Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Runsas avustajien määrä voi aiheuttaa paheksuntaa

Äänestäjät eivät välttämättä katso hyvällä poliittisen koneiston turpoamista.

Tiedotusvälineissä ja sosiaalisessa mediassa on paheksuttu Antti Rinteen (sd) ja nyttemmin Sanna Marinin (sd) hallituksen suurta avustajakuntaa (HS 17.1.).

Tuorein riemu syntyi, kun paljastui, että myös avustajakunta tarvitsee assistentteja – siis avustajia, entiseltä nimikkeeltään sihteereitä.

Avustajia onkin kieltämättä ennennäkemätön leegio: jo ennen tuoreinta, assistenttien palkkaamiseen varattua määrärahaa Marinin hallituksessa oli noin 80 poliittista valtiosihteeriä ja erityisavustajaa.

Juha Sipilän (kesk) hallitus edellisellä vaalikaudella pärjäsi noin puolella tästä. Myös ministereitä oli vähemmän, alkuvuodet vain 14. Tosin puolueitakin oli nykyisen viiden sijaan vain kolme.

Keskustan iskulause vuoden 2015 eduskuntavaaleissa oli ”pannaan Suomi kuntoon”. Sipilä halusi heti hallituksensa alkutaipaleella näyttää, että myös poliittisesta hallinnosta on vara vähentää.

Sipilän hallituksen avustajakunnassa moni oli kuitenkin loppuunpalamisen rajoilla. Työ- ja oikeusministeri Jari Lindström (ps/sin) joutui sen vuoksi jopa sairauslomalle.

Hallituksen parin toimintavuoden jälkeen ministerien lukumäärää lisättiin kahdella. Samalla lisättiin avustajien määrää. Lindströmin salkku jaettiin kahtia, ja oikeusministeriksi tuli kokoomuksen Antti Häkkänen.

Sipilän hallitusta moitittiin pitkin vaalikautta hätäisesti valmistelluista lakiesityksistä.

Äänestäjät eivät välttämättä katso hyvällä, jos poliittinen koneisto turpoaa jatkuvasti. Maksetaanhan hallinnon kulut veronmaksajien lompakosta.

Vakavampi puoli asiassa on se, että pahennusta herättävä avustajamäärä saattaa horjuttaa koko poliittisen järjestelmän hyväksyttävyyttä.

Marinin hallitukselta on lupa odottaa paremmin valmisteltua lainsäädäntöä kuin Sipilän hallitukselta. Avustajien määrästä sen ei pitäisi jäädä kiinni.

Tosin Rinteen–Marinin hallitus on tähän saakka saanut vähemmän lakiesityksiä aikaan kuin Sipilän hallitus samassa ajassa.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Bellingcat: Puhelu­tiedot paljastivat Berliinin puisto­murhaajan kytkökset Venäjän turvallisuus­palvelu FSB:hen

  2. 2

   Maa katoaa rivitalon alta Tampereella: ”Olen tätä uumoillut jo jonkin aikaa”, sanoo asukas

  3. 3

   Image: Sibelius-Akatemiassa seksuaalista häirintää, nöyryyttämistä sekä opettajien ja opiskelijoiden välisiä suhteita

  4. 4

   Suomi sai uuden Michelin-ravintolan: Inarille yksi tähti

  5. 5

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  2. 2

   Nuorten miesten kivessyöpä yleistyy nopeasti, eikä syytä tiedetä – Lääkäri kertoo, millaisten oireiden vuoksi kannattaa mennä heti lääkäriin

  3. 3

   Katja Lahtinen tekee joka päivä ruokaa sadoille lapsille ja tienaa 2 500 euroa kuussa – Tällaisen maailman kouluruokalan keittäjä näkee

   Tilaajille
  4. 4

   Yhdysvaltalaiset risteily­matkustajat suuttuivat evakuoimisestaan virus­karanteenista Japanista

  5. 5

   Oodin johtaja: Päihteiden käytöstä ja huumeiden piikittämisestä on tullut arkipäiväinen ongelma

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Huippuharpisti Emmanuel Ceysson osaa kertoa muusikoille, miten kilpailut voitetaan – Suomalaisille hän on ”ranskan­peruna”, ja syy siihen on puoliso Antti Holma

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää