Ravintoloiden sulkemisella on myös sivuvaikutuksia - Pääkirjoitus | HS.fi
Pääkirjoitus|Pääkirjoitus

Ravintoloiden sulkemisella on myös sivuvaikutuksia

Kun alkoholijuomien kulutus siirtyy kapakoista koteihin, välit perhepiirissä voivat kiristyä.

Julkaistu: 5.4. 2:00

Ravintolat, baarit ja yökerhot sulkivat ovensa viimeistään perjantai-iltana.

Niiden on määrä pysyä kiinni ainakin toukokuun loppuun asti. Vain ruoan ulosmyynti on sallittua. Näin päättivät eduskunta ja hallitus kuluneella viikolla.

Ravintolakielto vaikuttaa monien ihmisten elämään. Ensimmäisten joukossa ovat kärsineet ravintola-alan yrittäjät, joista monia uhkaa näillä näkymin konkurssi. Seuraavaksi kärsivät ravintoloiden työntekijät. Moni joutuu lomautetuksi, myöhemmin ehkä työttömäksi.

Alalla on paljon tarvittaessa töihin tulevia keikkatyöläisiä, alan kielellä ”ekstraajia”. Heiltä elanto lähti alta ensimmäisenä.

Edellä mainittuihin ryhmiin verrattuna ravintoloiden asiakkaiden kärsimys on sittenkin lievää laatua.

Ravintoloiden sulkemisella voi silti olla monia sivuvaikutuksia. Kun alkoholijuomien kulutus keskittyy koteihin, välit perheissä saattavat kiristyä.

Poliisi on ennustanut, että rähinät kaupunkien keskustoissa vähenevät mutta kotihälytykset lisääntyvät.

Poikkeusoloissa – kun kapakkaan ei pääse – Alkon myynti todennäköisesti kasvaa, samoin oluen ja muun miedon alkoholin myynti ruokakaupoissa.

Alkoissa on jo tehty havaintoja, että ostajat hamstraavat usean litran viinilaatikkoja kuin vessapaperia. Myös väkevät tekevät kauppansa.

Vasta jälkeenpäin nähdään, miten alkoholin kokonaiskulutukselle todella kävi koronavirusepidemian aikaan.

Vahva veikkaus on, että kulutus lisääntyy. Kilpailevat, muuhun kuin alkoholiin liittyvät ajanvietteet kun ovat vähentyneet huimasti.

Kun elinpiiri kaventuu ja elämä painottuu kodin ulkopuolisen aktiviteetin vähetessä kodin seinien sisälle, monien hermot voivat olla koetuksella. Tulee esiin ongelmia, jotka olisivat muuten jääneet huomiotta.

Kuntien sosiaalityöntekijöille voi ennustaa ruuhkaa myös rajoitusten helpottumisen jälkeen. Seurauksia paikkaillaan mahdollisesti vielä pitkäänkin.

Poikkeusaikoinakin on surullista, jos lisääntyneet paineet kasautuvat lopulta lasten kärsittäviksi.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat

Uusimmat