Tiesulut Suomessa kaipaavat hyvät perustelut - Pääkirjoitus | HS.fi
Pääkirjoitus|Pääkirjoitus

Tiesulut Suomessa kaipaavat hyvät perustelut

Nyt maallikolle jää epäselväksi, miten Suomen moniin muihin maihin verrattuna varsin maltilliset arviot taudin etenemisestä ja vaikutuksista ja ehdotetut toimenpiteet mahtuvat samaan kuvaan.

Julkaistu: 27.3. 2:00

Pian Suomessa toden­näköisesti nähdään jotain hyvin poikkeuksellista. Poliisi alkaa pystyttää tie­sulkuja Uuden­maan maa­kunnan rajalle.

Sen jälkeen alkaa rajan yli pyrkivien matkustajien tarkastaminen. Varus­miehiä tulee todennäköisesti avuksi ohjaamaan liikennettä.

Hallitus antoi keskiviikkona illalla käyttöönottoasetuksen valmiuslain pykälästä, joka sallii puuttumisen vapaaseen liikkumiseen. Asia on nyt eduskunnan käsittelyssä.

Aikataulu on tiukka, mutta on silti hyvä punnita asian periaatteellinen puoli huolella.

Jotta pykälä voidaan aktivoida, toimenpiteen täytyy olla välttämätön. Sen ar­viointiin tarvitaan asiantuntemusta, jossa yhdistyy sekä perustuslain tuntemus että paras tämänhetkinen tieto koronaviruksen käyttäytymisestä ja leviämisestä.

Eduskunnassa avainasemassa on perustuslakivaliokunta. Sen pitää arvioida, onko muut keinot jo käytetty ja onko liikkumisrajoituksille riittävät perusteet.

Rajoittamisen tavoite eli koronaviruksen leviämisen estäminen ja siten riittävän sairaanhoitokapasiteetin varmistaminen on laajasti hyväksytty.

Sekin ymmärretään, että tarpeetonta liikkumista pitää vähentää. Onko perusoikeuksien rajoittaminen oikea tapa toimia tässä tilanteessa, on nyt eduskunnan arvioitavana.

Muodollisen päätöksenteon rinnalla on syytä muistaa myös kansalaisten oikeus saada tietoa siitä, millaiseen tilanne­arvioon ratkaisut perustuvat.

Se on erityisen tärkeää, koska kyse on ihmisten kannalta suurista asioista: omasta tai läheisen terveydestä sekä työstä ja toimeentulosta.

Vaikka välillä tuntuu siltä, että Suomi on yhtäkkiä täynnä itseoppineita epidemiologeja, kannattaa pitää huolta, että ihmiset ymmärtävät tilanteen ja vaihtoehdot mahdollisimman hyvin.

Nyt maallikolle jää epäselväksi, miten Suomen moniin muihin maihin verrattuna varsin maltilliset arviot taudin etenemisestä ja vaikutuksista ja ehdotetut toimenpiteet mahtuvat samaan kuvaan.

Poikkeuksellisissa oloissa tiedon ja ymmärtämisen tarve on erityisen suuri.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.