Nyt mietitään jo, ketkä ovat Yhdysvalloissa varapresidenttiehdokkaita

Demokraattien todennäköinen presidenttiehdokas Joe Biden saattaa ottaa rinnalleen itseään vasemmistolaisemman varapresidenttiehdokkaan.

19.3.2020 2:00

Koronaviruksen leviäminen hallitsee nyt ihmisten ajattelua myös Yhdys­valloissa. Demokraattien keskinäinen kamppailu presidentti­ehdokkuudesta on jäänyt vähemmälle huomiolle. Eikä ole varmaa, miten esivaali­kierros viedään loppuun.

Ehdokkaan nimi alkaa kuitenkin jo olla selvillä. Entisen varapresidentin Joe Bi­denin nimitys lähes varmistui, kun hän voitti tiistaina esivaalit Floridassa, Illinoisissa ja Arizonassa.

Koska vaihtoehdoiksi pelkistyivät keskilinjan Biden ja vasemman laidan senaattori Bernie Sanders, moni arveli kisan repivän demokraatteja kahtia.

Marraskuun vaaleihin on kuitenkin vielä paljon aikaa. Ennen sitä presidentti­ehdokkaat kertovat, kenet he poimivat varapresidenttiehdokkaikseen.

Perinteisesti varapresidenttiehdokkaan tärkein tehtävä on ollut auttaa varsinaista ehdokasta äänien houkuttelussa. Nyt on hyvin mahdollista, että Biden valitsee itseään vasemmistolaisemman varapresidenttiehdokkaan. Bidenin mukaan valinta kohdistuu tällä kertaa naiseen.

Presidentti Donald Trumpin varapresidenttiehdokkaana jatkanee Mike Pence. Pence kuitenkin johtaa koronaviruksen torjuntaa, joten hänen asemansa voi horjua, elleivät tulokset miellytä äänestäjiä.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?