Tietoverkoissa riittää näinä viikkoina liikennettä, vaikka tiet ovat hiljaiset - Pääkirjoitus | HS.fi
Pääkirjoitus|Pääkirjoitus

Tietoverkoissa riittää näinä viikkoina liikennettä, vaikka tiet ovat hiljaiset

Omien laitteiden tietoturvasta huolehtiminen on olennainen osa henkilökohtaista varautumista.

Julkaistu: 6.4. 2:00

Poikkeukselliset viikot ovat vähentäneet fyysistä liikkumista, mutta viestintäverkoissa liikenne on nyt hyvin vilkasta. Operaattoreiden arvioiden mukaan kasvu normaaliaikoihin verrattuna on jopa kymmeniä prosentteja.

Lukuja selittää sekä laajamittainen etätyöskentely että suoratoistopalvelujen suosio ajanvietteenä. Moni on jo saanut huomata kuormituksen ajoittaisena hitautena, mutta yleisesti ottaen bitit ovat virranneet vauhdikkaasti.

Jokainen voi miettiä kohdallaan, millaista työnteko tai vapaa-aika olisivat olleet esimerkiksi kymmenen vuoden takaisella tekniikalla. Samalla on kuitenkin hyvä tunnistaa, kuinka riippuvainen yhteiskunta on verkkojen toimivuudesta.

Tuleviin poikkeusoloihin varautumisessa saadaan nyt tehokas opetus pandemian vaikutuksista, mutta jatkossa pitää ottaa entistä vakavammin huomioon myös erilaiset kyberuhkat.

Jos joku vihamielinen taho onnistuisi nyt estämään sähköisten palvelujen käytön, ihmisten elämä vaikeutuisi huomattavasti.

Moni on hamstrannut pehmopaperia, mutta omien laitteiden tietoturvasta huolehtimisen pitäisi olla olennainen osa jokaisen henkilökohtaista varautumista.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat

Uusimmat