Katri Kulmunilla on vankka asema keskustan johdossa - Pääkirjoitus | HS.fi
Pääkirjoitus|Pääkirjoitus

Katri Kulmunilla on vankka asema keskustan johdossa

Annika Saarikko ja Antti Kaikkonen eivät aio haastaa Kulmunia ensi kesän puoluekokouksessa.

Julkaistu: 29.1. 2:00

Maaseudun Tulevaisuus -lehden teettämän kyselyn mukaan nykyinen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Katri Kulmuni on suosikki keskustan puheenjohtajaksi myös ensi kesän puoluekokouksen jälkeen.

Kulmuni valittiin keskustan johtoon viime syyskuussa ylimääräisessä puolue­kokouksessa. Edellisen hallituksen pääministerinä toiminut Juha Sipilä halusi eroon myös puheenjohtajan tehtävästä.

Kulmunin kanssa puheenjohtajan paikasta kilpaili puolustusministeri Antti Kaikkonen.

Syksyn kokouksessa Kulmuni valittiin puheenjohtajaksi pätkäpestiin eli ensi ­kesän sääntömääräiseen puoluekokoukseen saakka. Sen jälkeen keskustassa on aprikoitu, saako Kulmuni haastajan tai haastajia ensi kesän kokouksessa.

Kyselyssä Kulmunia kannatti 17 prosenttia vastaajista. Lähimmäs pääsi perhevapaalla oleva tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko 13 prosentin kannatuksella.

Keskustan kannattajista kolmannes toivoo Kulmunin jatkavan. Joka neljäs vaihtaisi Kulmunin Saarikkoon ja joka viides Kaikkoseen. Lähes joka toinen kyselyyn osallistuneista ei osannut tai halunnut nimetä suosikkiaan.

Kaikkosta kannatti kyselyssä 11 prosenttia kaikista vastaajista. Kaikkonen kuitenkin sanoi, ettei hän aio asettua ­ehdolle kesän puoluekokouksessa vaan tukee Kulmunin jatkoa.

Saarikko puolestaan totesi, että hänen kantansa on sama kuin syksyllä. Silloin hän sanoi toivovansa ylimääräisessä puoluekokouksessa valittavasta puheenjohtajasta pitkäaikaista.

Kulmunille ei siis tällä tietoa näkyisi olevan tulossa ainakaan varteen­otettavaa vastaehdokasta. Sen luulisi helpottavan hänen asemaansa puheenjohtajana.

Eniten Kulmunin asemaa horjuttaa keskustan kehnonpuoleinen kannatus. HS-gallupissa keskustan kannatus on pyörinyt 11 prosentin tuntumassa. ­Vihreätkin on keskustaa suositumpi puolue.

Keskustaa taitaa vieläkin jakaa näkemys siitä, oliko punavihreään hallitukseen meneminen oikea vai väärä päätös.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.