Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Lääkärit lähtevät, kun terveyskeskus ei toimi

Julkiset sote-palvelut tarvitsisivat koko maassa osaavia ja työhönsä sitoutuneita muutosjohtajia. Heitä ei kuitenkaan alalle saada niin kauan kuin poliittinen epävarmuus sote-uudistuksen ympärillä jatkuu.

Vantaalla on havahduttu vakaviin ongelmiin julkisissa sosiaali- ja terveyspalveluissa. Terveys­asemilta puuttuu 21 lääkäriä, ja lasten­suojelusta on lähtenyt useita työntekijöitä pitkään jatkuneen kriisin vuoksi.

Vantaalla terveydenhuollon työtaakkaa on viime aikoina lisännyt muun muassa uuden Apotti-tietojärjestelmän käyttöönotto. Taustalla on kuitenkin laajempi ­ongelma, joka ei koske vain Vantaata.

Lääkäripula oli aiemmin vain syrjäisten ja pienten kuntien ongelma. Nykyisin se on arkea myös suurissa kaupungeissa. Esimerkiksi Helsingissä noin 400:sta terveyskeskuslääkärin vakanssista oli kesällä auki noin 50.

Julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen pitäisi olla arvostettuja ja houkuttelevia työpaikkoja. Kehitys kulkee valitettavasti toiseen suuntaan.

Poliittiset päättäjät ovat luvanneet korjata ongelmat sote-uudistuksella, jota on odotettu turhaan yli kymmenen vuotta. Pitkittynyt epävarmuus on yksi syy siihen, että kielteinen kierre alan työ­paikoilla kiihtyy.

Päivystyspoliklinikat ovat ruuhkau­tuneet Suomen kaikissa suurissa kaupungeissa, mutta Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla tilanne on erityisen vaikea.

Potilaita siirtyy päivystyksiin jopa reseptin uusimista varten, koska perus­terveydenhuolto ei pysty hoitamaan sille kuuluvia tehtäviä.

Antti Rinteen (sd) hallitus on luvannut tuhat uutta lääkäriä ja viikon hoitotakuun terveyskeskuksiin. Koska sote-uudistusta joudutaan vielä odottamaan, tämä olisi pika-apu ongelmiin. Vuosille 2020–2022 tähän on varattu 160 miljoonaa euroa.

Pelkkä rahakaan ei auta, jos terveyskeskusten johtaminen ei muutu. Kor­keasti koulutetuille ammattilaisille löytyy helposti paremmin johdettuja työpaikkoja muualta. Palkankorotuksetkaan eivät riitä, jos työt on organisoitu huonosti ja työmäärä on yksinkertaisesti liian suuri. Henkilöstöä on kuultava päätöksissä.

Julkiset sote-palvelut tarvitsisivat koko maassa osaavia ja työhönsä sitoutuneita muutosjohtajia, joita ei kuitenkaan alalle saada niin kauan kuin poliittinen epävarmuus sote-uudistuksen ympärillä jatkuu.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaiset myivät orjia Kungsgatanin ja Östra Strandgatanin kulmassa – Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaa­vallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

   Tilaajille
  3. 3

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  4. 4

   Boris Johnson lähetti brexitin lykkäyspyynnön EU:lle, mutta jätti sen allekirjoittamatta

  5. 5

   Maailman pisin matkustajalento laskeutui Sydneyyn, lento kesti yli 19 tuntia

  6. 6

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  7. 7

   Voiko pitkä mies ikinä ymmärtää naista?

  8. 8

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  9. 9

   Suomi otti pakolaisina vastaan kolme sieppauksesta syytettyä paraguaylaista vasemmistoaktivistia

  10. 10

   Anarkisti Suvi Auvinen tapasi Taru Tujusen ja tajusi, että kokoomus­vaikuttajaa on vaikea pitää luokka­vihollisena – Siitä alkoi yhteistyö, ja lopulta Tujunen palkkasi Auvisen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  2. 2

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  3. 3

   Boris Johnson lähetti brexitin lykkäyspyynnön EU:lle, mutta jätti sen allekirjoittamatta

  4. 4

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  5. 5

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  6. 6

   Uusi bisnes rantautuu Tallinnasta Suomeen – ”Jokainen nuori virolais­yrittäjä haluaa Helsinkiin”

  7. 7

   Poliisi otti yhteen Turkki-mielenosoittajien kanssa Helsingin keskustassa ja käytti etälamautinta

  8. 8

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  9. 9

   Unicafen päätös luopua naudanlihasta on huono

  10. 10

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  10. 10

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  11. Näytä lisää