Tokion olympiakisat oli pakko siirtää - Pääkirjoitus | HS.fi
Pääkirjoitus|Pääkirjoitus

Tokion olympiakisat oli pakko siirtää

Toivottavasti nyt kypsynyt päätös kisojen lykkäämisestä vuodella perustuu realistiseen arvioon koronavirusepidemian etenemisestä.

Julkaistu: 25.3. 2:00

Vaikeiden päätösten lykkääminen on lopulta kaikkein huonoin vaihto­ehto. Tämän sai huomata myös Kansain­välinen olympia­komitea, jonka vitkuttelu Tokion kesä­olympialaisten siirto­päätöksen kanssa alkoi näyttää yhä pahemmalta.

Olympiakisat ovat maailman suurin urheilutapahtuma, joka saa valtavasti huomiota ja jonka ympärillä liikkuu myös paljon rahaa. Tokion kisojen järjestelyihin on tähän mennessä käytetty noin 12 miljardia euroa.

Jo jonkin aikaa on ollut selvää, että Tokion kisat eivät ala ensi heinäkuussa. Osa karsinnoista on järjestämättä, ja urheilijoiden kokoontumiseen liittyisi suuria terveysriskejä. Moni maa jättäisi kisat väliin, jos ne yritettäisiin pitää alkuperäisessä aikataulussaan. Toivottavasti nyt kypsynyt päätös kisojen lykkäämisestä vuodella perustuu realistiseen arvioon.

Japanille olympiakisojen järjestäminen on suuri kansallisen ylpeyden aihe. Maalla on jo kokemusta väliin jääneistä kisoista, sillä vuoden 1940 kesäkisat myönnettiin alun perin Tokiolle. Aasiassa raivonnut sota pakotti siirtämään järjestelyvastuun Helsingille, mutta lopulta olympiakisat peruttiin kokonaan.

Helsingin vuoro kuitenkin tuli lopulta vuonna 1952 ja Tokion vuonna 1964.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.