Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Kaikkia sähköverkkoja ei kannata kaivaa maahan

Sähkön toimitusvarmuutta voi parantaa muillakin keinoilla. Laki tekee maakaapeloinnista hyvin tuottoisan investoinnin.

Digitalisoituva yhteiskunta on yhä riippuvaisempi sähköstä. Laaja ja pitkäkestoinen katkos sähkönjakelussa vaikeuttaa ihmisten elämää monin tavoin.

Suomessa riehui kaksi talvimyrskyä joulukuussa 2011. Myrskyjen seurauksena noin 600 000 taloutta jäi vaille sähköä. Eduskunta reagoi tilanteeseen sähkömarkkinalailla, joka tuli voimaan vuonna 2013.

Laki määräsi sähköyhtiöt huolehtimaan siitä, ettei jopa viikkoja kestäviä sähkökatkoksia enää tulisi. Vuonna 2028 sähköt saavat olla asemakaava-alueilla poikki korkeintaan kuusi tuntia ja haja-asutusalueilla korkeintaan 36 tuntia.

Käytännössä laki on johtanut siihen, että haja-asutusalueiden ilmajohtoja on alettu muuttaa maakaapeleiksi kiihtyvään tahtiin. Energiaviraston mukaan sähköverkkoyhtiöt investoivat toimintavarmuuden parantamiseen lähes kolme miljardia euroa vuoteen 2028 mennessä. Sen lisäksi ikääntyvän verkon uusimiseen kuluu noin 6,5 miljardia euroa.

Sähkön käyttäjille tämä näkyy nousevina siirtohintoina, mistä kuluttajat ovat jo pitkään olleet huolissaan. Kuluttaja voi kilpailuttaa sähköenergian hintaa vaihtamalla sähköyhtiötä, mutta siirtoverkko on aina alueellisen sähköverkon omistajan monopoli.

Sähköverkkoyhtiöitä on lähes 80, ja siirtohinnoissa on suuret alueelliset erot. Hinta on halvin kaupunkiyhtiöillä, joiden verkot ovat jo maakaapeleita. Kalleinta on haja-asutusalueilla, joissa investointitarve on suuri. Siirtohinta on noussut monella alueella selvästi kuluttajahintoja enemmän.

On aiheellista kysyä, onko laki tehnyt kaapeloinnista ja siirtohintojen nostosta sähköyhtiöille liian hyvää liiketoimintaa, koska laki turvaa investoinnille tuoton, joka on nykyoloissa hyvinkin houkutteleva muihin sijoituksiin verrattuna. Kilpailu ei paina hintoja alas.

Toimintavarmuutta voi parantaa muillakin keinoilla, kuten varavoimakoneilla tai sähkönkäyttäjien omilla ratkaisuilla. Ilmajohtoja voi siirtää teiden varteen ja raivata niille leveämpiä väyliä. Maakaapelointi on iso investointi linjoille, joiden päässä on muutama asiakas ja kymmenen vuoden päästä ei ehkä yhtään.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Aalto-yliopiston professori nimitti korkeakoulua arvostelleita opiskelijoita ”kaheleiksi”, yliopiston mukaan kommentit ovat asiattomia

  2. 2

   Palvelukeskuksen dementoitunut asukas ei enää tunnista omaisiaan, mutta tämän 230-kiloisen ja karvaisen vakiovieraan hänkin muistaa tavanneensa

  3. 3

   Vihreiden Ohisalo bensa­verosta: Onko keski­luokalle tärkeämpää muutama euro kuussa vai se, että yhteis­kunta on kunnossa?

  4. 4

   Sudet raatelivat neljä lammasta hengiltä Kouvolassa – Poliisi: eläimet lopetettava ihmisille mahdollisesti vaarallisina

  5. 5

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  6. 6

   Sen piti olla tavallinen opinnäyte: Järven­pääläinen Ilja Oikarinen, 25, repäistiin suoraan koulusta Maseratin huippu­suunnittelijaksi Italiaan

  7. 7

   Bisneseliitin raamattu varoitti koronkiskoja­kapitalismin vaarantavan läntiset arvot, mutta vielä suurempi uhka saattaa olla hyperkilpailun kyllästämä Kiina

  8. 8

   Halla-aho Ylen haastattelussa: Perussuomalaiset ei halua halpatyövoimaa, tässä suuri näkemysero kokoomuksen kanssa

  9. 9

   Teal Swan kertoo olevansa Arcturus-tähdeltä ja antaa neuvoja niin rahan kuin kannabiksenkin käytöstä: Nykyajan kultti­johtajat manipuloivat ihmisiä verkossa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Kanadan kultapojasta” kuoriutui kohusta toiseen seilaava poliitikko, jonka kannatus syöksyy: mitä Justin Trudeaulle tapahtui?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  2. 2

   Sen piti olla tavallinen opinnäyte: Järven­pääläinen Ilja Oikarinen, 25, repäistiin suoraan koulusta Maseratin huippu­suunnittelijaksi Italiaan

  3. 3

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  4. 4

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  5. 5

   Raittiiden opiskelijoiden määrä kasvaa: Tilastot näyttävät, minkä alan opiskelijat juovat eniten ja minkä vähiten

  6. 6

   Helsingin Etelärannassa pitää majaansa vain kaksi vuotta vanha yritys, joka on hankkinut jo lähes 5 000 asuntoa Suomesta

  7. 7

   Mies porasi ryyppykaveriaan päähän Lohjalla, hovioikeus piti vankeustuomion

  8. 8

   Jyrki Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt Markku Wilenius purkaa tuntojaan Kalevassa: ”En tiedä kenellä olisi enemmän natsoja hommaan kuin minulla”

  9. 9

   Vihreiden Ohisalo bensa­verosta: Onko keski­luokalle tärkeämpää muutama euro kuussa vai se, että yhteis­kunta on kunnossa?

  10. 10

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  7. 7

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  8. 8

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  11. Näytä lisää