Ravintoloiden sääntely luo nyt luottamusta ja antaa yrittäjille tilaa toimia - Pääkirjoitus | HS.fi
Pääkirjoitus|Pääkirjoitus

Ravintoloiden sääntely luo nyt luottamusta ja antaa yrittäjille tilaa toimia

Johdonmukaiset ja ymmärrettävät pelisäännöt ovat myös ravintoloiden etu.

Julkaistu: 20.5. 2:00

Rajoitusten asettaminen on helpompaa kuin niiden väljentäminen tai purkaminen. Tämän voi havaita, kun katsoo ravintoloiden avaamiseen liittyvää keskustelua ja päätöksen­tekoa.

Hallitus kertoi tiistaina, millaisten pelisääntöjen kanssa ravintolat toimivat kesäkuun alun jälkeen. Ministerit kertoivat muun muassa kellonajoista, tarjoilun järjestämisestä ja tilojen täyttöasteista.

Herkkyyden ymmärtää, sillä rajoitusten purkamisen tarkkoja seurauksia tautitilanteeseen ei tiedetä. Samalla kyse on kuitenkin elinkeinosta, joka työllistää ja jossa on paljon pieniä yrityksiä.

Asetelma ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen, että löysemmillä säännöillä ravintolayrittäjä pääsee lähemmäksi normaalia liiketoimintaa. Olennaista on saada asiakkaat vakuuttuneiksi siitä, että ravintolassa ei tarvitse olla peloissaan.

Johdonmukaiset ja ymmärrettävät pelisäännöt ovat myös ravintoloiden etu. Siksi on hyvä, että vastuuta käytäntöjen luomisesta ja toimeenpanosta sälytetään paljon ravintoloille itselleen.

Osa vastuusta kuuluu myös asiakkaille. Suomalaiset ovat kevään aikana oppineet muuttamaan käyttäytymistään viruksen kannalta hankalammaksi. Samalla tiellä kannattaa jatkaa.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Luitko jo nämä?