Gallupit antavat hengähdystauon, mutta keskustan nykyjohto saa kritiikkiä puolueen omilta jäseniltä - Pääkirjoitus | HS.fi
Pääkirjoitus|Pääkirjoitus

Gallupit antavat hengähdystauon, mutta keskustan nykyjohto saa kritiikkiä puolueen omilta jäseniltä

Suurista puolueista vain Sdp:ssä ja perussuomalaisissa kenttäväki näyttää olevan tyytyväinen nykyisiin johtohahmoihin.

Julkaistu: 19.2. 2:00

Uusin HS-gallup antaa kahden päähallituspuolueen Sdp:n ja keskustan joh­tajille hiukan lisää tilaa hengittää.

Demarien kannatus on kasvanut kuukauden takaisesta runsaan prosenttiyksikön ja keskustankin puoli prosenttiyksikköä.

Perussuomalaisten kannatus on vastaavasti tullut hivenen alaspäin. Sekin helpottanee päähallituspuolueiden asemaa.

Ehkä perussuomalaisten kannatuksen katto on nyt ainakin väliaikaisesti nähty. Puolueen kannatus on kuitenkin yhä omalla kymmenluvullaan.

Ennen gallupin julkituloa keskustan nykyjohto sai omilta veteraaneiltaan julkista kritiikkiä vähintäänkin riittävästi.

Esimerkiksi keskustan vanha isäntä Seppo Kääriäinen sanoi Vasabladetin haastattelussa (16.2.), että keskustan aika hallituksessa alkaa käydä vähiin.

Hän antoi puolueelle vielä puoli vuotta aikaa esimerkiksi työllisyydessä.

Karkeasti ottaen puolen vuoden päästä pidetään hallituksen budjettineuvottelut. Sieltä pitäisi tulla konkreettisia toimia työllisyysasteen parantamiseksi.

Toinen keskustaveteraani, europarlamentaarikko Mauri Pekkarinen sanoi tammikuussa HS:n lukijan mielipiteessä (10.1.), että lähtö punamultahallitukseen oli keskustalta virhe.

Vielä yksi keskustan veteraani, entinen kansanedustaja ja europarlamentaarikko Kyösti Virrankoski, yhtyi hänkin kritiikkikuoroon. Sanomalehti Ilkka-Pohjalaisen yleisön­osastossa (16.2.) hän kirjoitti, että Juha Sipilän (kesk) hallitus oli Suomen historian oikeistolaisin. Virrankosken mukaan hallitus ajoi kovaa uusliberalistista politiikkaa.

Keskustakonkarien kritiikistä voinee päätellä, että virheet tehtiin edellisellä vaalikaudella, mutta niistä uskalletaan puhua ääneen vasta nyt, kun Juha Sipilä on väistynyt puoluejohdosta.

Nykyisistä suurista puolueista ilmei­sesti vain kahdessa kenttäväki on varauksettoman tyytyväinen nykyisiin johtohahmoihin: Sdp:ssä ja perussuomalai­sissa.

Sdp on pääministeripuolue ja perussuomalaiset mielipidekyselyjen suosituin puolue.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.