Sinusta kerätään dataa, etkä voi tietää, mihin se päätyy - Pääkirjoitus | HS.fi
Pääkirjoitus|Pääkirjoitus

Sinusta kerätään dataa, etkä voi tietää, mihin se päätyy

Digilaitteiden käyttäjistä leviää valtavasti tietoa eri puolille maailmaa, mutta käyttäjän ymmärrys tästä kokonaisuudesta on vähäistä.

Julkaistu: 23.2. 2:00

Älypuhelimet ja muut digilaitteet ovat levinneet nopeasti osaksi arkea. Useimmilla suomalaisilla on älypuhelin aina mukana. Myös monet lapset ovat jatkuvan internet-yhteyden ulottuvilla.

Digilaitteiden käyttäjistä leviää valtavasti dataa eri puolille maailmaa, mutta ihmisten ymmärrys tästä kokonaisuudesta on vähäistä. Tämä kävi ilmi Sitran selvityksessä, jossa seurattiin kuuden testihenkilön avulla yksilödatan kulkua digitaalisissa palveluissa. Selvisi, että digipalveluiden käyttäjällä on vain niukasti aitoja vaikutusmahdollisuuksia häntä koskevan datan keräämiseen ja hyödyntä­miseen.

Kun kirjaudut yhden palveluntarjoajan sivustolle, sinua koskeva data leviää sekunnin murto-osassa kymmenille tai sadoille muille toimijoille ympäri maailmaa. Yksilöstä syntyvä data on arvokasta kauppatavaraa. Sen hallinta on keskittynyt pääasiassa globaaleille teknologia- ja datayrityksille.

Yksilödataa hyödynnetään muun muassa mainonnan kohdentamisessa. Katseltuasi netistä vaikkapa pesukonemainoksia näitä mainoksia alkaa ilmestyä myös muille sivustoille, joilla vierailet.

Sitran kartoitus osoitti, että EU:n tietosuoja-asetus (gdpr) valottaa datan tiedonkulkua vain rajallisesti. Toimintaympäristö on liian vaikeasti hahmotettavissa. Kuluttaja voi tehdä tietosuojapyynnön yhdelle sivustolle, mutta luettelo ei paljasta kaikkia kolmansia osapuolia, joille data on siirtynyt.

Datasta on valtavasti hyötyä. Se voi parantaa esimerkiksi liikennesuunnittelua.

Helsingin kaupunki kokeili Telian mobiiliverkkodatan käyttöä viime kesänä Ed Sheeranin konserteissa. Yksityisyyden suojaa rikkomatta data kertoi, että Malmin lentokentällä pidettyyn konserttiin tuli yleisöä 247 kunnasta. Kävi myös ilmi, että 53 prosenttia konserttivieraista jäi Helsinkiin yöksi (Yle 17.2.).

Tällainen tieto hyödyttäisi esimerkiksi kaupunkisuunnittelua, mutta toistaiseksi julkishallinto on päässyt käyttämään sitä vain vähän. Ihmisten liikkumista seuraamalla voisi kohdistaa myös palveluja paremmin. Rikollisten käsissä tai diktatuurivaltioissa datan leviämiseen liittyvät ­aivan toisenlaiset riskit.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa uutisia tästä aiheesta