Lippujen hintojen nosto poikkeusolojen takia voisi vähentää joukkoliikenteen suosiota - Pääkirjoitus | HS.fi
Pääkirjoitus|Pääkirjoitus

Lippujen hintojen nosto poikkeusolojen takia voisi vähentää joukkoliikenteen suosiota

Liikkumisen rajoitukset näkyvät romahduksena HSL:n lipputuloissa.

Julkaistu: 16.4. 2:00

Koronavirus­epidemian hillitsemiseksi kansalaisia on kehotettu välttämään turhaa liikkumista. Pää­kaupunki­seudullakin moni on siirtynyt etä­töihin ja etä­kouluun.

Samaan aikaan toisten pitää päästä työpaikoilleen esimerkiksi kauppoihin tai sairaaloihin. Helsingin seudulla päätettiinkin epidemian alussa, että joukko­liikenne jatkaa toimintaansa normaalisti työmatkaliikenteen turvaamiseksi.

Ihmisten liikkuminen Helsingin seudulla on silti vähentynyt rajusti, mikä oli rajoitusten tarkoituskin. Kolikon toinen puoli alkaa nyt näkyä Helsingin seudun liikenteen (HSL) tuloksessa.

HSL:n tuloista noin puolet kertyy matkalipuista. Niiden myynti on romahtanut alle kolmannekseen tavanomaisesta.

HSL hakeekin nyt jäsenkunniltaan 200 miljoonan euron lainavaltuutusta. Summa on suuri suhteessa HSL:n vuosi­budjettiin, joka on noin 700 miljoonaa euroa.

Taloutensa korjaamiseksi HSL voi nostaa lippujen hintoja, karsia palveluja tai pyytää kunnilta lisää rahaa. Palvelua karsitaan jo siirtymällä kesäaikatauluihin tavanomaista aiemmin. Muu osuus jäänee kuntien veronmaksajien hoidettavaksi, koska lipunhintojen nosto voisi jatkossa heikentää joukkoliikenteen suosiota.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Luitko jo nämä?