Kotimaanmatkailun on keksittävä uusia ideoita - Pääkirjoitus | HS.fi
Pääkirjoitus|Pääkirjoitus

Kotimaanmatkailun on keksittävä uusia ideoita

Ulkomaanmatkailun näkymät ovat sumeat vielä pitkään. Tilanne voi avata kotimaanmatkailulle uuden tilaisuuden.

Julkaistu: 4.5. 2:00

Matkailu on yksi toimialoista, jonka koronavirusepidemia ajaa kokonaan uuteen tilanteeseen. Lähes päivittäin olemme kuulleet uutisia esimerkiksi lentoyhtiöiden ahdingosta. Finnair tekee nyt oman ilmoituksensa mukaan tappiota kaksi miljoonaa euroa päivässä. Pohjoismainen lentoyhtiö SAS aikoo irtisanoa jopa puolet työntekijöistään. Saksalainen Lufthansa saattaa päätyä yrityssaneeraukseen.

Matkailualan näkymät ovat sumeat vielä pitkään. Vielä ei tiedetä, milloin ulkomaanmatkailu lentäen alkaisi elpyä. Epävarmaa on myös, palaako se entiselle tasolleen ja minkä ajan kuluessa.

Suomessa on peruttu kesän kulttuuri- ja urheilutapahtumia, mutta kesää ei ole peruttu. Ainakin työpaikkansa vielä säilyttäneillä on tänäkin kesänä palkallista lomaa ja mahdollisuuksia myös matkustaa. Tilanteen voi nähdä kotimaanmatkailussa myös mahdollisuutena.

Kotimaanmatkailun vetonauloja ovat olleet kesätapahtumat, joita ei tänä kesänä ole. Suomen-matkailu ei voi vähään aikaan nojata kiinalaisiin tai muihin ulkomaalaisiin turistiryhmiin, joten on aika kääntää katseet suomalaisiin. Heidän houkuttelemisekseen on keksittävä uusia ideoita – tietenkin kulloinkin vallitsevien epidemiarajoitusten puitteissa.

Varsinkin nuoremman polven suomalaisissa on ihmisiä, jotka saattavat tuntea Berliinin iltaelämän ja Pariisin putiikit paremmin kuin kotimaan eri puolet.

Suomen-matkailun vetonaulana pidetään puhdasta luontoa, mutta miten houkutellaan myös niitä, jotka eivät ole tottuneet luontomatkailuun?

Suomen eri alueilta löytyy myös kulttuurihistoriaa, joka oikein tarjoiltuna voi olla pienenkin paikkakunnan vetonaula. Jos Olavinlinnassa ei tänä kesänä kuulla oopperaa, voisiko linnan ainutlaatuista historiaa kuitenkin esitellä jossain muodossa suomalaisperheille?

Helsingissä ja muissa kaupungeissa on suljettu hotelleja vähäisen kysynnän vuoksi. Millainen olisi korona-ajan kaupunkilomapaketti, joka toisi matkailijoita turvallisella tavalla hotelleihin?

Nyt on hyvä aika tutustua myös omaan kotiseutuun ja sen historiaan.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Luitko jo nämä?