Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Pakolaisia on enemmän kuin kertaakaan toisen maailmansodan jälkeen: Suomi voi toimia kokoaan suurempana vaikuttajana

Lapset ovat pakolaisina erityisen haavoittuvassa asemassa, mihin pakolaiskeskustelussa pitäisi kiinnittää enemmän huomiota.

Maailmassa on tällä hetkellä enemmän pakolaisia kuin kertaakaan toisen maailmansodan jälkeen. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n tällä viikolla julkistama raportti kertoo, että vainon, konfliktin, väkivallan tai ihmisoikeusrikkomusten takia kotinsa on joutunut jättämään jo hieman yli 70 miljoonaa ihmistä. Kotinsa jättäneiden määrä kasvoi viime vuonna yli kahdella miljoonalla edellisvuodesta.

Lähes 26 miljoonaa ihmistä on paennut vainoa tai konfliktia kotimaastaan, useimmiten johonkin naapurimaahan. Tällaisia pakolaisia on lähtenyt eniten Syyriasta.

Vielä suurempi määrä ihmisiä, yli 41 miljoonaa on oman maansa sisällä siirtolaisina tai maan sisäisinä pakolaisina. Heitäkin on eniten Syyriassa. Turvapaikanhakijoita, jotka odottavat jossakin maassa päätöstä pakolaisasemasta, oli viime vuoden lopussa 3,5 miljoonaa.

Pakolaisista peräti joka toinen on alle 18-vuotias lapsi. Osa lapsista on päätynyt pakolaisiksi myös ilman vanhempiaan tai muita sukulaisia. Esimerkiksi Ugandassa on maan oman ilmoituksen mukaan 2 800 alle viisivuotiasta pakolaislasta yksin tai erossa perheestään.

Lapset ovat pakolaisina erityisen haavoittuvassa asemassa, mihin pakolaiskeskustelussa pitäisi kiinnittää enemmän huomiota. Lapsilla on suuri riski joutua esimerkiksi seksuaalisen hyväksikäytön tai väkivallan uhreiksi tai lapsityövoimaksi.

Lapset ja nuoret ovat myös voineet kohdata traumaattisia tapahtumia kotimaassaan, mikä voi horjuttaa mielenterveyttä. Varsinkin pakolaisleireillä pitkään oleskelevat lapset ja nuoret jäävät myös usein vaille koulutusta.

Valtavien pakolaislukujen taustalla on suuri määrä hyvin erilaisia ihmiskohtaloita. Lähes neljä viidestä on ollut pakolaisena jo vähintään viisi vuotta. Pakolaisuuden pitkittyessä se myös siirtyy perintönä seuraaville sukupolville. Näin on käynyt esimerkiksi YK:n avustusjärjestön UNRWA:n vastuulla eläville 5,5 miljoonalle palestiinalaiselle.

Pakolaisista kaksi kolmasosaa on lähtöisin vain viidestä maasta. Pakolaisongelman hillitsemiseksi olisi helppo vetää johtopäätös, että kansainväliset ponnistelut kannattaisi kohdistaa näiden maiden yhteiskuntien vakauttamiseen. Maiden listaa katsottaessa käy kuitenkin selväksi, että ratkaisut vaatisivat moninaisia ponnisteluja sekä mailta itseltään että kansainväliseltä yhteisöltä ja erityisesti suurvalloilta.

Listan kärjessä on Syyria, josta on lähtenyt kaikkiaan 6,7 miljoonaa pakolaista. Syyrian sisällissota on jatkunut jo kahdeksan vuotta, eikä loppua ole näkyvissä. Syyrian sota yhdessä muiden Lähi-idän konfliktien kuten Irakin ja Jemenin taistelujen kanssa on keskeisin syy pakolaisongelman nopeaan kasvuun viime vuosina.


Yli kaksi miljoonaa pakolaista on lähtenyt myös Afganistanista ja Etelä-Sudanista. Myanmarista on paennut yli miljoona rohingya-vähemmistöön kuuluvaa ihmistä. Somalialaisia pakolaisiakin on lähes miljoona.

Uusia pakolaisvirtoja voi syntyä myös nopeasti. Tästä on hyvä esimerkki Venezuela, josta on maan sekasortoisen tilanteen ja romahtaneen talouden vuoksi lähtenyt lyhyessä ajassa jo neljä miljoonaa ihmistä etupäässä naapurimaihin.

Noin 80 prosenttia kotimaansa jättäneistä pakolaisista asuu kotimaansa naapurimaassa. Eniten pakolaisia vastaanottaneiden maiden listan kärjessä onkin Turkki, jossa on 3,7 miljoonaa syyrialaista. Pakistanissa on 1,4 miljoonaa pakolaista, joista valtaosa on afganistanilaisia.

Myös Ugandassa ja Sudanissa on yli miljoona pakolaista. Listan viidentenä maana on Saksa, joka on antanut turvapaikan yli miljoonalle pakolaiselle.

Oma lukunsa on Libanon, joka on vastaanottanut asukaslukuunsa suhteutettuna eniten pakolaisia. Joka kuudes asukas Libanonissa on pakolainen.

Suurin osa pakolaisista on keski- tai alhaisen tulotason maissa ja joka kolmas kaikkein köyhimmissä maissa. Kehittyneissä maissa on vain 16 prosenttia pakolaisista. On ymmärrettävää, että satojentuhansien tai jopa yli miljoonan pakolaisen vastaanottaminen voi olla varsinkin köyhille maille ponnistus, joka voi heijastua myös maiden omaan poliittiseen tilanteeseen.

Euroopassa koettiin ennennäkemätön turvapaikanhakijoiden aalto vuonna 2015, minkä jälkeen pakolaisuus on noussut uudella tavalla poliittiseen keskusteluun myös Euroopan maissa. Euroopan unionin jäsenmaiden pitäisi löytää yhteisiä ratkaisuja turvapaikkakysymyksiin, mutta poliittista yksimielisyyttä on vaikea saavuttaa.

Euroopan unioni onnistui neuvottelemaan pakolaissopimukset sekä Turkin että Libyan kanssa, mikä vähensi Eurooppaan tulijoiden määrää. Sopimusten kestävyydestä on myös kiistelty.

Oikeus turvapaikkaan perustuu YK:n vuoden 1951 pakolaissopimukseen, joka laadittiin toisen maailmansodan jälkeen pitkälti Euroopassa vallinneen pakolaistilanteen seurauksena. Sopimus määrittelee pakolaisuuden edellytykset, pakolaisten oikeudet ja vastaanottavien maiden velvollisuudet.

Suomi on allekirjoittanut pakolaissopimuksen vuonna 1968. Pakolaissopimuksen rinnalle on myöhemmin laadittu muita kansainvälistä suojelua koskevia säännöksiä kuten EU:n direktiivi toissijaisesta suojelusta. Oikeus turvapaikkaan on ihmisoikeus, joka on kirjattu muun muassa YK:n ihmisoikeusjulistukseen ja EU:n perusoikeuskirjaan.

YK:n pakolaissopimuksen mukaan pakolainen on henkilö, jolla on perusteltua aihetta pelätä joutuvansa kotimaassaan vainon kohteeksi rotunsa, uskontonsa, kansallisuutensa tai mielipiteensä vuoksi tai siksi, että kuuluu tiettyyn yhteiskunnalliseen ryhmään. Sota, nälänhätä tai luonnonkatastrofi ajavat myös ihmisiä pois kodeistaan, mutta eivät oikeuta YK:n määritelmän mukaiseen pakolaisasemaan.


YK:n pakolaissopimuksen mukainen määritelmä pakolaisuudesta on siten hyvin tiukka. Yleiskielessä pakolaisella viitataan myös niihin, jotka ovat joutuneet pakenemaan kotiseudultaan ja ovat saaneet oleskeluluvan kansainvälisen tai humanitaarisen suojelun perusteella.

YK:n pakolaissopimus ja turvapaikkakäytännöt ovat viime vuosina joutuneet myös kritiikin kohteiksi. Esimerkiksi Tanskan pääministeri Lars Løkke Rasmussen vaati vuonna 2015 pakolaissopimuksen muuttamista, kun EU-maihin tuli lyhyessä ajassa paljon turvapaikanhakijoita. Samaan aikaan sääntöpohjainen kansainvälinen järjestys on muutenkin joutunut uudenlaisen arvostelun kohteeksi esimerkiksi Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin politiikassa.

Sääntöpohjainen kansainvälinen järjestys on kritiikistä huolimatta paras mahdollinen keino sopia niin turvapaikanhakijoiden kuin pakolaisten auttamisesta. Ilman kansainvälisesti jaettuja sääntöjä pakolaisten turvallisuus olisi huomattavasti heikommalla pohjalla.

Itse pakolaismäärien vähentäminen onnistuu sekin vain kansainvälisellä yhteistyöllä, jossa suurvalloilla on keskeinen rooli. Suomi voi toimia kokoaan suurempana vaikuttajana osana Euroopan unionia. Heinäkuun alussa alkavan Suomen EU-puheenjohtajuuskauden aikana myös pakolaiskysymykset noussevat esiin.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin seudun päivystykset ovat kriisissä: Potilaiden määrä kasvaa uhkaavasti, eikä lääkäreitä saa enää edes rahalla

  2. 2

   Elämästä voi mennä kymmenen vuotta usvassa, kun ei enää muista, miltä tuntuu olla virkeä

   Tilaajille
  3. 3

   Ensimmäinen minuutti liikuntasuorituksen jälkeen antaa tärkeää tietoa omasta terveydestä

   Tilaajille
  4. 4

   Tulli takavarikoinut erotiikkaliikkeiden poppers-aineita 600 000 euron arvosta

  5. 5

   Trumpin rasistiseksi syytetyn kirjoittelun kohteeksi joutuneet naiset: Presidentti ajaa ”valkoisten nationalistien agendaa”

  6. 6

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  7. 7

   Viime kesänä Töölössä tapahtuneen epäillyn pahoinpitelyn selvittämisessä käyttöön poikkeukselliset keinot, poliisi julkaisi uhrin kuvaamaa materiaalia

  8. 8

   Enoa syytetään 7-vuotiaan sukulaispoikansa murhaamisesta jouluaattona Arabianrannassa, asian käsittely alkaa Helsingin käräjäoikeudessa

  9. 9

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  10. 10

   Yli puolet suomalaisista on ylipainoisia, hoitoihin on silti jopa vuosien jono

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  2. 2

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  3. 3

   Koulun uusi julkisivu valmistui: nyt vantaalaiset keräävät adressia, jotta teos maalattaisiin piiloon

  4. 4

   Pyöräilijät lähtivät livohkaan, kun maalissa odotti moottoritarkastus: ”He hyppäsivät nopeasti pakettiautoon”

  5. 5

   Uuden James Bond -elokuvan agentti 007 on nainen – Myös termi ”Bond-tyttö” jätettiin historiaan

  6. 6

   Viime kesänä Töölössä tapahtuneen epäillyn pahoinpitelyn selvittämisessä käyttöön poikkeukselliset keinot, poliisi julkaisi uhrin kuvaamaa materiaalia

  7. 7

   Suomen lapsikato on ennustettuakin rajumpaa: ”Kysymys on siitä, riittääkö lapsia kaikkiin päiväkoteihin”

   Tilaajille
  8. 8

   Trump joutui ankarien rasismi­syytösten kohteeksi: kehotti kongressi­edustajia menemään ”takaisin sinne mistä tulivat”

  9. 9

   Šakki huijauskohun keskellä: suurmestari jäi kiinni vilpistä ja lopetti uransa heti

  10. 10

   Ergonomisesti muotoillut terveyssandaalit ja varvassandaalit eivät ole fiksu valinta jaloille, sanoo fysioterapeutti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin vanhin yhtäjaksoisesti toiminut ravintola meni konkurssiin ja rapistuu nyt pystyyn Helsingin keskustassa

  2. 2

   Parisuhde etenee kolmessa vaiheessa ja yhdessä niistä on suurin riski erota – ongelmia voi ehkäistä, kun tekee muutaman asian ajoissa

   Tilaajille
  3. 3

   Tunteiden välttely voi johtaa elämään, jota ei halua elää – Psykologi Arto Pietikäisellä on siihen ratkaisu, jota moni ei halua kuulla

   Tilaajille
  4. 4

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  5. 5

   Töölönlahdelle rakennettiin kymmenen jalkapallokentän kokoinen puisto, jossa ei viihdy oikein kukaan

  6. 6

   Keskellä kaunista merenrantatonttia rapistuu autioitunut hotelli: ”Upea alue on seisonut pitkään tyhjillään”

  7. 7

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  8. 8

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  9. 9

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  10. 10

   Valehteliko poliisi? Pyöräilijä otti kuvan poliisiautosta ja päätyi putkaan Helsingissä, poliisi muutti kertomustaan oikeudessa

  11. Näytä lisää