Thyssenin hissit saavat todennäköisesti väliaikaisen omistajan - Pääkirjoitus | HS.fi
Pääkirjoitus|Pääkirjoitus

Thyssenin hissit saavat todennäköisesti väliaikaisen omistajan

Pääomasijoittajat eivät halua teollisuusyritysten pysyviksi omistajiksi.

Julkaistu: 19.2. 2:00

Pitkään ennakoitu saksalaisen Thyssen­kruppin hissiliiketoiminnan siirtyminen Koneen omistukseen ei nyt toteudukaan.

Thyssen kertoi maanantaina jatkavansa neuvot­teluja kahden sijoittajaryhmän kanssa.

Kone puolestaan kertoi vetäytyneensä tarjouskilpailusta.

Kauppa olisi ollut poikkeuksellisen merkittävä sekä hissi­alan että Suomen ­taloushistorian näkökulmasta. Yhdistelmä, jossa suuret kilpailuoikeudelliset riskit yhdistyvät huonossa kunnossa olevan Thyssenin rahantarpeeseen, ei kuitenkaan toiminut.

Jos kauppa toteutuu jommankumman pääomasijoittajavetoisen ryhmittymän kanssa, se ei ole pysyvä ratkaisu. Pää­omasijoittajien ajatus on myydä ostoksensa ennemmin tai myöhemmin hyvällä voitolla. Pysyviksi teollisuusyritysten omistajiksi ne eivät halua.

Kone ei siis vielä tässä vaiheessa päässyt kokeilemaan osaamistaan kilpailu­viranomaisten sekä saksalaisen yritys- ja ay-kulttuurin kanssa. Se hetki saattaa kuitenkin tulla eteen myöhemmin, jos uudet omistajat ryhtyvät etsimään Thyssenin hissiliiketoiminnalle tai sen osille sopivaa ostajaa. Silloin myyjien akuutti rahan­tarve ei enää lisää kaupan vaikeusastetta.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa uutisia tästä aiheesta