Kun taloudessa on hätä, oikeaoppisuus on saanut väistyä joka puolella - Pääkirjoitus | HS.fi
Pääkirjoitus|Pääkirjoitus

Kun taloudessa on hätä, oikeaoppisuus on saanut väistyä joka puolella

”Rohkeat” tarjoavat koronakriisin vuoksi helikopterirahaa, valtion apua ja eurobondeja omasta puoluekannastaan piittaamatta.

Saksan talouspolitiikan suuntaa alettiin muuttaa epidemian vuoksi.

Julkaistu: 22.3. 20:15

Talouspolitiikan perinteiset toimintatavat ja opit ovat menneet koronaepidemian vuoksi uusiksi. Mikä vielä hetki sitten oli mahdotonta, on nyt mahdollista. Mikä ennen epidemiaa oli oikeistolaisille päättäjille vasemmistolaista talouspolitiikkaa, käy nyt oikeistollekin – ja päinvastoin. Ja se mikä aiemmin oli vastuutonta talouspolitiikkaa, käy nyt todisteeksi päättäjien vastuullisuudesta.

Britannian hallitus aloitti talouspoliittisten perusvirtausten sekoittamisen jo ennen epidemian talousiskua. Britannian hallitus esitteli budjetin, jossa käytetään viiden vuoden aikana 600 miljardia puntaa isoihin infrahankkeisiin – muun muassa ratoihin ja teihin. Jos velkaelvytys on vasemmistolaista talouspolitiikkaa, niin Britannian oikeistohallitus teki sellaista. Epidemian iskettyä Britannian hallitus tarjosi lisää apua 330 miljardin punnan arvosta. Valtiovarainministeri Rishi Sunak tiivisti päättäjien globaalin tunnelman: ”Nyt ei ole oikea aika ideologioille tai oikeaoppisuudelle, on aika olla rohkea.”

Samalla tavalla Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump pani hallintonsa miettimään, miten Yhdysvalloissa voitaisiin jakaa kaikille käteistä ja tarjota väliaikaista toimeentuloa – vähän perustulon tyyliin. Jos joltakulta ei eurooppalaisten vasemmistoälykköjen hellimiä ideoita odottanut, niin amerikkalaiskonservatiivi Trumpilta.

Saksa meni nykyisen liittokanslerin Angela Merkelin johdolla läpi finanssi- ja velkakriisin ilman pienintäkään aietta elvyttää oman talouden kysyntää euroalueen yhteisen hyvän nimissä. EU-maat ja -komissio yrittivät vuosi toisensa jälkeen saada Saksaa liikkeelle. Saksa vain väitti, että Saksan talouspolitiikka on oikeaa ja tulojensa yli eläneiden maiden väärää, joten Saksa ei muuta linjaansa. Merkel vetosi lisäksi Saksan perustuslakiin kirjattuun periaatteeseen, jonka mukaan tulot ja menot on pidettävä tasapainossa.

Tämä tuntuu menevän uusiksi. Merkelin mukaan budjettitasapainon tavoite voi väistyä, jos Saksan pitää pelastaa talouttaan elvyttämällä.

Tutkijapiirit ovat hahmotelleet vuosien ajan euroalueen yhteisiä velkakirjoja. Saksa on tyrmännyt nämä aina väittämällä, että ne edustavat yhteisvastuun kasvua. Etelä-Euroopan maat tyrkyttävät nyt eurobondi-ideaa koronaepidemian suuria tappioita paikkaamaan. Saksa ei vielä ole idealle lämminnyt, mutta vastaus ei ole entiseen tapaan välitön ja ihan jyrkkä ”nein”. Saksa on harannut vastaan myös Euroopan keskuspankin (EKP) rahapolitiikan kevennyksissä. Kun EKP ilmoitti torstaina isosta hätärahoituksesta, Saksa oli hiljaa.

Vihdoinkin Saksan päättäjille valkenee se, että hätään joutuneiden euromaiden kohtalo on sidottu Saksan kohtaloon. Italia voi ajautua talouskriisiin, joka uhkaa koko euroalueen säilymistä. Saksallakaan ei ole varaa euroalueen järjestelmäkriisiin.

Mutta uusiksi menevät myös EU-komission perusopit. Jos jokin EU-järjestelmässä oli pyhää, se oli kilpailulainsäädäntö ja siihen nivoutuvat valtiontukilinjaukset. Yrityksiä sai perinteisten ohjeistusten mukaan auttaa valtion kukkarosta vain erittäin rajatuissa tapauksissa, jotta kilpailuolot eivät vääristyisi. Komissio ilmoitti alkuviikolla, että näistä asioista ei tarvitse nyt piitata, jos Euroopan maiden on pelastettava yrityksiä konkurssiaallolta.

Ja korjauksia tuli myös Suomen hallituksen vanhoihin linjauksiin. Hallitusohjelmalta putosi pohja pois. Kun hallitus joutui pelastamaan Suomen taloutta, vasemmistovetoisen hallituksen oli pakko ohjata julkisen talouden keräämä taloudellinen tuki ensi sijassa yksityisten yritysten pelastamiseen.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Luitko jo nämä?