Parittomuus näkyy tilastoissa - Pääkirjoitus | HS.fi
Pääkirjoitus|Pääkirjoitus

Parittomuus näkyy tilastoissa

Solmittujen avioliittojen trendi muistuttaa syntyvyyslukuja, ja taustalla voi olla samoja syitä.

Julkaistu: 9.5. 2:00

Solmittujen avioliittojen määrä laski jälleen viime vuonna. Tilastokeskuksen luvuissa näkyy viime vuoden kohdalla runsaat 22 000 avioliittoa, kun vielä kymmenkunta vuotta aikaisemmin liikuttiin yli 30 000:ssa.

Pikaselitys trendille olisi ikäluokkien pieneneminen. Sillä voi selittää hiukan lukuja, mutta vähemmän kuin luulisi.

Tilastoammattilaisilla on nimittäin mittari, jota kutsutaan avioituvuudeksi. Siinä solmitut avioliitot suhteutetaan niiden määrään, jotka voisivat avioitua eli jotka eivät vielä ole avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa. Myös avioituvuus on tullut alemmaksi kymmenen vuoden takaiselta tasolta. Trendi muistuttaa syntyvyyslukuja. Noin kymmenen vuotta sitten alkoi alamäki, johon havahduttiin vasta hiljattain.

Vaikka avioliiton solmiminen ja lasten syntyminen eivät nykymaailmassa ole samalla tavalla yhteydessä kuin ennen vanhaan, tilastot vahvistavat käsitystä, jonka mukaan monen ihmisen kohdalla kumppanin löytäminen on tullut vaikeammaksi. Ja sen takana taas voi olla epävarmuus omasta asemasta työmarkkinoilla.

Avioliiton solmiminen on aina ihmisten oma valinta, mutta epävarmuuden vähentäminen arjessa on jo yhteiskunnallinen kysymys.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?