Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Suomi pärjää hyvin ilman minimipalkkadirektiiviä

Suomessa työmarkkinajärjestöillä on palkkoihin vahvasti ohjaava vaikutus.

Euroopan unionin uusi komissio on pannut liikkeelle hankkeen, joka tähtää unionin alueella noudatettavaan minimi­palkkaan.

Suomi on EU:ssa vähemmistönä, sillä kansallinen minimipalkkalaki on jo nyt voimassa 22 jäsenmaassa. Minimipalkkalaki puuttuu Suomen ohella Tanskasta, Ruotsista, Kyprokselta, Italiasta ja Itävallasta.

Suomi, Ruotsi, Tanska ja Itävalta ovat niin sanottuja korporatiivisia maita, joissa minimipalkkalaki on korvattu palkansaaja- ja työnantajajärjestöjen välisillä sopimuksilla. Esimerkiksi Suomessa käytännössä joka alalla on voimassa jokin työehtosopimus, joko niin sanottu normaalisitova tai yleissitova.

Yleissitova työehtosopimus sitoo työnantajia niin, että myös ammattiliittoon kuulumaton työntekijä on oikeutettu työehtosopimuksen mukaiseen palkkaan.

Se myös velvoittaa Elinkeinoelämän keskusliittoon (EK) kuulumattoman yrityksen maksamaan työehtosopimuksen mukaista palkkaa.

Normaalisitova työehtosopimus sitoo työnantajaliittoon ja sitä kautta EK:hon järjestäytynyttä jäsenyritystä. Itse sopimuksen ovat solmineet työnantajaliitto ja palkansaajaliitto.

Ruotsissa ja Tanskassa Suomen kaltaista yleissitovuutta ei ole, mutta työehto­sopimukset koskevat silti lähes kaikkia palkansaajia.

Euroopassa minimipalkan suuruus heijastaa maan elin- ja hintatasoa. Euroopan unionin tilastoviranomaisen Eurostatin mukaan suurin minimipalkka on Luxemburgissa, runsaat 2 000 euroa kuukaudessa. Pienintä minimipalkkaa taas maksetaan Bulgariassa, vajaat 300 euroa kuukaudessa.

Suomessa sekä palkansaajien että työnantajien järjestäytymisaste omaan liittoon on eurooppalaisittainkin ajateltuna huomattavan korkea ja työehtosopimusten rooli vähintäänkin voimakkaasti ohjaava.

Voikin perustellusti kysyä, mitä uutta minimipalkkalaki toisi Suomen nykyiseen työmarkkinajärjestelmään. Sillä voisi olla sitova vaikutus myös toiseen suuntaan: minimistä saattaisi tulla samalla maksimi, kuten käytännössä nykyisissä työehtosopimuksissa.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tällainen on suomalaisten keskivertoauto – Uusien ja käytettyjen kauppaa hallitsevat aivan erilaiset autot

  2. 2

   Muistitutkija laati oppimisen kymmenen käskyä: Näin uusi tieto painuu mieleen tehokkaimmin

  3. 3

   Vantaalla on parkkipaikka, jonne juuri kukaan ei uskalla jättää autoaan

  4. 4

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  5. 5

   Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  2. 2

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  3. 3

   Saksan joukko­ampumisia tutkitaan ääri­oikeistolaisena terrorismina – tämä tapahtumien kulusta, epäillystä ja teon motiivista tiedetään nyt

  4. 4

   Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

   Tilaajille
  5. 5

   Haavisto-päätös on poliittisen järjestelmän voitto: Keskiöön nousi asia, joka kertoo Suomesta paljon

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää