Työllisyysaste alkaa lähestyä ylärajaansa – Ilman uudistuksia on turha tavoitella parempaa talouskasvua ja elintasoa

Hyvä noususuhdanne on laskenut Suomessa työttömyysastetta ja nostanut työllisyysastetta. Nyt työpanosta pitäisi osata kasvattaa isoilla uudistuksilla. Ja nehän tapaavat koskea niin sanottuihin saavutettuihin etuihin.

Meyerin telakka Turussa työllistää vuosi vuodelta enemmän. Työtä tarjoavat yhä lisää myös telakan alihankkijat. Työtä olisi meriteollisuudessa enemmän kuin työvoimaa on tarjolla.

27.9.2018 20:15

Tilastokeskus kertoi tiistaina, että kausi- ja satunnaisvaihtelusta puhdistettu työllisyysaste oli elo­kuussa 71,8 prosenttia. Työllisyys­asteen nousu katkesi. Heinäkuussa se oli 71,9.

Työllisyyden ja työttömyyden kuukausimuutoksista ei pitäisi tehdä kovin syvällisiä tulkintoja, mutta tällä kertaa kehitystä kannattaa pitää silmällä. Prosentin kymmenys sinne tai tänne ei ole oleellinen muutos, mutta se on oleellista, että Suomessa monet rakenteelliset esteet alkavat jo vaikuttaa: tästä eteenpäin työvoimapanoksen kasvattaminen on entistä työläämpää. Elokuun mittaustulos voi ­olla satunnaista heilahtelua mutta myös todiste siitä, että rajat tulevat vastaan. Ja ne tulevat vastaan aivan liian aikaisin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?