Paine kasvaa Hongkongissa, koska Kiina pitää tilannetta otollisena - Pääkirjoitus | HS.fi
Pääkirjoitus|Pääkirjoitus

Paine kasvaa Hongkongissa, koska Kiina pitää tilannetta otollisena

Hongkongin suunnalta saatetaan hakea presidentti Xi Jinpingin sisäpoliittista asemaa pönkittäviä voittoja.

Julkaistu: 23.5. 2:00

Kun yksi aihe hallitsee julkisuutta sekä kansain­välisesti että yksittäisissä maissa, kannattaa kysyä, mitä asioita jää nyt varjoon.

Moni vallanpitäjä on käyttänyt tilannetta hyväksi. Kommunisti­puolueen hallitsema Kiina on arvioinut, että nyt voisi tiivistää otetta Hongkongista.

Perjantaina kokoontumisensa aloittanut Kiinan kansankongressi saa käsiteltäväkseen hankkeen, joka tähtää Hong­kongin kiistellyn turvallisuuslain säätä­miseen.

Vuosien varrella ei ole ollut vaikea havaita, että kommunistinen Kiina näkee yhden maan ja kahden järjestelmän mallin eri tavoin kuin Kiinan hallintaan vuonna 1997 palannut Hongkong.

Turvallisuuslaki tekisi muun muassa ”Kiinan valtion vastaisesta toiminnasta” rangaistavaa. Hongkongissa aiemmat hankkeet ovat ymmärrettävästi nostattaneet protesteja.

Kiinan johto on ilmeisesti arvioinut, että nyt sekä ulkomaailman että hong­kongilaisten kyky vastustaa useasti kaavailtua askelta on aiempaa heikompi.

Laskelmissa saattaa olla mukana myös Pekingin sisäistä valtapeliä. Koronavirus­kriisi voi uhata presidentti Xi Jin­pingin asemaa. Hongkongin suunnalla olisi ehkä tarjolla suosiota nostavia voittoja.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat

Uusimmat