Kala ylittää rajan, ja kalastaja seuraa perässä - Pääkirjoitus | HS.fi
Pääkirjoitus|Pääkirjoitus

Kala ylittää rajan, ja kalastaja seuraa perässä

Kalastus houkuttelee matkailijoita Tornionjoelle ja Tenojoelle. Lähivuosina Laatokan lohesta toivotaan vetonaulaa Etelä-Karjalaan.

Julkaistu: 14.5. 2:00

Kalastajat pääsevät jälleen torstaista lähtien ylittämään valta­kunnan­rajan Tornion­joella ja Teno­joella. Muutos sisältyi valtio­neuvoston viikko sitten tekemään päätökseen, jolla muita rajan­ylitys­liikenteen rajoituksia jatkettiin.

Rajanylitys on sallittu veneestä kalastavalle, kunhan ei rantaudu toisen maan puolelle. Olisikin ollut ajanhukkaa käyttää viranomaisten aikaa näinä viikkoina sen valvomiseen, missä kohdassa jokea veneet kulkevat. Ruotsin ja Suomen rajaa Tornionjoella sekä Norjan ja Suomen rajaa Tenojoella ei ole merkitty maastoon, eikä se kulje suoraviivaisesti.

Korjausliikkeen tarve kertoo venekalastuksen suosiosta. Sen talousvaikutukset ovat paikallisesti merkittäviä. Venekuntien liikkumisen salliminen on yksi askel matkailun elvyttämisessä.

Myös Etelä-Karjalassa Rautjärvellä lasketaan kalastusmatkailun varaan, mutta vasta lähivuosina. Hiitolanjoesta puretaan voimalaitoksia, jotka ovat tähän asti estäneet Laatokan lohen nousun.

Kyse on Suomen viimeisestä alkupe­räisestä ja luonnonvaraisesta järvilohikannasta.

Venäjän puolella lohen nousun esteet on poistettu. Suomen puolelta padot puretaan kolmen seuraavan vuoden aikana.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat

Uusimmat