Lisää yllätyksiä on luvassa tulevina talvina, mutta ei samanlaisia joka vuosi - Pääkirjoitus | HS.fi
Pääkirjoitus|Pääkirjoitus

Lisää yllätyksiä on luvassa tulevina talvina, mutta ei samanlaisia joka vuosi

Sopeutuminen lumettomiin talviin, roudattomaan maahan ja helmikuun runsaisiin vesisateisiin täytyy ottaa entistä vakavammin, vaikka yksittäisten viikkojen sääilmiöt olisivatkin poikkeuksia.

Julkaistu: 20.2. 2:00

Moni suomalainen pysähtyi tällä viikolla katsomaan poikkeuksellista uutis­kuvaa. Tampereen Kaarilassa sijaitseva asuin­talo jouduttiin asettamaan käyttö­kieltoon sortuma­vaaran takia. Vieressä oleva rinne on jo sortunut ja paljastanut osan talon perustuksista.

Tapaus on Suomen oloissa poikkeuksellinen, mutta moni on varmasti miettinyt, miltä tilanne tuntuisi omalle kohdalle sattuneena.

Maansortuman tarkka syy on vielä epäselvä, ja kyse voi olla monen tekijän summasta. Yhdeksi selittäjäksi asiantuntijat kuitenkin arvelevat runsaita sateita.

Tämä talvi on ollut poikkeuksellinen, ­eikä yhden päivän, viikon tai edes kuukauden säätä voi suoraan selittää ilmastonmuutoksella. Se kuitenkin tiedetään, että muuttuva ilmasto lisää joidenkin aiemmin poikkeuksellisina pidettyjen sääilmiöiden todennäköisyyttä.

Sopeutuminen lumettomiin talviin, roudattomaan maahan ja helmikuun runsaisiin vesisateisiin täytyy ottaa entistä vakavammin.

Voi olla, että ensi vuonna on jälleen vuorossa luminen pakkastalvi. Nyt tehtävien rakennusten pitää kuitenkin kestää vuosikymmeniä. Sinä aikana riskit muuttavat vielä monesti muotoaan.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.