Pääkirjoitus    |   Kolumni

Jos sinusta tuntuu, ettei sote-uudistuksesta saa enää mitään tolkkua, et ole väärässä

Hallituksen kaavailema sote-malli on asiantuntijoiden mukaan monimutkainen ja vaikeasti johdettava. Tämä on riski uudistuksen keskeisten tavoitteiden kannalta, kirjoittaa HS:n Jaana Savolainen.

Jos sinusta tuntuu, ettei sote-uudistuksesta saa enää mitään tolkkua, et ole vää­rässä. Hämmennys vain kasvaa, kun seuraa viime aikojen keskustelua aiheesta.

Kritiikille on aihetta, mutta rajuimpiin ylilyönteihin kannattaa suhtautua tyynesti. Poliitikkojen puheenvuoroissa kokonaisuus ­hä­märtyy usein ideologisista tai puo­luepoliittisista syistä tikun nokkaan nostettujen yksityiskohtien takia.

On hyvä muistaa, että moni asiantuntijakin edustaa myös omaa taustaorganisaatiotaan. Sote-alalla on totuttu rajuun kielenkäyttöön varsinkin silloin, kun on kyse resurssien ja vallan jaosta. Erityisen taitavia tässä ovat lääkärit.

Keskustelu jatkunee vilkkaana, sillä uudistuksen valmistelussa eletään taas ratkaisevia aikoja. Perustuslakivaliokunnan kesäisen tyrmäyksen jälkeen muokattu laki­luonnos valinnanvapaudesta on edennyt lausuntokierrokselle, joka päättyy joulukuussa. Sen jälkeen sosiaali- ja terveysministeriön virkamiehet käyttävät joululomansa mahdollisten korjausten tekemiseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kesän jälkeen valinnanvapautta koskevaa lakiluonnosta on paran­neltu merkittävästi. Tärkeä muutos oli muun muassa se, että uudistuksen aikatauluun tuli vaiheistus useammalle vuodelle. Tämä voi joidenkin sote-asiantuntijoiden mukaan estää palvelujen ajautu­misen kaaokseen heti alussa.

Keväällä kaikki sote-lait ovat eduskunnassa. Esityksissä on niin paljon hankalia yksityiskohtia, ettei lakien läpimeno ole ollenkaan varmaa. Jos lakiesitykset tai edes jotkin niistä kaatuisivat eduskunnassa, samalla kaatuisi Juha Sipilän (kesk) hallitus.

Vaikeita yksityiskohtia – kuten asiakassetelit – on useita, mutta yksi kysymys on ylitse muiden. Hallitus on rakentamassa hyvin monimutkaista ja vaikeasti hallittavaa järjestelmää, joka pitäisi vielä toteuttaa aika ­nopealla aikataululla.

Pelkkä sote-palvelujen siirto kuntien vastuulta isommille toimijoille on valtava muutos, mutta samalla maakunnille siirretään nippu muitakin tehtäviä.

Sote-uudistuksen tavoitteiden kannalta ratkaisevaa on, miten tulevat maakunnat onnistuvat ­toteuttamaan uudistuksen käy­tännössä. Siihen maakunnat tarvitsevat poikkeuksellisen paljon paitsi sote-alojen myös talouden osaamista. Tämä on iso haaste, koska maakunnat aloittavat nollasta ilman aiempaa kokemusta aluehallinnosta.

Aivan uudenlaisen valinnan­vapausmallin hallitseminen on jo yksinään valtava haaste. Erityisen haastava on sote-keskuksien rahoitusmalli, jolla maakuntien pitäisi pystyä ohjaamaan toimintaa haluttuun suuntaan. Samalla pitää rakentaa uudet organisaatiot, parantaa eri palvelujen yhteistyötä ja muuttaa hoitokäytäntöjä vaikuttavuuden mukaan. Tiedolla johtaminen onnistuu, jos on siihen tarvittavat tieto­järjestelmät, mutta sellaisia ei uudistuksen alkaessa vielä ole.

Keskeiset sote-asiantuntijat ovat edelleen sitä mieltä, että kaavailtu malli on liian monimutkainen ja vaikeasti johdettava.

Olisihan tämän voinut tehdä yksinkertaisemminkin. Olisi ensin siirretty sote-palvelujen järjestämisvastuu suuremmille alueille ja alettu uudistaa toimintatapoja. Toimivia käytännön esimerkkejäkin on muun muassa Etelä-Karjalan Eksotessa ja Pohjois-Karjalan Siun sotessa. Vasta sen jälkeen olisi hallitusti alettu lisätä yksityisten palveluntuottajien osuutta julkisesti rahoi­tetussa tuotannossa eli otettu käyttöön laajempi asiakkaan valinnanvapaus.

Näinhän asia oli kirjattu hallitusohjelmaan kaksi vuotta sitten. Mutta sitten alkoi poliittinen peli. Keskusta halusi ison maakuntauudistuksen, ja sen vastapainoksi kokoomus halusi nopeasti toteutettavan valinnanvapauden. Vaikeuskerrointa tuli rutkasti lisää.

Uudistuksen pitäisi ennen kaikkea parantaa hoitoon pääsyä terveyskeskuksissa, hillitä kustannusten kasvua ja kaventaa terveyseroja.

Tavoitteiden toteutumisen kannalta olennaista on, miten yhteistyö toimii erikoistason ja perustason terveyspalvelujen sekä sosiaalipalvelujen kesken. Tästä niin sanotusta integraatiosta on jo hyviä kokemuksia muun muassa Eksotessa ja Siun sotessa.

Sujuvammista palvelukokonaisuuksista hyötyisivät varsinkin paljon eri palveluja tarvitsevat potilaat, joiden hoidot myös maksavat eniten. Jos uudesta järjestelmästä tulee maakunnille liian monimutkainen ja vaikeasti hallittava, tämä keskeisin tavoite voi jäädä toteutumatta.

Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kolumni
 • Sote-uudistus
 • Jaana Savolainen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Maailman yksinäisin puu kaukana eteläisellä Tyynellämerellä kantaa jälkeä hetkestä, jolloin ihminen painoi kädenjälkensä koko planeettaan

  2. 2

   ”Ei hätää, hoidetaan tämä alta pois”, ajatteli Samuel raskauden selvittyä – puoliso sanoi ei, ja nyt Samuel hoitaa yksin lasta, jota hän ei halunnut

   Tilaajille
  3. 3

   Lähes 30 vuotta Ylellä työskennellyt urheiluselostaja Tapio Suominen on saanut potkut

  4. 4

   Keskustan kannatus on palautunut hivenen sisäisestä kuohunnasta huolimatta – vihreiden vauhti hyytyy

  5. 5

   Trumpilta ehdotus kouluampumisten ehkäisemiseksi: Opettajille aseet

  6. 6

   Miten paljon yhteyksiä Patrialla todella oli kuolleeseen suomalaismieheen? Mikä oli Suvi Lindénin rooli? Mitä seuraavaksi tapahtuu? HS veti yhteen Uganda-tapauksen viimeisimmät tiedot

  7. 7

   ”Influenssa” saattaakin olla samaan aikaan jylläävä A-streptokokki – hoitoon hakeutumista ei kannata jäädä odottelemaan

  8. 8

   Virolaiset yliopistot houkuttelevat suomalaisia, koska kouluihin on helpompi päästä – ”Suomessa on pätevissä tehtävissä Virossa tutkintonsa suorittaneita”

  9. 9

   Jatkuvat lakkoilmoitukset paljastavat, kuinka kivuliasta meille on, kun Suomesta yritetään tehdä Ruotsi

  10. 10

   Vedellä voi torjua flunssan, nälkä on joskus janoa ja ihoa voi hoitaa juomalla – veteen liittyy monia terveysväitteitä, HS selvitti mitkä niistä pitävät paikkansa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ei hätää, hoidetaan tämä alta pois”, ajatteli Samuel raskauden selvittyä – puoliso sanoi ei, ja nyt Samuel hoitaa yksin lasta, jota hän ei halunnut

   Tilaajille
  2. 2

   Lähes 30 vuotta Ylellä työskennellyt urheiluselostaja Tapio Suominen on saanut potkut

  3. 3

   ”Influenssa” saattaakin olla samaan aikaan jylläävä A-streptokokki – hoitoon hakeutumista ei kannata jäädä odottelemaan

  4. 4

   ”Kun joku tekee Suomessa jotain hienoa, siitä ollaan silti vaatimattomia” – intialaiset nuoret miehet rynnivät nyt suomalaisille työpaikoille, näin he näkevät suomalaisen työkulttuurin

  5. 5

   Leijonat taipui kirvelevään tappioon Kanadalle ja putosi jatkopeleistä – Ruotsi hävisi Saksalle jatkoajalla

  6. 6

   Äideillä on kiire töihin ja lapsilla päiväkotiin – lapsen pitäisi olla kotona vähintään kolme­vuotiaaksi

  7. 7

   Helsingissä hytistään juuri nyt harvinaisen pitkän pakkasjakson keskellä – Katso videolta, kuinka talvi loi kaupunkilaisille oikoreitin keskustaan

  8. 8

   Helsinkiläisyrittäjä varasti yhdessä kehitetyn bisnesidean itselleen ja perusti oman firman muutaman viikon päästä – oikeus tuomitsi yrityssalaisuuden rikkomisesta

  9. 9

   Yhdysvaltojen pikaluistelijoiden kilpailuasut herättävät ihmetystä: ”Mikä tuo jättimäinen harmaa vaginaympyrä oikein on?”

  10. 10

   Kahden erityislapsen yksinhuoltajaäiti halusi ammatin – Espoon kaupungin vastaus oli tyly: lastenhoito loppuu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuoleva kenkätehdas keksi vuonna 1989 nerokkaan idean – nyt niitä seisoo rivillinen jokaisen päiväkodin eteisessä

   Tilaajille
  2. 2

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  3. 3

   Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

  4. 4

   ”Ei hätää, hoidetaan tämä alta pois”, ajatteli Samuel raskauden selvittyä – puoliso sanoi ei, ja nyt Samuel hoitaa yksin lasta, jota hän ei halunnut

   Tilaajille
  5. 5

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  6. 6

   Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

  7. 7

   Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

   Tilaajille
  8. 8

   Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

   Tilaajille
  9. 9

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  10. 10

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää