Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Hongkongissa näkyy, mitä Kiinalta voi jatkossa odottaa

Hongkongilaiset ovat mielipiteen­vapautensa ansiosta voineet protestoida, mutta Kiinan kärsivällisyys näyttää nyt olevan lopussa.

Hongkongissa odotetaan sunnuntaina jälleen satojentuhansien mielenosoittajien lähtevän kaduille. Viikko sitten tilanne kärjistyi väkivaltaiseksi, ja poliisi käytti kumiluoteja, kyynelkaasua ja pamppuja myös rauhallisesti käyttäytyneisiin mielenosoittajiin.

Hongkongin poliittinen tilanne on kiristynyt ehkä äärimmilleen sen jälkeen, kun Britannia luovutti alueen Kiinalle 1997. Kiina on Xi Jinpingin valtakaudella tiukentanut otettaan toisinajattelijoista.

Se on näkynyt myös Hongkongissa, jolla on luovutussopimuksen nojalla laaja itsehallinto. Hongkongilaiset ovat mielipiteenvapautensa ansiosta voineet protestoida, mutta Kiinan kärsivällisyys näyttää nyt olevan lopussa.

Mielenosoitukset ovat jatkuneet jo kaksi kuukautta. Ne saivat alkunsa, kun mielenosoittajat vastustivat lakialoitetta, joka mahdollistaisi rikoksesta epäiltyjen luovuttamisen Manner-Kiinaan. Hallintojohtaja Carrie Lam lykkäsi lain käsittelyä, mutta mielenosoitukset ovat jatkuneet ja laajentuneet vaatimaan uudistuksia.

Protestien hiipumisesta ei ole mitään merkkejä. Kiinan puheet ja teot erityishallintoaluetta kohtaan ovatkin viime päivinä koventuneet. Yli 40 aktivistia sai syytteet mellakoista. Loppuviikosta pidätettiin kahdeksan aktivistia, joiden joukossa on kielletyn itsenäisyyttä ajavan puolueen perustaja.

Yksi raja ylittyi, kun Kiinan armeijan Hongkongin-sotilastukikohdan komentaja tuomitsi ensi kertaa julkisesti mielenosoitukset ja varoitti, että armeija ei enää salli väkivaltaisten mellakoiden jatkumista. Armeija myös julkaisi varoitukseksi tulkitun videon, jossa sotilaat harjoittelevat mielenosoituksen tukahduttamista.

Voimankäytöllä uhkailu ei toistaiseksi ole hillinnyt mielenosoittajia. Kiinalla ei ole tapana perääntyä ja tehdä myönnytyksiä demokratia-aktivisteille.

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn Hongkongin-johtaja sanoi HS:n haastattelussa (31.7.), että ollaan lähellä pistettä, jonka jälkeen mielenosoituksissa voi tulla jopa kuolonuhreja.

Kiinan lähiaikojen menettely Hongkongissa kertoo myös siitä, mitä Kiinalta on syytä odottaa vastaisuudessa.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

   Tilaajille
  2. 2

   Joonas Pesonen asuu Helsingin huippu­hotellissa ilmaiseksi vuoden – ja siitä on kiittäminen y-sukupolvea

   Tilaajille
  3. 3

   Viikon päästä peliyhtiö Remedy saa tietää, oliko kymmenien miljoonien panostus oikea päätös: ”Täydellisen seko”, arvioi pelilehti

   Tilaajille
  4. 4

   Palkankorotus ei purrut varhais­kasvatuksen opettaja­pulaan, kuormittuneet lasten­hoitajat vaihtavat alaa

  5. 5

   Donald Trump vahvisti haluavansa ostaa Grönlannin

  6. 6

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  7. 7

   Monen suositun mökkijärven pinta on poikkeuksellisen alhaalla

  8. 8

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  9. 9

   Helsingin keskustan alittavasta tunnelista tehdään päätöksiä pian – Sinnemäki: ”Kaikilla liikennehankkeilla täytyy saada aikaan päästövähennyksiä”

  10. 10

   HS kiersi Kymiringin uuden moottoriradan, jonka takasuoralla voidaan tavoitella jopa 360 kilometrin haamunopeutta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  2. 2

   Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

  3. 3

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  4. 4

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  5. 5

   Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

  6. 6

   70-luvulla rakennettu omakotitalo voi olla riskiostos, mutta Anu Turklinin tasakattoinen punatiilitalo hurmasi

  7. 7

   Britannia vei kansalaisuuden Isisin joukkoihin liittyneeltä ”Jihadi-Jackilta”

  8. 8

   Juha Rautaheimo on selvittänyt satoja henkirikoksia: ”Täydellinen rikos pitäisi tehdä yksin”

  9. 9

   Kuljettaja kuoli kiihdytysajoissa Lappeenrannassa: ajoi onnettomuushetkellä 300 kilometrin tuntivauhtia

  10. 10

   Pulaa ruuasta ja lääkkeistä, ruuhkia ja mielenosoituksia: vuodettu salainen asiakirja ”Operation Yellowhammer” paljastaa brittihallituksen valmistautumisen kovaan brexitiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

  3. 3

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  5. 5

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  6. 6

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  7. 7

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  8. 8

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  9. 9

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  10. 10

   Moni tekee kyykätessään saman virheen, mutta se on helppo korjata: Asian­tuntija neuvoo 5 liikkeen kyykky­treenin, joka parantaa suoritus­kykyä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää