukioiden opiskelijamäärä kääntyi poikkeukselliseen kasvuun – Katso HS:n hakukoneesta oman alueesi tilanne
  8. Omaleimainen käsitetaiteilija suosii arkisia aiheita – Marko Vuokolan pienoisretrospektiivi on raikas kuin lasillinen kirkasta vettä
  9. Johanna Sinisalo sai Finlandia-palkinnon peikkoromaanillaan vuonna 2000 – kansainvälisesti menestynyttä kirjailijaa harmittaa, ettei fantasia osu suomalaisten lukumakuun
  10. Pitkään vain häpeää aiheuttanut maajoukkue teki Venäjästä jälleen jalkapallomaan – ”Olemme taas jalkapallouskossa”
  11. Formula 1 -kilpailut näkyvät jatkossakin C Morella
  12. Näytä lisää