Suomalaisten suhtautuminen Euroopan unioniin on myönteistä ja ristiriitaista - Pääkirjoitus | HS.fi
Pääkirjoitus|Pääkirjoitus

Suomalaisten suhtautuminen Euroopan unioniin on myönteistä ja ristiriitaista

Tuoreimmasta eurobarometrista päätellen suomalaisten ja brittien EU-näkemykset poikkeavat runsaasti toisistaan.

Julkaistu: 22.2. 2:00

Suomalaisten suhtautuminen Euroopan unioniin on yhtä aikaa myönteistä ja ristiriitaista.

Kaikissa EU-maissa tehty tuore kysely kertoo, että suomalaiset ovat EU-jäsenyyden tukijoita. Edes yhteisvaluutta euro ei epäilytä, sillä kahdeksan suomalaista kymmenestä kannattaa talous- ja rahaliittoa.

Myönteisimpinä unionin jäsenyydestä mieleen tulevina seikkoina suomalaiset luettelevat rauhan sekä ihmisten, tavaroiden ja palveluiden vapaan liikkumisen.

Samaan aikaan kun vapaa liikkuvuus saa kiitosta, suomalaiset pitävät maahanmuuttoa yhtenä EU:n suurimpana ongelmana. EU:n sisäinen maahanmuutto kelpaa, mutta ulkopuolelta tuleva ei.

Ristiriitaa on myös tavoitteissa ja niihin tarvittavissa keinoissa. Suomalaisilla on pitkä lista asioista, joilla EU:ta voisi kehittää. EU:n pitäisi olla vahva globaali vaikuttaja, joka pitää taloudellisesti Euroopan puolta. Yhteistä turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaakin kaivataan – ehkä Nato-jäsenyyden korvikkeeksi. Digitaalisten sisämarkkinoiden kehittäminen saa myös myönteisen tuomion.

Samaan aikaan Suomi kuuluu EU:n rahoituskeskusteluissa niihin maihin, jotka eivät halua kasvattaa EU:n budjetteja – resursseja, joilla unionia kehitettäisiin.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa uutisia tästä aiheesta