Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Nord Stream 2 -kaasuputken saama lupa kertoo Euroopan energiatilanteesta mutta voi liittyä myös valtioiden toimiin kulissien takana

Viimeinen virallinen este putken valmistumiselle poistui, kun Tanska myös luvat talousvyöhykkeensä läpi kulkevalle putkelle.

Tämän viikon keskiviikkona Tanska kertoi myöntävänsä rakennusluvan talousvyöhykkeensä läpi kulkevalle Nord Stream 2 -kaasuputkelle. Muut reitin varrella olevat maat, myös Suomi, olivat käsitelleet luvat jo aiemmin. Putki valmistunee ensi vuoden alkupuolella.

Putki kulkee Venäjältä merenpohjaa pitkin suoraan Saksaan enimmäkseen samaa reittiä kuin vuonna 2012 käyttöön otettu Nord Stream 1. Putkihankkeen yhtenä vaikutuksena, ellei jopa tavoitteena, on pidetty sitä, että se vähentää tarvetta kaasun siirtämiseksi esimerkiksi Ukrainan läpi. Se puolestaan vähentää ukrainalaisten saamia tuloja. Venäjä voisi myydä kaasua Saksaan, vaikka toimituksen Ukrainan suuntaan pysähtyisivät.

Kriitikot ovat sanoneet putken lisäävät EU:n riippuvuutta venäläisestä kaasusta. Sen on myös katsottu lyövän kiilaa Saksan sekä muiden EU-maiden ja Ukrainan välille. Maakaasu on fossiilinen polttoaine, vaikka sen päästöt ovat tuotettuun energiaan verrattuna pienemmät kuin kivihiilellä.

Investoinnilla on kuitenkin myös perusteensa. Saksa on nopeassa aikataulussa luopumussa sekä ydinvoimasta että hiilen käytöstä. Vaje pitää paikata jollakin, ja nopeimmin se onnistuu maakaasulla.

Ajan mittaan kaasu todennäköisesti vihertyy eli muuttuu osin uusiutuvista raaka-aineista tuotetuksi, ja myös muut uusiutuvat energialähteet kasvattavat huomattavasti osuuttaan tekniikan kehittyessä ja investointien edetessä.

Riippuvuutta on myös toiseen suuntaan. Venäjä tarvitsee vientituloja, ja sitä se saa energiasta. EU-maat ovat sille elintärkeitä, jopa välttämättömiä asiakkaita.

EU on samaan aikaan nopeasti kasvattanut kykyään tuoda nesteytettyä maakaasua eli lng:tä. Lisääntyneet vaihtoehdot ovat osaltaan painaneet kaasun hintaa alas eurooppalaisilla markkinoilla.

Tanskan päätös ei sinänsä ollut yllätys, mutta aikataulu oli lopulta hiukan odotettua nopeampi. Se antaa tilaa spekuloida, mitkä asiat vaikuttivat loppusuoralla.

Helpoin ja ehkä todennäköisin selitys on, että päätöksen lykkäämiselle ei ollut perusteita. Nord Stream veti viime kesänä pois hakemuksensa Tanskan aluevesien kautta kulkevasta putkesta. Uudessa hakemuksessa linjaus kulkee Tanskan talousvyöhykkeen kautta. Käsittely oli riittävän valmis, joten päätös pystyttiin antamaan.

On tietenkin mahdollista, että tanskalaiset olisivat ryhtyneet jarruttamaan tai jopa vaatimaan muutoksia, mutta kovin todennäköistä se ei enää tässä vaiheessa ollut.

Kiinnostava näkökulma on Tanskan suhde Yhdysvaltoihin. Nord Stream 2 on ollut erityisesti presidentti Donald Trumpin arvostelun kohteena. Se on ollut asia, jossa hän on ollut kovinkin huolestunut Venäjän vaikutusvallan kasvusta. Pakotteilla uhkaamista ovat tosin saattaneet myös avittaa yhdysvaltalaisten kaupalliset intressit, sillä siellä on halua myydä lng:tä Eurooppaan.

Tanska on näihin asti ollut monessa turvallisuuspolitiikalta vivahtavassa asiassa tiukasti Yhdysvaltojen rinnalla. Suomessa Nord Stream -putkien lupien viranomaiskäsittely oli julkisesti korostetun epäpoliittista ja ympäristönäkökulmaan rajautuvaa. Tanskassa hanketta on pidetty poliittisena ja myös keskustelu on ollut poliittista.

Se on näkynyt yleisenä nihkeytenä putkihanketta kohtaan. Jotain muutosta linjassa oli kuitenkin aistittavissa jo syyskesällä. Putkihankkeeseen kytkeytyvä yritykset alkoivat saada helpommin tapaamisia tanskalaisten poliitikkojen kanssa, ja nyt siis lupa heltisi.

Mitä tuolloin tapahtui Tanskan ja Yhdysvaltojen suhteissa? Julkisuudessa nähtiin elokuussa erikoinen episodi, kun Trump perui lyhyellä varoitusajalla Tanskan-vierailussa, koska isännät eivät olleet halukkaita keskustelemaan Grönlannin myymisestä Yhdysvalloille.

Trump esitteli julkisesti loukkaantumistaan, mutta myös tanskalaisten luottamus Yhdysvaltojen nykyjohdon motiiveihin saattoi kärsiä kolauksen.

Toinen spekuloinnin arvoinen asia liittyy Ukrainaan. Venäjän ja Ukrainan välinen, kymmenen vuotta voimassa ollut kaasunsiirtosopimus raukeaa vuodenvaihteessa. Myös EU on seurannut tarkasti neuvottelujen edistymistä.

Näihin asti eteneminen on ollut takkuista. Kiistan ytimessä on ollut kysymys siitä, kuinka paljon kaasua Venäjä lupaa vähintään siirtää Ukrainan kautta. Mitä enemmän, siitä suuremmat ovat ukrainalaisten saamat korvaukset.

Yleinen arvaus oli, että Tanskan päätös kaasuputken luvista odottaisi Ukrainan kaasuneuvottelujen tulosta. Tämän viikon tapahtumien perusteella voikin pohtia, ovatko myös tanskalaiset mukana liennyttämässä Venäjän ja Ukrainan ja sitä kautta myös Venäjän ja lännen suhteita. Ranska ja myös Saksa ovat pitäneet suhteiden parantamista näkyvästi esillä.

Jos kaasuneuvotteluissa tulee läpimurto, yhteys vaikuttaa todennäköiseltä. Tällä hetkellä tapahtuu paljon kulissien takana. Torstaina Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi, että Ukrainan, Venäjän, Ranskan ja Saksan huippukokous on tietyin ehdoin mahdollinen marraskuussa. Se olisi näyttävä askel Venäjän ja Ukrainan suhteiden liennyttämisessä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Alfa-tv nousi otsikoihin kun se hermostui ohjelmansa trans-vieraasta – katsoimme kanavaa viikon putkeen, ja tältä se näytti

  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Mitä jos jättää auton huoltamatta, tankkaa väärää polttoainetta tai ajaa kytkin pohjassa? Autoiluun liittyy kysymyksiä, joita et ehkä kehtaa kysyä – kokosimme vastauksia

  4. 4

   Kansainvälinen valuuttarahasto varoittaa Suomea: Hallitus ei saa velkaantumista kuriin 2023

  5. 5

   Marie Kondo kehitti tavaroista luopumiseen kannustavan konmarittamisen, nyt hän myy tavaraa omassa verkkokaupassa

  6. 6

   ”Etsivä Antell ampui minua”, poliisi Uuno Lähde sai kirjoitettua tupakkilaatikon kanteen – Kymmenet poliisit ovat saaneet surmansa Helsingin kaduilla

  7. 7

   Ratkeaako Postin lakko tänään? Valtakunnansovittelijalta sovintoesitys, vastaukset kello 11 – HS seuraa

  8. 8

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  9. 9

   John Irvingin teos käsittelee seksuaalisuutta ja uskontoa niin rajusti, että se on yhä kielletty joissakin kouluissa – Taustalla on kirjailijan nuoruuden trauma

   Tilaajille
  10. 10

   Treenin jälkeen moni tekee virheen, joka voi hidastaa kehitystä – Tästä on kyse aktiivisessa palautumisessa, joka hyödyttää jokaista treenaajaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  2. 2

   Suomi mainittu! BBC kirjoitti sympaattisen jutun suomalaisesta ”kuolevasta kaupungista”, jossa on asiat niin huonosti että se on jo hienoa

  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   Laulaja Whitney Houstonin pitkäaikainen avustaja vahvistaa vuosikymmenten huhut: ”Olimme rakastavaisia”

  5. 5

   Valtakunnan­sovittelija neuvotteli maanantai-illan sovinto­esityksestä Postin työriitaan, tukilakot uhkaavat laajeta lentokentille ja pää­kaupunki­seudun liikenteeseen

  6. 6

   Vantaalle rakennettiin jalkakäytävä, joka on kymmeniä senttejä talojen pihoja korkeammalla: ”En tiedä, miten sitä ei ole huomattu”

  7. 7

   Nesteiden pakkaaminen muovipusseihin loppuu Helsinki-Vantaalla luultavasti jo lähitulevaisuudessa

  8. 8

   Treenin jälkeen moni tekee virheen, joka voi hidastaa kehitystä – Tästä on kyse aktiivisessa palautumisessa, joka hyödyttää jokaista treenaajaa

   Tilaajille
  9. 9

   John Irvingin teos käsittelee seksuaalisuutta ja uskontoa niin rajusti, että se on yhä kielletty joissakin kouluissa – Taustalla on kirjailijan nuoruuden trauma

   Tilaajille
  10. 10

   The New York Timesin päätoimittaja: Presidentti Trump asettaa puheillaan lehden toimittajat hengenvaaraan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  5. 5

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  10. 10

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  11. Näytä lisää