Jos haluaa kiristää verotusta, viestiä ei kannata piilotella - Pääkirjoitus | HS.fi
Pääkirjoitus|Pääkirjoitus

Jos haluaa kiristää verotusta, viestiä ei kannata piilotella

Prikulleen lain mukaisesti toimivat yrittäjät tulevat verokampanjassa leimatuiksi verovälttelijöiksi.

Julkaistu: 21.5. 2:00

Finnwatch-yhdistyksen vetämä, vero­välttelyä vastustava kampanja on suututtanut ainakin yrittäjiä. Yhdistys kertoo olevansa ”vastavoima vastuuttomalle voiton­tavoittelulle”. Kampanjaan on lähtenyt mukaan ammatti­liittoja ja kansalais­järjestöjä.

”Suomi menettää joka vuosi yli 430 miljoonaa euroa verotuloja verovälttelyn seurauksena. Veropohjan aukot on kiireesti tukittava”, kampanjan vetäjät kuvailevat tavoitetta.

Kampanjan viesti onnahtaa ilmaisun ”verovälttely” kohdalla. Välttely-sana on tällaisessa yhteydessä käytettynä läheistä sukua veronkierrolle, verovilpille ja aggressiiviselle verosuunnittelulle. Näiden ilmiöiden karsimisesta vallitsee suuri ­yksimielisyys. Suomalaisen hyvinvointivaltion laskut maksetaan verokertymästä. Yritystenkin kannattaa olla huolestuneita teemasta, sillä veronkierto vääristää yritysten välistä kilpailutilannetta.

Pääosa kampanjassa mainitusta 430 miljoonan euron ”verovälttelyllä” saadusta summasta tulee kuitenkin siten, ­että listaamattomien yritysten tietyillä ehdoilla saaman keveämmän verokohtelun seuraukset lasketaan mukaan. Kampanjan mukaan järjestelmää käytetään tulonmuuntoon: suurituloiset laskuttavat tehdystä työstä oman yhtiönsä kautta ja voivat nostaa veroedullisia osinkoja.

Osinkoverotukseen ovat kaivanneet muutoksia muutkin kuin tämän kampanjan vetäjät – jopa taloustutkijat. Listaamattomien yhtiöiden nykyinen osinkoverotus on kuitenkin lakiin kirjattu järjestely, ja lain mukaan toimivia on kohtuutonta ­niputtaa verovälttelijöiden joukkoon.

Jos haluaa tehdä veropolitiikkaa ja kiristää verotusta, kannattaisi sanoa se suoraan ja ohjata moraalinen paine nimenomaan lainlaatijoiden suuntaan.

Esimerkiksi ammattiliitoilla olisi hyvä yhteys viedä sanaa suoraan nykyiselle vasemmistovetoiselle hallitukselle, jolle aloite tilanteen muuttamiseksi kuuluukin.

Pandemian jälkeen julkista taloutta on tasapainotettava. Todennäköisesti tarvitaan sekä säästöjä että verotuksen muutoksia. Nyt ovat alkaneet kampanjat, joilla tavoitellaan muutoksia verotukseen. Nähdäänkö pian säästökampanjoita?

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat

Uusimmat