Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa politiikan keskikentällä ei ole omaa tarinaa - Pääkirjoitus | HS.fi
Pääkirjoitus|Pääkirjoitus

Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa politiikan keskikentällä ei ole omaa tarinaa

Demokraattien vasemmistoon vetoavasta Bernie Sandersista on tullut presidentti Donald Trumpin tärkein vaihtoehto.

Julkaistu: 25.2. 2:00

Yhdysvaltojen politiikka on kahden puolueen heiniä, mutta perinteisesti äänestäjät ovat jakautuneet kolmeen ryhmään. Kyselyjen mukaan kolmisen­kymmentä prosenttia kokee olevansa demokraatteja, yhtä moni republikaaneja, mutta suurin ryhmä ovat riippumattomat.

Tarkemmin kysyttäessä käy ilmi, että riippumattomien ryhmästä puolet on hieman kallellaan demokraatteihin ja toinen puoli republikaaneihin.

Tähän asti on ajateltu, että presidentinvaalien tulos ratkaistaan keskellä. Se puolue, joka onnistuu esivaaleissa valitsemaan paremmin keskikenttää puhuttelevan ehdokkaan, voittaa. Viimeistään Donald Trumpin menestys osoittaa, että tämä viisaus ei enää päde – ei varsinkaan, jos vaalijärjestelmä on apuna.

Demokraattien joukossa vasemmistoa edustavan Bernie Sandersin menestys viimeksi Nevadan esivaaleissa kertoo, että Trumpin tarjoaman tarinan vahvimmaksi kilpailijaksi on noussut Sandersin tarjoama toisenlainen tarina.

Politiikan keskikentällä ei ole nyt kertoa äänestäjille omaa tarinaansa. Miljardööri Michael Bloomberg yrittää sitä ensi kuun esivaaleissa, mutta hänen kohtaamansa arvostelu itse asiassa vain toistaa ja korostaa Sandersin sanomaa.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.