Geenit voivat paljastaa yksilöllisen riskin sairastua kansantauteihin - Pääkirjoitus | HS.fi
Pääkirjoitus|Pääkirjoitus

Geenit voivat paljastaa yksilöllisen riskin sairastua kansantauteihin

Kun kohonnut riski tunnistetaan nuorella ihmisellä, hänen kannattaa kiinnittää enemmän huomiota omiin elintapohinsa.

Julkaistu: 15.4. 2:00

Arkipuheessa geeneihin suhtaudutaan usein kuin valokatkaisimeen, jolla on vain kaksi asentoa. Geenien uskotaan yksin määräävään monia asioita esimerkiksi ihmisen terveyden­tilasta.

Todellisuus on kuitenkin paljon moni­mutkaisempi. Perimän lisäksi terveyteen vaikuttavat ulkoiset olo­suhteet, omat valinnat ja jopa sattuma.

Eikä geenienkään vaikutus ole suora­viivaista. Esimerkiksi sepelvaltimotaudin ja kakkostyypin diabeteksen taustalta on löydetty useita geneettisiä riskitekijöitä.

Suomalaisessa Finngen-tutkimushankkeessa onnistuttiin osoittamaan 135 000 vapaaehtoisen biopankkilahjoittajan tietojen pohjalta, että geenitietoa hyödyntämällä löydetään sellaisia riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä, joita ei olisi tähänastisilla menetelmillä tunnistettu.

Tulos on hyvä esimerkki geenitutkimuksen käytännön hyödyistä. Kun kohonnut riski tunnistetaan nuorella ihmisellä, hänen kannattaa kiinnittää enemmän huomiota omiin elintapoihinsa.

Myös terveystarkastuksissa asiaa voidaan seurata tarkemmin. Tietoa voisi hyödyntää myös rinta- ja eturauhassyöpien seulonnassa riskiryhmillä.

Näin monen ihmisen elämänlaatu paranisi ja raha kohdistuisi viisaasti.

Oikaisu 16.4. klo 15.45: Muutettu muotoilua seulonnoista. Aiemmasta muotoilusta saattoi saada käsityksen, että Suomessa olisi käytössä rutiininomainen väestön eturauhassyöpäseulonta .

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat

Uusimmat