Epidemia vahvistaa asuntokaupan jakautumista - Pääkirjoitus | HS.fi
Pääkirjoitus|Pääkirjoitus

Epidemia vahvistaa asuntokaupan jakautumista

Eriytyminen voimistuu kasvukeskuksien sisälläkin.

Julkaistu: 10.5. 2:00

Koronavirusepidemia on kiihdyttänyt talouden muutoksia, joita oli havaittavissa jo ennen epidemiaa. Yksi tällainen kiihdytyksen kohde on asuntomarkkinoiden jakautuminen.

Tilastokeskuksen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat pysyivät maaliskuussa alkuvuoden tasolla. Tosin maaliskuu ei vielä ollut pahinta epidemia-aikaa.

Vuokraturva kertoi torstaina, että asunnon myyjien ja ostajien oli huhtikuussa vaikea löytää sopua hinnoista. Liikkeellä on ostajia, jotka toivovat saavansa hintoihin koronavirusajan vuoksi alennuksen, ja myyjiä, jotka eivät ohimenevän epidemian vuoksi ole halukkaita tarkistamaan hintojaan.

Vuokra-asuntojen kysyntä kasvaa, kun ostajia ja asunnon myyneitä hakeutuu vuokralle odottamaan vakaampia aikoja. Kun syy vuokralla olemiseen on odottelu, halvemmat ja etäämmällä olevat asunnot kelpaavat. Niiden vuokrat ovat olleet Vuokraturvan mukaan jopa nousussa.

Se tuntuu olevan mittauksissa ja arvioissa yhtenäistä, että jo useamman vuoden menossa ollut asuntomarkkinoiden eriytyminen kiihtyy. Kaukana kasvukeskuksista olevien kohteiden myynti on yhä tiukemmin jumissa.

Eriytyminen voimistuu kasvukeskuksien sisälläkin. Kiinteistönvälittäjät kertovat, että mieluisalla paikalla sijaitseva hyvä perheasunto menee yhtä nopeasti kaupaksi kuin ennenkin eivätkä tällaisten kohteiden hinnat ole laskussa.

Mutta pelkkä sijainti esimerkiksi pääkaupunkiseudulla ei suojele vähemmän kiinnostavia kohteita. Niiden myynti on käynyt viime aikoina hankalammaksi. Samoin entiset kuumat markkinat, sijoitusyksiöt Helsingin keskustan tuntumasta, ovat hieman viilenneet.

Tilastokeskuskin kertoi, että vaikka hinnat olivat vakaat, vakaus syntyi siten, että pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat ja muualla laskivat.

EU-vastustajat tapaavat kysellä EU-jäsenyyden etuja epäilevään sävyyn. Juuri nyt me näemme yhden hyvän edun: suomalaisten tärkeimmän omaisuusluokan, asuntojen, arvoa pitävät kriiseissä vakaina matalat korot ja Euroopan keskuspankin löyhä rahapolitiikka.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat

Uusimmat