Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Ankeus ei olekaan välttämätön paha – Suomi uudistuu paremmin, kun lama on jäänyt taakse

Suomalaisten päähän on taottu mielikuvaa, että hankalia taikoja tarvitaan, jotta talous uudistuisi. Tuore tutkimus kertoo jotain muuta.

Suomalaisten sananlaskujen kokoelmasta voi löytää runsain mitoin viisauksia, jotka opastavat hyväksymään vaikeudet hintana paremmasta. Ei pidä iloita liian aikaisin, koska kärsimys jalostaa, on monen mietelmän keskeinen sisältö.

Sama ajattelu tuntuu löytyvän myös rivien välistä, kun kuuntelee suomalaista talouskeskustelua. Uudistua pitäisi, mutta uudistuminen on saatu kuulostamaan lähinnä synkältä alistumiselta, ei innostuneelta tulevaisuuden rakentamiselta.

Ja kun taloudessa oikein ryskyy ja yrityksiä kaatuu, lyödään pöytään maagiset sanat: ”luova tuho”. Sillä halutaan sanoa, että uuden syntyminen edellyttää vanhasta luopumista, joten ei kannata valittaa.

Itävaltalais-yhdysvaltalainen taloustieteilijä Joseph Schumpeter käytti luovan tuhon sanaparia toisen maailmansodan aikana kirjassaan, joka arvioi eri talousjärjestelmiä. Kapitalismin erityispiirre ovat perinteisten yritysten haastajat, jotka käyttävät kilpailuetunaan innovaatioita, kuten nykyään sanotaan. Niiden avulla ne voivat voittaa kilpailun.

Talouden synkässä arkipuheessa painottuu nimenomaan sana tuho, vaikka alkuperäinen ajatus liittyi enemmän luovuuteen. Eikä kyse tarvitse olla edes verisestä kilpailusta. Yritys voi uudistua myös sisäisesti.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla julkisti viime viikolla tutkimuksen, jossa Mika Maliranta ja Nelli Valmari olivat selvittäneet Suomen teollisuustuotannon uudistumista tuotantolinjatasolla vuosina 2006–2015.

Johtopäätös oli, että finanssikriisi ja sitä seurannut lama eivät suinkaan olleet uuden luomisen kulta-aikaa, vaan myös tuotantorakenteen uudistaminen lamaantui. Muutoksen synnyttämisen näkökulmasta toipumiseen meni vuosia.

Sen sijaan vuonna 2015 uudistuminen oli vilkkainta vuoden 2006 jälkeen. Talouden kovimmista iskuista oli jo aikaa, joten katse oli tulevaisuudessa.

Samanlaisia havaintoja on myös muissa maissa tehdyissä tutkimuksissa. Lama ei uudista, vaan muutosten teko on tuloksellisinta sopivassa myötätuulessa.

Havaintojen soisi leviävän myös talouskeskusteluun ja sitä kautta yleisempään ajatteluun. Tuska, ankeus ja uhraukset eivät ole välttämätön reitti uudistumisessa. Se paitsi ylikorostaa kärsimyksen merkitystä myös antaa väärän viestin suhtautumisesta talouden nousukauteen.

Kun taloudessa menee hiukan paremmin, ei ole sopiva hetki tinkiä kunnianhimosta. Juuri silloin – eli tuoreiden ennusteiden mukaan nyt – on paras hetki tehdä muutoksia tulevaisuutta varten ilman työttömyydestä ja vastoinkäymisistä aiheutuvaa yksilötason kärsimystä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitus
 • Luova tuho
 • Talous
 • lama

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  2. 2

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  3. 3

   Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

  4. 4

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  5. 5

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  6. 6

   Sipilä sekoili perus­tulon käsitteen kanssa, Rinne omilla linjoilla työ­peräisestä maahan­muutosta – näin pääministeri­ehdokkaat kohtasivat Keskus­kauppa­kamarin tentissä

  7. 7

   Rekka pakeni kolaripaikalta Kehä III:lla Vantaalla – Henkilöauto raahautui keulaan takertuneena

  8. 8

   Suora lähetys kosmonauttien avaruus­kävelystä: Venäläiset tutkivat miehistö­aluksensa kylkeen ilmestynyttä reikää, joka nostatti villit spekulaatiot

  9. 9

   Puolustusvoimat kiistää kokoavansa ”nelikopterijoukkoja” – Kansalaisille lähetetyn kirjeen sanavalinta johti harhaan

  10. 10

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  3. 3

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  4. 4

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  5. 5

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  6. 6

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  7. 7

   Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

  8. 8

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  9. 9

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  10. 10

   Parisuhde kärsii, jos tunnetyö jää toisen harteille tai se on unohdettu kokonaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää