Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Helsinkiin muuttavista suurin osa on vieraskielisiä

Helsingin seudun ja sitä kautta koko maan taloudellisen kehityksen kannalta keskeistä on edistää myös maahanmuuttajien työllistymistä.

Kaupungistuminen yhdessä alhaisen syntyvyyden kanssa muokkaa Suomen alueellista väestökehitystä.

Pääkaupunkiseutu sekä Tampere ja Turku ovat vetovoimaisimpia kasvukaupunkeja tulevina vuosikymmeninä, kertoi konsulttitoimisto MDI:n selvitys hiljattain.

Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten väkimäärä voi kasvaa parissa vuosikymmenessä jopa neljänneksellä. Alueen muuttovoitto on ollut tasaista jo pitkään. Vähemmälle huomiolle on jäänyt se, keitä muuttajat ovat.

Helsingin kaupunginkanslian kaupunkitutkimusyksikön mukaan Helsingin seudun kokonaismuuttovoitosta jopa 85prosenttia on tällä vuosikymmenellä ollut ulkomaalaistaustaisia.

Myös muualta Suomesta Helsingin seudulle tulleesta muuttovoitosta puolet on tällä vuosikymmenellä ollut vieraskielistä väestöä.

Arvion mukaan tulevina vuosina 40 prosenttia Suomen nettomaahanmuutosta suuntautuu Helsingin seudulle ja siitä puolet Helsinkiin. Helsingin seutu kansainvälistyy siten kovaa vauhtia.

Helsingin kaupunginkanslian ennuste olettaa, että muualta Suomesta Helsingin seudulle suuntautuva muutto vähenee tulevina vuosikymmeninä, koska eniten muuttavat ikäluokat pienenevät nopeasti varsinkin 2030-luvulla.

Yli 65-vuotiaiden suhde työikäisiin eli vanhushuoltosuhde heikkenee Helsingin seudun ulkopuolella no­peasti. Vuoteen 2050 mennessä se olisi 60 prosenttia, kun se on nyt 40 prosenttia.

Vaikka eläkeikäisten määrä kasvaa myös pääkaupunkiseudulla, huoltosuhde pysyy muuta maata edullisempana muuttoliikkeen ansiosta. Lasten määrä kasvaa myös, koska synnytysikäisiä on paljon.

Tilastokeskuksen mukaan työikäisen väestön määrä vähenee koko maassa nykyisestä 184 000:lla vuoteen 2050 mennessä. Helsingin kaupungin ennusteen mukaan Helsingin seudulla työikäisten määrä kuitenkin kasvaisi yhä merkittävästi. Koska työikäisistä kasvava osuus on maahanmuuttajia, Helsingin seudun ja sitä kautta koko maan taloudellisen kehityksen kannalta keskeistä on edistää myös maahanmuuttajien työllistymistä.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kartta näyttää miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

  2. 2

   Lapsen kiukun laannuttamiseen on yksi, yksinkertainen keino

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin eteläiseen kärkeen suunnitellaan koteja yli 7 000 ihmiselle – Tie pois vie tuskaisen ruuhkasumpun kautta

  4. 4

   Selvitys: Viranomaiset eivät löydä käyttöä kansalaispalveluksen suorittaneille

  5. 5

   Lapsen raiskauksesta tuomittu selvisi ehdollisella tuomiolla, koska vankila olisi haitannut miehen ”sosiaalista selviytymistä” – miksi tekijän oma selviytyminen vaikuttaa rangaistukseen?

   Tilaajille
  6. 6

   Yksi katse muistuttaa toivon heittäneestä lama-Suomesta – Iltalypsyn karjakko kertoo, miten syntyi armoton satiiriohjelma, jota ei enää voisi tehdä

   Tilaajille
  7. 7

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  8. 8

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  9. 9

   Flunssat harvenivat, kun askelissa tuli kymppitonni täyteen

  10. 10

   Idris Elba teki Netflixille huonon komedian

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  3. 3

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  4. 4

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  5. 5

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  6. 6

   Sdp:n etumatka kasvoi, keskusta heikkeni yhä – HS-gallup paljastaa asetelmat, joista ehdokkaat lähtevät vaalikentille

  7. 7

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  8. 8

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  9. 9

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  10. 10

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää