Huumeongelma vaatii uudenlaisia toimenpiteitä - Pääkirjoitus | HS.fi
Pääkirjoitus|Pääkirjoitus

Huumeongelma vaatii uudenlaisia toimenpiteitä

Päihdeasiantuntijat ovat ehdottaneet, että Helsingissä voitaisiin kokeilla huumeiden käyttöön osoitettua tilaa. Ennen kuin päätöksentekijät ampuvat alas ehdotuksen, heidän kannattaa perehtyä siihen vakavasti.

Julkaistu: 24.2. 2:00

Keskustakirjasto Oodissa Helsingissä sattunut puukotustapaus nosti huumeongelmat julkiseen keskusteluun. Tapauksen on epäilty liittyneen huumeiden käyttöön, mutta poliisi ei ole vahvistanut tietoa.

Yksittäistapausten sijaan huumeongelmista pitäisi käydä laajempaa keskustelua. Nuorten huumekuolemien määrä on kasvanut merkittävästi muutamassa vuodessa. Kun huumemyrkytykseen kuoli vuonna 2013 kaksi 15–19-vuotiasta nuorta, luku oli vuonna 2018 peräti 20.

Luvut kertovat siitä, että huumeiden käyttö on lisääntynyt. Asiantuntijat ovat muistuttaneet, että kuolemat olisivat ehkäistävissä, jos huumeriippuvaiset saisivat ajoissa hoitoa. Huumeongelma vaatii uudenlaisia toimenpiteitä, jotka edellyttävät päätöksentekijöiltä tosiasioiden tunnustamista.

Huumeiden käyttöön liittyy edelleen vahva stigma. Narkomaanit jäävät yhteiskunnan marginaaliin selvemmin kuin muut päihderiippuvaiset. Käytön laittomuus saa monet pelkäämään viranomaisia, mikä vaikeuttaa hoitoon hakeutu­mista.

Faktoihin keskittymisen sijaan huumekeskustelu typistyy usein tunneperäisiin reaktioihin. Huumeet ovat edelleen tabu, josta on vaikea käydä asiapohjaista keskustelua esimerkiksi eduskunnassa.

Pääkaupunkiseudulla huumeongelma näkyy myös katukuvassa. Päihdeasiantuntijat ovat ehdottaneet, että Helsingissä voitaisiin kokeilla huumeiden käyttöön osoitettua tilaa. Kaupunginhallitus on päättänyt esittää valtioneuvostolle sitä koskevan erillislain säätämistä.

Käyttöhuone voisi edistää huumeiden käyttäjien terveyttä ohjaamalla heitä muun muassa turvallisempiin käyttömuotoihin. Toiseksi se voisi vähentää huumeiden käyttöön liittyviä lieveilmiöitä julkisissa tiloissa. Ennen kuin päätöksentekijät ampuvat alas ehdotuksen, heidän kannattaa perehtyä siihen vakavasti.

Helsingissä käytiin aikanaan kiivas keskustelu myös terveysneuvontapisteistä, joissa huumeiden käyttäjät voivat muun muassa saada puhtaita välineitä. Nyt tällaisia pisteitä on monissa kaupungeissa, ja ne ovat osaltaan edistäneet huumeiden käyttäjien terveyttä.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa uutisia tästä aiheesta