Pesäeron teko liian radikaaliin perussuomalaisten nuorisojärjestöön hyödyttää emopuoluetta - Pääkirjoitus | HS.fi
Pääkirjoitus|Pääkirjoitus

Pesäeron teko liian radikaaliin perussuomalaisten nuorisojärjestöön hyödyttää emopuoluetta

Nuorisojärjestöönsä verrattuna perussuomalaiset alkoi näyttää jos ei aivan valtavirtaan kuuluvalta, niin ainakin paremmin salonkikelpoiselta puolueelta.

Julkaistu: 3.3. 2:00

Tampereella nähtiin viikonvaihteessa kotimaan politiikassa poikkeuksellinen spektaakkeli. Perussuomalaisten nuorisojärjestö Ps-nuoret ei suostunut muuttamaan sääntöjään emopuolueen vaatimusten mukaisiksi. Kokouksessa sääntömuutos sai äänistä enemmistön, muttei kuitenkaan määräenemmistöä.

Niinpä emopuolue katkaisee välinsä ­pian entisen nuorisojärjestönsä kanssa. Puolue aikoo perustaa uuden nuoriso­järjestön.

Emopuolueelle olivat lopulta liikaa nuorisojärjestön edustajien jyrkät kannanotot, joita kauniisti kutsutaan etno­nationalistisiksi. Ajattelussa ihmiset jaetaan kasteihin syntyperän perusteella.

Puolueesta riippumatta puolueiden nuoriso- ja opiskelijajärjestöt ovat kautta aikain olleet linjauksissaan ja esiintymisissään radikaalimpia ja ehdottomampia kuin ”aikuisten puolueet”.

Iän karttuessa ehdottomuus loivenee ja kannanotot miedontuvat. Tämä tapahtuu viimeistään siinä vaiheessa, kun nuori polvi alkaa ajatella politiikkaa varteenotettavana uravaihtoehtona.

Politiikan viime vaalikausina tapahtuneesta kaksinapaistumisesta huolimatta parhaat menestymisen edellytykset ovat sittenkin olleet lähellä keskikenttää.

Ääriajattelua edustava saa samanhenkisten joukosta kiihkeitä kannattajia, mutta harvoin laajempaa tukea.

Emopuolueen ratkaisu on nyt poikkeuksellinen. Seuraavista askelista voi päätellä, oliko linjaus periaatteellinen vai myös taktinen.

Tekemällä selvän pesäeron nykyiseen nuorisojärjestöön ja sen edustajien möläytyksiin Jussi Halla-ahon perussuomalaiset pystyy ruokkimaan mielikuvaa, että puolue edustaa sentään maltillista linjaa verrattuna Ps-nuoriin.

Nuorisojärjestöön verrattuna emopuolue vaikuttaa tämän jälkeen jos ei nyt ­aivan politiikan valtavirralta, niin ainakin paremmin salonki- eli hallituskelpoiselta.

Taakse jäänyt vaihe saattoi kuitenkin auttaa puoluekentän äärilaidalla poliittisen liikkeen alkuun, vaikka liikkeen rahoituskanavat nyt menevätkin tukkoon.

Perussuomalaisille tietysti sopisi, että puolueen ”oikealta puolelta” löytyy vielä yksi sitä radikaalimpi poliittinen liike.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.